HELSENORGE

Nybygget: Utsmykking i betong

Betong i Nybygg psykisk helse får dekor med struktur, mønstre og dybder. Hensikten er blant annet å myke opp inntrykket, og få betongveggene til å spille mer sammen med den omkringliggende naturen. – Vi ønsker å oppnå normalitet, sier klinikkoordinator Kjell Yngvar Nilsen.

Teknikken «Graphic concrete» tas i bruk på veggene i skjermingshagene og fasadene ved akuttmottakene. 

- Vi legger vekt på det som kan tilføre ro og trygghet. Utsmykking med naturmotiv har en avstressende effekt, det samme har motiv som man gjenkjenner og opplever som beroligende, sier Nilsen.

Mildnet uttrykk

Det ble valgt betong i hagene som tilhører skjermingsenhetene, for å kunne bruke større del av fasadekostnadene til å få god nok kvalitet på tegl og treverk. Den planlagte tre meter høye «inngjerdingen» av skjermingshagene i betong har nå fått et langt mildere uttrykk: Arkitektene i Rambøll har lagt fram ulike forslag til utsmykking, med uttrykk som tar igjen naturen på utsiden. 
 

Illustrasjon skjermingshage

Betong kommer opp til 2,10 meter, og deretter blir det en transparent stålmesh opp til 3 meter, som gjør hagen rømningshindrende.

- Tilbakemeldingene er utelukkende positive. Dette synes ansatte og brukere er fint, kreativt og elegant. Vi unngår en følelse av å være innestengt. Uttrykket i betongen spiller sammen med beplantningen i hagen, og den flotte naturen bak. Stålmeshen øverst sørger for lys inn, sier Nilsen.

Illustrasjon akuttmottak

Samme teknikk er tenkt ved de to akuttmottakene.

Det er lagt vekt på å gjøre akuttmottakene mer imøtekommende. Det blir liv i fasaden, hvor utrykket skifter med lyset gjennom dagen. Vi tror det vil  ta vekk noe av fengselspreget på den 3 meter høye betongveggen.

Kjell Yngvar Nilsen, klinikkoordinator

Illustrasjon bakside av bygget

Skjermingshagene ses fra Kjærlighetsstien på baksiden av bygget. Det skal arbeides med en struktur i betongen på utsiden, som trolig får en kostet/ruflet overflate.

Heller ikke veggene ved varemottak/lager i underetasjen blir glatte, her jobbes det med å få liv i betongen.


Graphic Concrete

Graphic concrete er en teknikk hvor den ønskede strukturenen/mønsteret trykkes på en membran som så  støpes i former hos betongprodusenten. Membran fjernes etter en stund, og overflaten vaskes med høyttrykksspyler. 

 

 

tegning av betongprosess

Illustrasjon fra nettsiden til Graphic Concrete

Se eksempler på graphicconcrete.com

Det produseres nå et prøvetrykk av betongen som representanter i klinikken vil få se og ta på. Også prøver av stålmeshen blir lagt fram for innspill.


Arbeid de nærmeste ukene

Nå reiser bygget seg for alvor. I løpet av denne uka kommer det tak på fløy 3 og 4. I klinikken er det innspillsrunder på interiørkonsept og dørmiljø.

Betongvegger