HELSENORGE

Delta i viktig studie om hjerteflimmer

En av tre 55-åringer kan forvente å utvikle hjerteflimmer, eller atrieflimmer. Nå inviterer Sørlandet sykehus deg til å delta i en omfattende studie for å kartlegge ulike omfang av atrieflimmer i Norge. 

Atrieflimmer (AF) eller hjerteflimmer er den vanligste rytmeforstyrrelsen. Rundt 150.000 nordmenn har atrieflimmer. Totalt i Europa har cirka seks millioner mennesker atrieflimmer. Atrieflimmer gir ikke alltid symptomer, og opptil en av tre med atrieflimmer har tilstanden uten å vite om det.

Fare for hjerneslag

Ved atrieflimmer slår hjertets forkamre uregelmessig og ofte fort. Dette kan føre til at det dannes blodpropper i hjertet. Blodproppene kan følge de store blodårene til hodet slik at blodårene i hjernen tilstoppes og det oppstår et hjerneslag. Risikoen for hjerneslag ved atrieflimmer øker ved alder 65 år, kombinert med diabetes, høyt blodtrykk og annen hjerte- og karsykdom.
 

Mulig å redusere risiko

Blodfortynnende medisiner (antikoagulasjonsmedisiner) reduserer effektivt risikoen for hjerneslag hos de som har atrieflimmer. Atrieflimmer påvises med en EKG test. Langtidsregistrering av EKG øker muligheten til å oppdage anfallsvis atrieflimmer.
 
AFstudien ønsker å undersøke hvor vanlig det er med atrieflimmer, hvem som har atrieflimmer uten å vite om og om atrieflimmer kan påvises ved selvtesting.


For å delta i studien må du:


  • være over 65 år
  • ikke ha kjent atrieflimmer
  • ha tilgang til en smarttelefon

Les mer om den kliniske studien her