Hva kan du forvente som pasient ved Gruppeteam?
Ved gruppeteamet blir det tatt inn pasienter til planlagte gruppeterapiforløp. Et forløp (med utredning, forgruppe, gruppe og ettervern) kan ha en varighet på 2-3 år.
Gjennom utredning og kartleggingssamtaler vurderes det sammen med pasienten om de skal starte i vårt behandlingstilbud. Dersom pasient og behandler kommer frem til at dette er et riktig tilbud, lager vi sammen en behandlingsplan med den type gruppebehandling vi tenker er mest passende.
Vi har to terapimetoder: DBT ferdighetsgrupper og skjematerapi. Noen mottar begge former for gruppeterapi gjennom sitt behandlingsforløp ved gruppeteamet, andre kun en terapimetode avhengig av hva pasienten er i behov av.
For de som starter skjematerapi i gruppe er detukentlig grupper i ca. 1,5 år med 8-10 gruppedeltagere. Individuelle timer ca. hver tredje uke. Grunnet utdanning av terapeutene er det vanlig at gruppene filmes.
Mange sliter med manglende kontakt med kroppen sin, smerte, angst, trøtthet og lignende, og i fysioterapitimer eller -grupper jobbes det med teknikker for å finne veier ut av fastlåste spenningsmønstre.
Vi samarbeider med relevante instanser som for eksempel fastlege, kommune og NAV.
Skjematerapi
I skjematerapi jobber vi med fokus på både tanker, følelser og kroppslige opplevelser. Først arbeider vi med å gjøre oss kjent med våre grunnleggende mønstre av tanker, følelser og kroppslige opplevelser som vi kaller leveregler eller skjemaer. Noen leveregler/skjemaer er gode for oss og andre er negative eller maladaptive. Disse kan vi følge tilbake gjennom livet slik av vi ser hvordan de oppsto og hvordan de har preget våre opplevelser frem til i dag. Når et grunnleggende negativt skjema trigges kommer vi i en følelsesmessig tilstand vi kaller modus. Det finnes flere typer modus, og disse kan skifte både hurtig og langsomt. Problematiske modus trigges av livssituasjoner som vi er sensitive for, grunnet tidligere opplevelser i oppvekst.
Når vi blir bevisste våre modus kan vi også se hvordan disse styrer måten vi tenker, føler, handler og forholder oss til andre på i hverdagen og hvordan vi ønsker å endre oss. Vi jobber med å bli kjent med modus og deres opprinnelse, og etter hvert styrker vi modus som fremmer bedring.
I første fase av gruppeterapien er det hovedfokus på å bli kjent med skjematerapi og modus. Deretter er det hovedfokus på endring gjennom forskjellige øvelser og hjemmearbeid.
Målet er å bli kjent med egne følelser og behov, kunne legge til rette for at disse blir ivaretatt og møtt, både av og for seg selv og i samspill med andre.
For informasjon om DBT og våre ferdighetsgrupper, se: