Dagkirurgisk enhet, Flekkefjord

Velkommen til oss. På dagkirurgisk enhet kan du reise hjem samme dag som blir operert. Hos oss blir du tatt i mot av sykepleier. Du får også snakke med legen som skal operere deg, og den som skal bedøve deg. Vær oppmerksom på at du kan komme til å vente litt på din operasjon, dersom en annen operasjon trekker ut.

Les mer om Dagkirurgisk enhet, Flekkefjord

Dagkirurgisk enhet, Flekkefjord

Etter samtalen viser vi deg inn i et omkledningsrom. Vi oppbevarer klærne og vesken/bagen din i et eget skap med lås. Vi anbefaler deg ikke å ha med verdisaker på sykehuset.

Faste

Du må være fastende før du møter til operasjon.

Å være fastende innebærer:

 • Du må ikke spise og drikke de siste 6 timene før du møter på sykehuset
 • Du må ikke røyke, snuse, tygge tyggegummi, pastiller eller lignende de to
  siste timene før oppmøte

Unntak:

 • Du kan drikke klare væsker (vann, saft eller te/kaffe uten melk) frem til to
  timer før oppmøte med mindre du har sure oppstøt eller spiserørsbrokk.
 • Medisiner du skal ta selve operasjonsdagen kan svelges med et lite glass
  vann frem til en time før oppmøte

Medisiner

 • Som hovedregel skal du ta dine faste medisiner operasjonsdagen.
 • Bruker du astmaspray skal denne alltid tas operasjonsdagen like før du går
  hjemmefra. Ta med astmasprayen du bruker, til sykehuset.
 • Diabetes: Dersom du har diabetes skal du følge din vanlige rutine for kost og
  antidiabetika frem til midnatt før operasjonsdagen. Unntaket er hvis du
  bruker Metformin. Det skal ikke tas dagen før operasjonen.
  Operasjonsdagen skal du verken ta Insulin, antidiabetika, spise eller drikke
  sukkerholdig drikke.
  Ta med eget insulin (penn) til sykehuset operasjonsdagen.
 • Ta med en liste med dine faste medisiner, med styrke og dosering. Dette får
  du hos din fastlege.
 • Dersom du bruker blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere eller
  angiotensin II - antagonister skal du ikke ta disse tablettene kvelden før og
  om morgenen operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du bruker denne
  typen medisin, ta kontakt med din fastlege.

Hygiene

For å forebygge infeksjon må du dusje operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underliv, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet, dette blir evt. gjort på sykehuset. Hvis du har sår/skorper i operasjonsområdet ber vi deg kontakte sykehuset. Dette kan øke infeksjonsfaren og operasjonen må om nødvendig utsettes. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Piercing må fjernes en uke før operasjonen. Ha korte rene negler på hender og føtter. Fjern neglelakk. Benytt komfortabelt tøy.

Samtale før operasjonen

Du vil få en samtale med legen som skal operere deg både før og etter operasjonen ved behov. Legen vil skrive ut eventuelle resepter og sykemelding før du reiser hjem.

Ventetid

Vær forberedt på at det kan bli ventetid før og etter operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, nettbrett eller lignende.

Bedøvelse ved dagkirurgi

Operasjonen utføres enten i lokalbedøvelse, ryggbedøvelse eller i narkose.

 • Lokalbedøvelse: brukes ved mindre inngrep, og settes med sprøyte i området som skal opereres.
 • Ryggbedøvelse: brukes når kun underkroppen, fra midjen og ned, skal bedøves. Denne settes via en tynn nål mellom to ryggvirvler. Du kan være våken under inngrepet, men du kjenner ingen smerte. Vanligvis gis det beroligende medisiner i tillegg.
 • Narkose: det benyttes oftest en anestesiform kalt TIVA, som sikrer smertefrihet og søvn under inngrepet. Fordelen er en rask og behagelig oppvåkning. Det er uvanlig med kvalme og oppkast. Denne narkoseformen gjør at du kan reise hjem relativt raskt etter operasjonen.

Hvilken type bedøvelse du skal ha avgjøres av en anestesilege.

Etter operasjonen

Du blir liggende til observasjon kort tid etter operasjonen. Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert mat. Du vil også få med deg resepter og sykemelding. Du kan kjøpe krykker hos oss dersom du trenger det. Du kan betale med kort nede i ekspedisjonen, eller få tilsendt giro i posten.


Før du reiser hjem vil du få informasjon og samtale med sykepleier og operatør hvis det er nødvendig.

Du kan ikke kjøre bil på grunn av medisinene du får. Avtal gjerne med noen som kan kjøre deg og hente deg, eller bruk offentlig kommunikasjon som tog eller buss.


Transport

Av sikkerhetsmessige grunner kan du ikke kjøre bil selv det første døgnet etter operasjon og narkose. Avtal med noen som kan hente deg, eller benytt offentlig transport dersom det er mulig. Dersom det ikke går kollektivtransport på den strekningen du skal reise, kan du ringe Pasientreiser på telefon 05515 for bistand.

Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan bruke kollektivtransport, må du kontakte behandlende avdeling 2-6 dager før timeavtale.
Mer informasjon om transport og dekning av utgifter kan du finne på helsenorge.no, eller ved å ringe Pasientreiser på telefon 05515. Det er behandler som vurderer om du har behov for tilrettelagt transport. Ved behov så kan du ta opp dette når du er hos din behandler.

Etter hjemkomsten

Det er en forutsetning for dagkirurgiske inngrep at du har tilsyn første kveld/natt. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

Kontakt

Kontakt oss gjerne på telefon 38 32 71 69 mellom klokken 09.00 - 13.00 på ukedager ved behov for ytterligere informasjon.


Kontaktinformasjon

Oppmøtested
Du finner oss i tredje etasje via hovedinngangen. Følg skilting til dagkirurgisk enhet.
Telefon
38 32 71 69
mandag - fredag 09-13
Utenom ordinær tid kan du nå oss på telefonnummer 38 32 72 90
E-post
Postadresse
Engvald Hansens vei 6, 4400 Flekkefjord
Sørlandet sykehus Flekkefjord
Besøksadresse
Engvald Hansens vei 6(Kart)
Engvald Hansens vei 6, 4400 Flekkefjord
Telefon
90 61 06 00
Sentralbord
E-post

Pasientreiser

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Avbestille/endre time

Passer ikke timen? Du kan endre/avbestille timen ved å kontakte avdelingen hvor du har fått timeavtale eller ringe sentralbordet på telefon: 90 61 06 00

Barn og unge i familien?

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende

Besøkstider

​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon. Du finner oversikt over sykehusets avdelinger her.

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helger  
Barselavdelingen:
17.00 til 19.00 alle dager

Blomster og parfyme

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Brukerkontor

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende. Alle er sertifisert ved sykehusets lærings- og mestringssenter, og har taushetsplikt.

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg. Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand.

Fotografering, filming og lydopptak

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

 • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
 • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
 • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
 • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

Har du vært i utlandet?

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året? Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA). Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Hovedekspedisjonen

Hovedekspedisjonen i Flekkefjord ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset. Ekspedisjonen hjelper også besøkende til riktig avdeling.

Åpningstider:
Hverdager: 07.30-15.30.
Lørdager, søndager og helligdager: Henvend deg i avdelingen.

Hva bør jeg ta med meg til sykehuset?

Ved dagopphold eller innleggelse ber vi deg ta med følgende til sykehuset:

 • Ta med innesko, tøyskift og toalettsaker
 • Ta med den faste medisinen. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
 • Ta med medisinliste/oversikt over faste medisiner
 • Medisinsk utstyr til daglig bruk

Kapell/stillerom

​Av og til trenger vi et rom for hvile og ettertanke. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. Begge rommene er døgnåpne. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgene.

Mobilvett

Vi oppfordrer alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter. Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på lydløs eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Parkering

Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må løse ut billett ved ankomst. Følg skilting og les anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning). Kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.

For el-biler gjelder følgende:
Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Fritak for avgift.

Det er begrenset antall ladestasjoner på sykehuset. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende.

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering utenfor bom. I tillegg er det anviste HC-plasser i nærheten av
hovedinngangene. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Sykehusprestene

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 906 10 600

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

Trådløst internett

​Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset. Se etter SykehusGjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

Fant du det du lette etter?