Nevroborreliose skyldes infeksjon i nervesystemet med spiralbakterien Borrelia Burgdorferi. Bakterien overføres via skogflåttbitt.
Det er veldokumentert at Doksysyklin tabletter er like effektiv behandling ved nevroborreliose som intravenøs Ceftriakson eller Penicillin. Det er imidlertid uavklart hva som er beste behandlingsvarighet. Etter standard behandling for nevroborreliose, som i dag er 200 mg Doksysyklin en gang daglig i 14 dager, blir de fleste helt friske, men noen opplever vedvarende trøtthet og utmattelse (også kalt fatigue), muskelsmerter, og konsentrasjonsproblemer. Årsaken til slike langtids plager diskuteres.
Hovedformålet ved studien er derfor å undersøke om forekomsten av langtidsplager avtar hvis man utvider behandlingsvarigheten til 6 uker.
Sekundært skal blod og ryggmargsvæske undersøkes for å kartlegge om det finnes forklarende faktorer der som f.eks. genetisk disposisjon, forskjeller i immunrespons eller infeksjoner med andre flåttbårne mikrober.
I tillegg samles helseopplysninger, blod, og ryggmargsvæske i en generell biobank for framtidig forskning, og noen studiedeltakere vil bli invitert til kartlegging med MR av hodet og mer omfattende nevropsykologiske tester for å se om nevroborreliose forårsaker forandringer i hjernen.
Økt kunnskap om sykdommen vil forhåpentligvis bidra til at senvirkninger av nevroborreliose kan forebygges bedre i framtiden.
Omlag 250 pasienter med nevroborreliose vil bli rekruttert til studien fra en rekke sykehus i Norge i perioden 1.11.15-31.12.19. Det er leger ved nevrologisk avdeling ved Sørlandet sykehus som leder studien.
For å følge opp effekten av behandlingen skal de inkluderte pasientene svare på spørreskjema om utmattelse, funksjon og livskvalitet 6 og 12 måneder etter avsluttet behandling. På de samme tidspunktene skal blod og ryggmargsvæsken undersøkes. Noen vil også bli invitert til å ta utvidet blodprøve, MR bilder av hjerne, og nevropsykologisk undersøkelse.