Behandling ved døgnenheten tilbys når kommunale tilbud, poliklinisk behandling eller andre behandlingsopplegg ikke er tilstrekkelig.
Døgnenheten fungerer hovedsakelig som en korttidspost. Behandlingsoppholdene har en varierende varighet fra dager til uker, avhengig av problematikk og vurderinger som gjøres ved innkomst og underveis i behandlingen.
Det er totalt 25 døgnplasser på enheten hvor to av plassene disponeres av Ambulerende Akutt-team (AAT), og tre av plassene er reservert for «egenstyrte innleggelser».
Døgnenheten har en tverrfaglig sammensatt personalgruppe, med overlege i psykiatri samt psykolog på enheten.
Man tilstreber å tilpasse behandlingstilbudet til den enkeltes behov. Pasienten skal kunne forvente et målrettet og strukturert behandlingstilbud. Dette gjennomføres ved at pasienten blant annet får tildelt primærkontakter fra personalet. Behandlingsansvarlige kan være lege eller psykolog.
Behandlingstilbudet omfatter følgende:
Det legges vekt på aktiv pasientmedvirkning, basert på gjensidig samarbeid og tillit, samt samarbeid med pasientens nettverk og familie.
Utover miljøterapi, med hovedfokus på «her og nå», tilbyr døgnenheten ulike strukturerte tilbud:
- Hver enkelt pasient får utarbeidet en egen behandlingsplan der det klargjøres hva som er målet med behandlingsoppholdet, og hvilke tiltak som skal gjøres for å nå målene.
- Fysisk aktivitet er en integrert del av behandling på døgnenheten. Alle ukedager er det tilbud om turgåing, ballspill og trening i gymsal og/eller treningsrom. Det gis tilbud om både individuell trening og trening i gruppe. Det legges vekt på at fysiske aktiviteter skal være mulig å overføre til hverdagen utenfor institusjon, og enheten har et nært samarbeid med aktivitører i tilhørende kommuner.
- Det er ukentlig tilbud om deltagelse i samtalegruppe og musikkgruppe. I tillegg arrangeres fast ukentlig undervisning/veiledningen om fysisk aktivitet og psykisk helse, sosial angst, søvn og søvnhygiene, samt om følelser og håndtering av følelser. All undervisning gis av fagpersonell i døgnenheten. Ved behov for individuell veiledning gis også tilbud om dette.
Pasienter vil også ha individuelle samtaler med enten lege eller psykolog under oppholdet.
Egenstyrt innleggelse
Dette er et tilbud for pasienter fra områdene som DPS Strømme og DPS Solvang har ansvar for.
Tilbudet er primært rettet mot pasienter som har et symptombilde preget med flere og/eller hyppige innleggelser bak seg (både i DPS og psykiatrisk avdeling (PSA), og som vurderes å være i behov av døgnopphold som et supplement til annen poliklinisk behandling. Ordningen er ment som et supplement til poliklinisk behandling.
Ordningen innebærer at pasienter selv tar initiativ til innleggelse i døgnenhet. Innleggelse kan vare inntil 5 døgn. Lengden på oppholdet regnes fra den dagen man kommer inn, uansett tidspunkt.
Pasienter som får tilbud om denne ordningen inngår avtale med enheten. Avtalen forplikter begge parter, og følger til enhver tid gjeldende retningslinjer for egenstyrte innleggelser.
Pasienten følger enhetens behandlingstilbud, med fokus på stabilisering i form av hvile/ døgnrytme/ ernæring/ fysisk aktivitet, samt støttesamtaler med helsepersonell i enheten. Pasienten vil bli tildelt to primærkontakter ved innkomst.
Faste avtaler med poliklinisk behandler bør opprettholdes under egenstyrte innleggelser.
Endringer i forhold til oppfølging, medisiner eller lignende må tas med pasientens polikliniske behandler eller fastlege. Dette har pasienten selv ansvaret for.
Dersom pasienten har behov for innleggelse utover dette, må det søkes på ordinær måte.
Henvisning
Ved ønske om en slik ordning sender poliklinisk behandler henvisning til DPS Strømme døgnenhet.