Test deg, Kristiansand

Hos oss kan du teste deg gratis og anonymt for seksuelt overførbare infeksjoner. Testtilbudet gjelder for alle voksne over 18 år, og det er ingen øvre aldersgrense. Konsultasjoner, tester og eventuell behandling er gratis. Du behøver ikke henvisning for å komme hit.

Les mer om Test deg, Kristiansand

Test deg, Kristiansand

Har du hatt sex uten beskyttelse? Da bør du teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Det er mange som har SOI uten symptomer. For å redusere smitte, anbefaler vi at alle tester seg ved bytte av seksualpartner eller ved symptomer. Dersom du kommer tidlig til behandling, vil du kunne redusere sjansene for senkomplikasjoner som reduserte muligheter for å få barn.

Vi tilbyr

Direkte kontakt med helsepersonell fra spesialisthelsetjenesten
Råd og veiledning om sikker sex
Testing av seksuelt overførbare infeksjoner

Behandling og oppfølging ved positivt prøvesvar
Vi har åpent onsdager fra klokken 16.00-19.00
Drop-in , eller avtal time hos sykepleier
PrEP: Om du ønsker informasjon eller oppstart av PrEP, videreformidler vi dette til lege ved Test Deg.
Du vil da bli kontaktet, og får en time ved Medisinsk poliklinikk for samtale.

For mer informasjon om bruk av medisiner for å forebygge hiv-infeksjon


Vi kan dessverre ikke tilby:

Utredning

Ved ankomst på sykehuset melder du deg i luka på medisinsk poliklinikk. I samtale med sykepleier får du veiledning på hvilke prøver som kan være aktuelle for deg å ta: Vi tar blodprøver for å teste følgende sykdommer:

Syfilis
Hepatitt B
Hepatitt C
Hiv
Hiv-hurtigtest
 
Hiv-hurtigtesten er anonym, og gjøres mens du er inne hos sykepleier. Vi tar en blodprøve og får resultatet i løpet av fem minutter. Det tar tre måneder før testen er sikker, så du må komme tilbake og ta ny test tre måneder etter risikosex, altså uten kondom/femidom. Ved positiv test sender vi blodprøven til laboratoriet for videre testing. Du vil få tilbud om samtale og avtale om time hos sykepleier og lege en av de nærmeste dagene for videre oppfølging av hiv-koordinator og lege som er tilknyttet lavterskeltilbudet.
 
Vi tar urinprøve for menn, vaginalpinne for kvinner:
Klamydia
Mykoplasma
Gonoré
For å oppnå sikkert resultat bør du ikke tisse de siste to timene før urinprøve tas.


Vi tar pinneprøve fra hals og/eller endetarmen, gjelder både kvinner og menn.
Klamydia
Mykoplasma
Gonoré

Behandling

Vi får resultatene en uke etter at prøven er tatt. Det er ulik behandling for de ulike infeksjonene.
Om du ikke har fått beskjed i løpet av en uke, har du ingen funn på testene. Vi kontakter kun de personene som tester positivt, altså har en seksuelt overførbar infeksjon. Hva slags og hvordan behandlingen skal foregå, avtales individuelt og sett sammen med hvilken infeksjon som er funnet.

Partnere:

For å hindre smittespredning, er det viktig at partnerne du har hatt de siste seks månedene, får beskjed dersom du er smittet. Det er sjanse for at noen av disse har sykdommen. Det er også viktig at tidligere partnerne får beskjed, slik at de også får nødvendig behandling. Denne beskjeden kan du gi selv, eller sykepleier kan kontakte dem uten å oppgi ditt navn. Vi tilbyr behandling til partner kun om dette er din faste partner.

Oppfølging

 Du bestemmer selv hvordan du vil kontaktes ved positive funn. Vi forholder oss kun til den som testes og gir ingen informasjon til noen andre.
Ved positive funn avtales videre oppfølging. Ved funn av for eksempel Klamydia og Mykoplasma anbefaler vi ny test 5-6 uker etter avsluttet behandling for å sjekke at infeksjonen er borte. I noen tilfeller kan det bli behov for en lenger eventuell annen antibiotikakur. Dette informerer vi nærmere om dersom du tester positivt.
 
Vi oppfordrer alle til å teste seg ved partnerbytte. Her kan ingen komme for ofte. Velkommen!

Følg oss gjerne på facebook og instagram: #testdeg

Gratis kondomer

Kontakt

Oppmøtested
Medisinsk poliklinikk i 1. etasje. Ta første dør til høyre etter hovedinngangen. Vennligst henvend deg i luka for registrering.
Drop-in hver onsdag: 16-19 med mulighet for timebestilling ved spesielle tilfeller.
Telefon
901 40 091
E-post
Postadresse
Postboks 416, 4604 Kristiansand
Sørlandet sykehus Kristiansand
Besøksadresse
Egsveien 100(Google maps)
Egsveien 100, 4615 Kristiansand
Telefon
03738
E-post

Pasientreiser

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Apotek

​​I sykehusapoteket i Kristiansand kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.

Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like ved inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 09.00-16.00.

Barn og unge i familien?

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende

Besøkstider

​Besøkstidene varierer ved de ulike avdelingene. Sjekk avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Bibliotek

​De fleste sengepostene i Kristiansand har en mindre samling med bøker som pasienter og pårørende kan låne. Ta kontakt med din avdeling for nærmere informasjon og hjelp.

Blomster og parfyme

En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Dessverre kan noen blomster gi ubehag for pasienter. Men selv om pasienter reagerer på en del typer blomster, er utvalget stort blant blomster du kan ha med når du kommer på pasientbesøk.

Vær oppmerksom på at enkelte sengeposter ikke tillater blomster på avdelingen i det hele tatt.

Brukerkontor

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende. Alle er sertifisert ved sykehusets lærings- og mestringssenter, og har taushetsplikt.

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg. Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand.

Endring/avbestille time

Passer ikke timen? Du kan endre/avbestille timen på nett. Gå til MinJournal.

Lenken er dessverre midlertidig utilgjengelig.
Info fra Helse Sør-øst
Ring telefonnummeret på Innkallingsbrevet eller 03738

Fotografering, filming og lydopptak

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det.Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

Frisør

Vår frisør holder til i tredje etasje i sykehusets hovedbygg og er åpen for alle. Ved behov kan frisøren komme til avdelingen. Frisøren tilpasser også parykker. Telefon: 38 07 13 50. Se www.ledigtime.no for bestilling av time.

Kapell/stillerom

​Av og til trenger vi et rom for ettertanke, hvile og meditasjon. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger det døgnåpne rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgen.

Kiosk og kafeteria

Kiosk
Du finner kiosken i 1. etasje i hovedbyggets vestibyle.

Åpningstider:
Hverdager: 08.00-21.00
Lørdag: 09.30-20.00.
Søndag: 12.00-20.00.

I kiosken kan du blant annet kjøpe aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, blomster, kort og diverse gaveartikler.

Kafeteria
"Kilden" kafeteria er plassert sammen med kiosken og har samme åpningstider.

Kafeteriaen serverer blant annet rundstykker, baguetter, salat, kaker, hamburgere og pølser.

Parkering

Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må løse ut billett ved ankomst. Følg skilting og les anvisning på betalingsautomatene.

Ved lange sykehusopphold kan du kjøpe et 14-dagers parkeringskort i betalingsautomaten. Kontakt servicetorget for nærmere informasjon.

Er du blodgiver har du rett til å parkere gratis på alle avgiftsbelagte parkeringsplasser på sykehusets område. Parkeringslappen tas med til blodbanken for registrering. Parkeringslappen er gyldig 30 minutter etter registrering.

Røykfritt sykehus

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

Servicetorget

​​Servicetorget i Kristiansand ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.30-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 08.00-21.00.

Sykehusprestene

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 03738

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

Tolk

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no

Trådløst internett

​Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset. Se etter SykehusGjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

Fant du det du lette etter?

Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.