HELSENORGE

Informerer om korona på flere språk

Ifrah Ahmed er helsesekretær ved SSK. På fritiden informerer hun innbyggere i Kristiansand om covid-19 og gir råd om smittevern på sju ulike språk.

Ifrah Ahmed (til høyre) og Daut Haxhaj på stand i Markensgate i Kristiansand. Foto: Sørlandet sykehus/Signy Svendsen

​Sammen med Daut Haxhaj, koordinator for Forum for integrering og dialog i Agder (FIDA), står Ifrah Ahmed på hjørnet av Markensgata og Henrik Wergelandsgate og deler ut munnbind og informasjonsskriv. Det gjør hun tre dager i uka. Hun går rett fra jobb på Eg og bruker et par timer til arbeidet med å spre viktig informasjon til forbipasserende.

- Vi har informasjonsskriv på syv ulike språk. Når vi står på stand kommer vi i dialog med mange mennesker som ikke forstår nyhetene i avisene og på TV. Mange leser ikke avisene eller får med seg nyheter på radio eller TV. Kanskje fordi de ikke har råd til å betale eller fordi de ikke forstår hva som står eller blir sagt, sier Ahmed.

I Kristiansand var FIDA og kommunen raskt ute med tilpasset informasjon til fremmedspråklige. Ahmed og Haxhaj mener dette er en viktig årsak til at smittesituasjonen ikke har vært så alvorlig blant innvandrergrupper i denne kommunen som eksempelvis i Oslo.

Det er viktig å informere. Vi møter alle slags mennesker når vi står på stand. Og vi ser at mange trenger råd og veiledning

Ifrah Ahmed
- Det er små forhold her, og vi kjenner mange. Vi kan dermed ringe folk direkte og informere, sier Ahmed.


De får mange spørsmål fra forbipasserende, og opplever at de blir godt mottatt av befolkningen.

- Det er viktig å informere. Vi møter alle slags mennesker når vi står på stand. Og vi ser at mange trenger råd og veiledning, sier de.