HELSENORGE

Nytt servise skal øke matgleden

Barn og unge som er innlagt i Sørlandet sykehus får nå spise av et servise som er designet for å øke matgleden. -  Mat og måltid er viktig for fysisk og psykisk helse, sier overlege og initiativtaker til serviset, Unni Mette Stamnes Köpp.

Camilla Bæck Hennig

- Syke barn har ofte dårlig appetitt. Da betyr det ekstra mye hvordan maten serveres. Barn skal vokse og utvikle seg, og når sykdom rammer, kan dårlig ernæring bremse dette. Derfor er det avgjørende at man spiser nok, sier Camilla Bæck Hennig, klinisk ernæringsfysiolog ved Barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansand.Serviset ga ubehag

Hun og Köpp står bak prosjektet SMAKEbit, som handler om smak, matglede og helse. Ved hjelp av innsamlede midler er det gjennom noen år utviklet og produsert et eget servise til barne- og ungdomsavdelingene. Det tas i bruk i disse dager.

 Unni Mette Stamnes Köpp

- Det å få nok næring er helt avgjørende for trivsel og hva slags motstand man har mot sykdommer og hvordan man tåler enkelte behandlinger. Vi har hørt kreftpasienter si at det gamle, grønne serviset vi hadde gjorde dem kvalme. Dette serviset håper vi skal bidra til større glede ved det å spise, sier Unni Mette Köpp (over).


Meningsfylt

Det er illustratør Tiril Valeur i Kristiansand som står bak de 12 figurene som nå fins på serviset i fem deler.

Tiril Valeur

- Jeg ble veldig glad da Camilla og Unni Mette inviterte meg inn i prosjektet. Vi har brukt mye tid på å få dette så bra vi bare kunne, og det har vært en utrolig givende prosess og et fint samarbeid som jeg har lært mye fint av. Jeg synes hele idéen de har hatt er veldig god, og setter fokus på noe enormt viktig, sier Tiril Valeur.

 

For meg er dette noe av det mest meningsfylte jeg har laget, og jeg har blitt veldig glad i alle de små figurene. Det håper jeg også at mange andre blir, ikke minst de barna de er ment for. 

Tiril Valeur, illustratør

Noe for alle

- Serviset skal fungere for alle. Figurenes uttrykk skal kunne appellere til ulike humør og aldersgrupper, uavhengig av hva man er innlagt for. Vi har testet ut flere former, figurer og illustrasjoner på barn og foreldre, og har gått noen ekstra runder for å komme fram til denne helheten, sier Köpp.

Ny skål med figurer 


Skålene kommer i to størrelser, og asjettene er utviklet for å holde porsjonsstørrelsene på et passe nivå.

Helheten er også ivaretatt ved at illustrasjonene nå preger døgnposten i Kristiansand i form av fargerik dekor på dørene.