Testikkel ligger ikke i pungen eller lyskekanalen, barn, Kristiansand

Barne- og ungdomsavdelingen (BUA)

Hvis testikkelen ikke er plassert i pungen eller lyskekanalen gjøres kikkhullskirurgi (laparoskopi) for lokalisering av testikkelen. Dette gjøres i narkose, d.v.s. barnet får sovemedisin og sover. Videre fremgangsmåte for å bringe testikkelen ned til pungen vil være avhengig av leie og operatørens valg av metode. Det viktigste målet med operasjonen er bedre fertilitet.

1. Før

Ernæring

Barnet skal faste før operasjon. Det betyr at barnet kan spise og drikke melk intil 6 timer før operasjon. Barnet kan og drikke klare væsker, d.v.s.vann og saft, intil 2 timer før operasjon. Barn som får morsmelk kan få dette intil 4 timer før operasjon.

Hygiene

Barnet bør dusje eller bade kvelden før operasjon.

Medisiner

Hvis barnet bruker astmamedisiner skal disse tas på operasjonsdagen. Ta med astmamedisinerne til sykehuset. Bruker barnet andre medisiner til vanlig så spør legen eller sykepleieren om barnet skal ta disse på operasjonsdagen.

Sykdom

Hvis barnet er forkjølet eller er plaget med andre infeksjonssykdommer dagene før opersjon, vennligst kontakt avdelingen barnet skal opereres på.

Annet

Ta gjerne med kosebamsen eller noe annet som betyr trygghet for barnet. Litt større barn kan ha glede av en favorittbok eller dataspill for å gjøre ventetiden litt hyggligere. Det finnes bøker å låne på biblioteket om barn på sykehus som kan være en god hjelp i å forberede barnet til sykehusinnleggelsen.

2. Under

Operasjonen utføres imens barnet sover. En forelder følger med barnet til operasjonsavdelingen og er til stede til barnet har fått sovemedisin og sovner. Foreldrene får beskjed når operasjonen er ferdig og barnet er kommet til
 oppvåkningsrommet. En av foreldrene kan da sitte ved siden av sengen til barnet våkner.

Så fort barnet har våknet og har lyst på noe å drikke serverer vi saft eller saftis. Noen barn er plaget med kvalme etter opersjonen og da er det lurt å vente litt med mat og drikke. Når barnets form tillater og når kirurgen har snakket med foreldrene om hva som er blitt gjort og om videre oppfølging er
det tid for hjemreise.

Gjør det vondt?

Barnet får som regel smertestillende medisin før, under og etter operasjonen for å ha minst mulig vondt. All smerte klarer vi ikke å ta bort. Vi bruker smerteskalaer for å vurdre barnets smerte sammen med barnet selv (hvis det lar seg gjøre) og foreldrene.

De første dagene etter inngrepet trenger barnet smertestillende midler. Etter hvert avtar smertene, men barnet kan kjenne ubehag i flere uker.

Ved hjemreise får foreldrene med skriftlig informasjon om dosering av Paracet og Ibuprofen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Hvor lenge barnet er på operasjonsstuen varierer mellom 1‐3 t. Hvor lenge barnet må være på sykehuset i etterkant av operasjonen er avhengig av barnets form og ventetid.

 

3. Etter

Som regel skal barnet være hjemme fra barnehage og skole et par dager etter operasjonen. Eventuelt kontroll på poliklinikken avtales med kirurgen som går visitt etter operasjonen.

De første 1‐2 ukene etter opersjonen må barnet unngå aktiviteter som sykling/ løping/ fotball. Dette for å unngå slag mot pungen.


Vær oppmerksom

All kirurgi innebærer en liten risiko for sårinfeksjon. En sårinfeksjon opptrer som regel i løpet av 5‐7 dager etter operasjonen. Dersom opersjonssåret blir rødt og hovent og barnet får feber i dagene etter operasjonen kontaktes den avdelingen hvor barne ble operert.


Kontakt

Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Kristiansand
Telefon
03738
Barne- og ungdomsmedisinsk ekspedisjon: 38 07 40 10 (08-15) Gjelder det endring av time på poliklinikken: 38 07 40 40 (telefontid kl 09-11 og 12.30-14) HABU: 38 07 43 95 (08-15)
E-post
Postadresse
Postboks 416, 4604 Kristiansand
Egsveien 100, bygg 5
Besøksadresse
Egsveien 100, bygg 5(Google maps)
Egsveien 100, 4615 Kristiansand
Fant du det du lette etter?
Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.