Fotoutstilling med særegen historie

Gir ansikt til HIV-positive

Sykehuset har kjøpt inn fire verk av fotograf Fin Serck-Hanssen, som portretterer sentrale personer i HIV-arbeidet i Norge. Nå kan du se den permanente utstillingen ved infeksjonsposten i Kristiansand.

​- Samarbeidet om HIV-smittedes situasjon har vært med på å gjøre meg til en «survivor», sa Kjell Stub Hougner (stående under) da han innledet foran direktører, medarbeidere, HIV-positive og andre besøkende under åpningen.

Kjell Stub Hougner innleder
Hougner ble smittet i 1983, og er en av dem som har levd lengst med HIV i Norge. Han har brukt store deler av livet til å støtte og hjelpe andre i samme situasjon.

Sammen med Glenn Mathisen har han vært sentral i den brukerstyrte HIV-poliklinikken ved SSHF, og de er begge portrettert i boka «Våre stemmer HIV: 30 år i Norge» som kom i 2015.

Avdelingssjef ved medisinsk avdeling, Ole Rysstad, var initiativtaker til boka sammen med Kim Fangen i Nye Pluss- hivpositives landsforening.

Bokomslag

- Boka ga bokstavelig talt stemme til mange av menneskene bak mytene og overskriftene som preget mediebildet da sykdommen eksploderte på 80-tallet.

Jeg er stolt over at SSK nå har kjøpt inn noen av disse bildene og gjør dem tilgjengelige for pasienter, pårørende og ansatte, sier Rysstad.

Han forteller at det arbeides med en lignende bok hvor ME-syke skal komme til orde. Prosjektet har nylig fått støtte fra Fritt Ord, og Fin Serck-Hansen er i gang med å fotografere.

Fortsatt stigma
- Det koster å stå fram, sa Glenn Mathisen, som har vært åpen om sykdommen siden han ble smittet for sju år siden, og som fremdeles er engasjert i brukerarbeid.

- Det er fortsatt knyttet stigma til sykdommen, men jeg har til dags dato ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Sykdommen forandret seg for meg da jeg møtte brukerrådet her. Jeg traff andre i samme situasjon, og fant det meningsfylt å kunne gjøre noe for andre, sa han.

Bilde av Glenn Mathisen

Glenn Mathisen henger nå på veggen

           
Kjell Stub Hougner

Kjell Stub Hougner ser seg selv utstilt.

Fotograf Fin Serck-Hansen takket for at sykehuset har kjøpt noen av bildene hans, men takket mest av alt de som stilte opp til fotografering:
- Uten dere, hadde det ikke blitt noen bok, sa han til Kjell Stub Hougner og Glenn Mathisen.

- Det gjør meg glad og stolt at vi har brukere med så mye ressurser som investerer så mye i andres helse, sa administrerende direktør Nina Mevold (under) på åpningen.

Adm dir Nina Mevold på åpning

- Jeg fikk mye å tenke på, særlig når det gjelder forholdet mellom stigma på den ene siden og åpenhet og verdighet på den andre siden, sa hun, før hun gratulerte alle med utstillingen.

Blomster til hovedpersonene

Blomster til hovedpersonene: Glenn Mathisen (t.v.), Fin Serck-Hanssen og Kjell Stub Hougner.