Tilbyr lærerne hjelp til å se

Med programmet «Se meg lærer!» ønsker Kreftforeningen å engasjere landets lærere til å se barn som kan oppleve krise og sorg på hjemmebane. – Vi vil gi lærerne gode tips og ideer om hvordan de kan sette dette på timeplanen, sier rådgiver Randi Værholm i Kreftforeningen.

Programmet ble lansert i fjor og består av et veiledningshefte og flere filmer som kan brukes i klasserommet. Filmene ligger åpne for alle på YouTube.

Randi Værholm trekker gjerne frem et sitat fra ungdommen Kine Smith Larsen når hun skal argumentere for hvorfor «Se meg lærer» er viktig.: «Det er viktig for meg å vite at du som lærer vet. Det hadde vært fint om de andre elevene i klassen min også visste det. Akkurat nå føler jeg meg tryggest sammen med mennesker som vet at mamma er syk, som vet at ting er vanskelig»

Godt at læreren vet. – Både barn og foreldre kan oppleve det som godt at læreren vet og kjenner til situasjonen om en av foreldrene er alvorlig syk. Det kan for eksempel gi eleven lov til bare å være tilstede uten nødvendigvis at man må bidra så mye. Det at læreren vet, gjør at barna ikke alltid må forklare seg, sier Værholm.

Veilederen tar også for seg tilfeller der eleven og familien ikke ønsker at det skal være informeres om familiens situasjon i klasserommet.

– Ofte informerer eleven selv de nærmeste vennene om situasjonen. Noen ganger er dette tilstrekkelig, mener Værholm.

Veilederen er skrevet for lærerne og er veldig praktisk lagt opp. Her guides læreren gjennom hvorfor man trenger en lærerveiledning, hvordan skolen kan være til hjelp når elever opplever krise og sorg, om informasjonsrutiner samt konkrete forslag til hvordan man kan gjennomføre dette i en klasseromssituasjon.

Vil ha praktiske råd. – Tilbakemeldingene fra lærerne går på at de vil ha det veldig praktisk. De vil konkret få tips om hvordan de kan håndtere slike situasjoner. Vi i Kreftforeningen ønsker jo også at når lærere eller skolene først gjør noe overfor familier som opplever kriser, så bør man gjøre det skikkelig, sier Værholm.

Kreftforeningen intensiverer nå markedsføringen av «Se meg lærer» - blant annet gjennom magasinet Utdanning. Værholm ønsker også at skolene legger inn dette i sine beredskapsplaner. Aller helst ser hun at skolene prioriterer dette i de interne opplæringsrutinene man måtte ha. Men «Se meg lærer» er bygd opp slik at om en enkelt lærer ser behov for å vite mer om elevers sorgreaksjon, kan man på eget initiativ hente ut den informasjonen man måtte trenge.

Ikke bare kreft. – Vi opplever at det er mer åpenhet om kreftsykdom og det å ha en mor, far eller søsken som har fått kreft. Men «Se meg lærer» kan også brukes om det er andre kriser. Informasjonen i veilederen skiller heller ikke mellom kreft og annen alvorlig sykdom, sier hun.

Undervisningsmaterialet er gratis og fritt nedlastbar på Kreftforeningens nettside. Veiledningsheftet kan også bestilles fra Kreftforeningen.

Fant du det du lette etter?

Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.