Hoftebruddsoperasjon, Kristiansand

Ortopedisk

Behandling av hoftebrudd/lårhalsbrudd er i dag utelukkende operativ. Hensikten med operasjonen er først og fremst å oppnå en stabil situasjon slik at du umiddelbart kan komme deg opp og belaste benet, enten delvis eller helt.

Innledning

Henvisning og vurdering

1. Før

En sykepleier vil gjennomføre en innkomstsamtale med deg som skal sikre at vi får de nødvendige opplysninger om din helsetilstand samt hjemmeforholdene dine. Dette vil hjelpe oss med å planlegge forløpet. En lege vil også snakke med deg når du kommer til sengeposten. Legen vil informere deg om hvilken type brudd du har pådratt deg, og hvilken operasjon som anbefales for at hofta di skal bli bra igjen. Han vil også merke hofta di med en tusj.

Vi tar rutinemessig blodprøver av deg. I tillegg får du innlagt en nål i hånda/armen som vi kan gi væske og medisiner i. For å sikre best mulig oksygenopptak vil du få surstoff tilført gjennom en slange. Denne slangen festes først bak ørene dine og så til nesa. Noen pasienter trenger ytterligere undersøkelser før operasjonen. Dette bestemmes av legen.

Før operasjonen må du holde sengen. Du får tisse på bekken/flaske når du har behov for å late vannet. Det blir lagt inn et blærekateter så tett opp mot operasjonen som mulig.

Vi tilstreber å operere hoftebrudd raskt. Så snart tidspunktet er klart, vil vi informere deg om dette. 6 timer før operasjonen må du avstå fra mat, snus, røyk, tyggegummi og pastiller. Du vil bli tilbudt ernæringsdrikker inntil 2 timer før operasjonen.

Smertelindring og bedøvelse

Smertelindring skjer med ulike legemidler. Det er viktig at du forteller oss om smertene dine slik at du kan få smertestillende så tidlig som mulig. En anestesilege (narkoselege) vil komme og snakke med deg før operasjonen. Legen vil, med tanke på operasjonen og bedøvelsen du trenger, gjøre en vurdering av formen din, eventuelle sykdommer du har fra før og medisiner du tar. Vanligvis vil anestesilegen også sette en bedøvelse i lysken på den siden du har bruddet. Det blir ofte lagt et lite plastrør i lysken. Gjennom røret kan man fylle på med bedøvelse etter hvert. Denne bedøvelsen vil gjøre at det frem til operasjonen blir mindre vondt og lettere å bevege på seg.

2. Under

På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier. De kjører deg inn på operasjonsstua og vil hele tiden fortelle deg hva som skal foregå. Anestesilegen kommer og gir deg bedøvelse. Dette skjer vanligvis mens du fremdeles ligger i senga. Den vanligste bedøvelsen ved hoftebrudd er ryggbedøvelse. Når du har fått ryggbedøvelse, vil du i utgangspunktet være våken under operasjonen, men du vil kunne få medisin som gjør at du slapper godt av. I noen tilfeller kan ryggbedøvelse ikke benyttes. I de tilfellene kan det være aktuelt å gi narkose.

Operasjonen består i nagling eller sammenskruing av bruddet, enten med to skruer eller en skrue og stabiliserende plate på utsiden av lårbenet. Hos eldre med lårhalsbrudd kan det være nødvendig å sette inn en hofteprotese fordi sjansen for komplikasjoner er større ved bruk av skruer.

Umiddelbart etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen, før du kommer tilbake til sengeposten hvor du skal være.

3. Etter

Etter operasjonen vil du få blodfortynnende medisin. Dette er for å redusere risikoen for å utvikle blodpropp i foten. Medisinen gis som en sprøyte i mageskinnet. Sprøyten skal du ta i 14 dager etter operasjonen. Blærekateteret som du fikk før operasjonen vil vi fjerne så raskt som mulig når du er kommet tilbake på sengeavdelingen. Det vil bli tatt blodprøver regelmessig, blant annet for å følge blodprosenten din.

Operasjonssår

Etter operasjonen er det ikke unormalt at det renner blod fra såret. Det er vanligvis helt tørt etter 5 - 6 dager. Vi bruker en type bandasje som er skånsom mot huden og tåler dusjing. Vi følger nøye med såret etter operasjonen, særlig dersom det blør gjennom bandasjen. Dette kontrolleres før du reiser fra sykehuset. Stingene i operasjonssåret fjernes etter 14 dager. Dette gjøres hos din egen lege eller på den institusjonen du eventuelt måtte oppholde deg på.

Hevelse og blodansamling

Hevelse i det opererte benet er normalt. Dette skyldes delvis selve operasjonen, og dels at gangfunksjonen ikke er helt normal de første månedene etter innleggelsen. Hevelsen kan omfatte hele benet med ankel og fot, men den forsvinner når det har gått fem til seks måneder. Blåmerker og blodansamlinger er også helt normalt. De blir borte av seg selv etter noen uker. For å motvirke hevelsen kan du gjøre sirkulasjonsøvelser. Legg deg ned med beina på noen puter, slik at de kommer over hjertehøyde. Gjenta dette en halv time noen ganger om dagen. For å minske smerter og hevelse i hoften, er det viktig at du veksler mellom hvile og aktivitet.

Betydningen av aktivitet

Det er særdeles viktig å komme seg i aktivitet raskt etter at du har gjennomgått operasjonen. I de fleste tilfeller er det mulig å komme opp på bena samme dag som du er operert. Vi vil tilrettelegge og hjelpe deg med å sitte på sengekanten eller stå oppreist allerede på overvåkningsavdelingen. Jo mer aktiv du er, jo mindre er risikoen for at det oppstår komplikasjoner som lungebetennelse, blodpropp i foten, liggesår og problemer med vannlatingen. Å bli liggende i sengen øker sjansen for komplikasjoner betraktelig! Opptreningen etter hoftebruddet starter allerede første gang du er oppe. Den består både av gang og bevegelsestrening samt utførelse av personlig pleie og påkledning. Det opererte benet kan beveges og belastes fritt.

  • Etter operasjonen skal du bruke egne klær og stødige sko
  • Du skal trene på dagliglivets aktiviteter, som for eksempel påkledning og å
    komme seg inn og ut av senga
  • Du skal være oppe så mye som mulig på dagtid
  • Du skal sitte oppe ved måltidene
  • Prekestol eller krykker brukes ved gange
  • Trappetrening sammen med fysioterapeut er svært hensiktsmessig dersom du har trapper hjemme

Betydningen av ernæring

Etter operasjonen er det svært viktig at du får i deg godt med næringsriktig og proteinrik mat og rikelig med drikke. Dette finnes særlig i melkeprodukter, kjøtt, fisk og egg. Kroppen har ekstra behov for næring og protein etter en operasjon slik at brudd og operasjonssår skal gro skikkelig. Rikelig med mat og drikke er også viktig for at du skal kunne starte opptreningen igjen på en best mulig måte. Mange pasienter opplever at matlysten forsvinner etter en stor operasjon. Da er det viktig å spise mange små måltid i løpet av dagen. Vi vil være nøye med å oppmuntre og tilrettelegge slik at du klarer å få i deg tilstrekkelig næring. Det kan være en fordel å spise noe lite mellom måltidene, bruke mer pålegg enn brød og bruk gjerne ekstra fett på maten. På avdelingen har vi et rikelig utvalg med ernæringsdrikker. Vi anbefaler at du drikker to til tre slike i løpet av dagen som supplement til vanlig mat.

Vær oppmerksom

Mellom 20 og 30 % av pasientene som er operert med skruer for et lårhalsbrudd, får senere komplikasjoner i form av manglende tilheling eller hyppigst henfall av hoftens leddhode. Dette skyldes at blodforsyningen til leddhodet rives over ved lårhalsbrudd. I slike tilfeller vil du oppleve tiltagende smerter i hoften noen uker til måneder etter selve lårhalsbruddet. Behandlingen er å erstatte leddhodet med protese.

Kontakt

Ortopedisk avdeling, Kristiansand

Telefon
38 07 32 35
Mellom kl. 10.00-14.00
E-post
Postadresse
Postboks 416, 4604 Kristiansand

Sørlandet sykehus Kristiansand

Besøksadresse
Egsveien 100(Google maps)
Egsveien 100, 4615 Kristiansand
Telefon
03738

Pasientreiser

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Endring/avbestille time

Passer ikke timen? Du kan endre/avbestille timen på nett. Gå til MinJournal.

Parkering

Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må løse ut billett ved ankomst. Følg skilting og les anvisning på betalingsautomatene.

Ved lange sykehusopphold kan du kjøpe et 14-dagers parkeringskort i betalingsautomaten. Kontakt servicetorget for nærmere informasjon.

Er du blodgiver har du rett til å parkere gratis på alle avgiftsbelagte parkeringsplasser på sykehusets område. Parkeringslappen tas med til blodbanken for registrering. Parkeringslappen er gyldig 30 minutter etter registrering.

Sykehusprestene

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning.

Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 03738

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

Kapell/stillerom

​Av og til trenger vi et rom som er annerledes. Et pusterom for ettertanke, hvile og meditasjon.             

Sørlandet sykehus har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende.

Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.
I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger det døgnåpne rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgen.

Trådløst internett

​Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset. Se etter SykehusGjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

Frisør

Vår frisør holder til i tredje etasje i sykehusets hovedbygg og er åpen for alle. Ved behov kan frisøren komme til avdelingen. Frisøren tilpasser også parykker. Telefon: 38 07 13 50. Se www.ledigtime.no for bestilling av time.

Besøkstider

​Besøkstidene varierer ved de ulike avdelingene. Sjekk stedet du har fått time for nærmere informasjon.

Kiosk og kafeteria

Kiosk
Du finner kiosken i 1. etasje i hovedbyggets vestibyle.

Åpningstider:
Hverdager: 08.00-21.00
Lørdag: 09.30-20.00.
Søndag: 12.00-20.00.

I kiosken kan du blant annet kjøpe aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, blomster, kort og diverse gaveartikler.

Kafeteria
"Kilden" kafeteria er plassert sammen med kiosken og har samme åpningstider.

Kafeteriaen serverer blant annet rundstykker, baguetter, salat, kaker, hamburgere og pølser.

Servicetorget

​​Servicetorget i Kristiansand ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.30-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 08.00-21.00.

Røykfritt sykehus

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

Apotek

​​I sykehusapoteket i Kristiansand kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.

Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like ved inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 09.00-16.00.

Bibliotek

​De fleste sengepostene i Kristiansand har en mindre samling med bøker som pasienter og pårørende kan låne. Ta kontakt med din avdeling for nærmere informasjon og hjelp.

Er du syk og har barn?

​Når et familiemedlem rammes av alvorlig sykdom innebærer det ofte store endringer i livssituasjonen for hele familien. Da kan det dukke opp mange spørsmål og behov for tilrettelegging for både barn og voksne.

Barn som pårørende

Tolk

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten.