Gir unge ei hånd å holde i

– Det er bare å stikke hånda inn i votten og så har du ei hånd å holde i, forklarer helsesøster Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand.

 

Se meg-votten kommer i flere størrelser og i flere farger. Den er også varianter i hvordan man kan strikke seg til at «Se meg» får inntekter - enten som salg av votten eller som strikk-selv-pakke. Garnet har «Se meg» fått sponset fra Dale Garn.

 

... og sånn ser det ut når to ulike hender møtes i votten.

 

– Det er bare å stikke hånda inn i votten og så har du ei hånd å holde i, forklarer helsesøster Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand.

Hun demonstrerer votten som interesseorganisasjonen «Se meg» nylig lanserte. En vott – eller rettere sagt – to votter som er strikket sammen for at man skal gå hånd-i-hånd. Votten skal gi organisasjonen midler og skal samtidig være et symbol på det «Se meg» ønsker å oppnå.

Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand snakker varmt og begeistret om det hun har vært med på å starte. Om tankene og ideen bak «Se meg». Og om planene for gamle, nedlagte Vigrestad stasjon på Jæren. I september skal stasjonen gjenoppstå som et møtested for barn som pårørende fra hele Jæren. Det skal bli selve Se Meg Stasjonen Vigrestad og merkes med tilsvarende blå skilter som de resterende togstasjonene i landet. Men denne stasjonen skal fylles med ulike aktiviteter for barn som har opplevd sykdom eller død i nær familie.

Hverdagshjelp. – Barn trenger å bli sett i den hverdagen de er i. Vi ønsker å skape gode øyeblikk for dem. Vi ønsker å skape et fellesskap, sier hun.

Organisasjonen har satt åpenhet, ydmykhet, kjærlighet og medbestemmelse som grunnleggende verdier i det arbeidet de vil gjøre. Målet er at barn og unge skal bli sett når de opplever sårbare livssituasjoner. Målgruppen er barn i alderen 6 til 18 år og nedslagsfeltet er alle kommunene på Jæren.

Aktivitetstilbudet på Vigrestad stasjon vil variere fra individuelle samtaler, gruppesamlinger, undervisning for voksne som jobber med barn som pårørende og turer ut i naturen. Vigrestad Mellemstrand får med seg sykepleier Venke Kjetilstad Muff som medarbeider når stasjonen åpnes.

Tog-metafor. – Vi kommer nok til å bruke tog-metaforen i omtalen av aktivitetene på Vigrestad stasjon. Vi skal beholde deler av inventaret og bruke det i arbeidet, sier hun.

«Se meg» har foreløpig etablert seg med ei nettside (www.semeg.no) og ei Facebook-side.

– Vi er en frivillig organisasjon som foreløpig er basert på medlemsinntekter og gaver. Når det gjelder ombyggingen av Vigrestad stasjon, jobber vi også tett med ulike lokale sponsorer. Vi håper at de lokale bedriftene seg poenget med å markedsføre seg for de barna og ungdommene vi henvender oss til. Snart skal jo disse ut i yrkeslivet, sier Vigrestad Mellemstrand.

Med seg på laget har Vigrestad Mellemstrand et faglig tungt styre som består av lege Steinar Taksdal, sykepleier Venke Kjetilstad Muff, leder av www.kjorforlivet.no i Rogaland, Arvid Nesse og psykolog Brit Helen Bjørheim Lye.

Personlig engasjement. Hun forteller også om et personlig engasjement og hendelse som gjør at hun ivrer for barn som pårørendes situasjon. Under sykepleieutdannelsen for 15 år siden leverte hun en hovedoppgave med tittelen «Barn som pårørende – en forsømt gruppe». Gjennom mange år som helsesøster i skolen har hun også møtt flere barn som er og har vært pårørende i ulike situasjoner. I 2014 ble hennes mann alvorlig syk og døde. Det var da hun så hva dette gjorde for henne og egne barn at tanken kom for å gjøre noe konkret for barn som pårørende.

– Jeg fikk da oppleve pårørenderollen fra den siden. Summen av de faglige og de personlige erfaringene gjorde at jeg ville starte opp «Se meg», sier hun.

Hun legger ikke skjul på at tanken er å nå ut lenger enn Jæren. På sikt håper hun at det kan bli en nasjonal organisasjon.

– Kanskje vi skal opprette flere stasjoner, flere slike tilbud i nedlagte stasjonsbygg, sier hun.

Helsesøster Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand vil gjerne ha Se Meg-stasjoner over hele landet.

Fant du det du lette etter?

Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.