Etter samtalen viser vi deg inn i et omkledningsrom. Vi oppbevarer klærne og vesken/bagen din i et eget skap med lås. Vi anbefaler deg ikke å ha med verdisaker på sykehuset.
Faste
Du må være fastende før du møter til operasjon.
Å være fastende innebærer:
- Du må ikke spise og drikke de siste 6 timene før du møter på sykehuset
- Du må ikke røyke, snuse, tygge tyggegummi, pastiller eller lignende de to
siste timene før oppmøte
Unntak:
- Du kan drikke klare væsker (vann, saft eller te/kaffe uten melk) frem til to
timer før oppmøte med mindre du har sure oppstøt eller spiserørsbrokk. - Medisiner du skal ta selve operasjonsdagen kan svelges med et lite glass
vann frem til en time før oppmøte
Medisiner
- Som hovedregel skal du ta dine faste medisiner operasjonsdagen.
- Bruker du astmaspray skal denne alltid tas operasjonsdagen like før du går
hjemmefra. Ta med astmasprayen du bruker, til sykehuset. - Diabetes: Dersom du har diabetes skal du følge din vanlige rutine for kost og
antidiabetika frem til midnatt før operasjonsdagen. Unntaket er hvis du
bruker Metformin. Det skal ikke tas dagen før operasjonen.
Operasjonsdagen skal du verken ta Insulin, antidiabetika, spise eller drikke
sukkerholdig drikke.
Ta med eget insulin (penn) til sykehuset operasjonsdagen. - Ta med en liste med dine faste medisiner, med styrke og dosering. Dette får
du hos din fastlege. - Dersom du bruker blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere eller
angiotensin II - antagonister skal du ikke ta disse tablettene kvelden før og
om morgenen operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du bruker denne
typen medisin, ta kontakt med din fastlege.
Hygiene
For å forebygge infeksjon må du dusje operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underliv, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet, dette blir evt. gjort på sykehuset. Hvis du har sår/skorper i operasjonsområdet ber vi deg kontakte sykehuset. Dette kan øke infeksjonsfaren og operasjonen må om nødvendig utsettes. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Piercing må fjernes en uke før operasjonen. Ha korte rene negler på hender og føtter. Fjern neglelakk. Benytt komfortabelt tøy.
Samtale før operasjonen
Du vil få en samtale med legen som skal operere deg både før og etter operasjonen ved behov. Legen vil skrive ut eventuelle resepter og sykemelding før du reiser hjem.
Ventetid
Vær forberedt på at det kan bli ventetid før og etter operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, nettbrett eller lignende.
Bedøvelse ved dagkirurgi
Operasjonen utføres enten i lokalbedøvelse, ryggbedøvelse eller i narkose.
- Lokalbedøvelse: brukes ved mindre inngrep, og settes med sprøyte i området som skal opereres.
- Ryggbedøvelse: brukes når kun underkroppen, fra midjen og ned, skal bedøves. Denne settes via en tynn nål mellom to ryggvirvler. Du kan være våken under inngrepet, men du kjenner ingen smerte. Vanligvis gis det beroligende medisiner i tillegg.
- Narkose: det benyttes oftest en anestesiform kalt TIVA, som sikrer smertefrihet og søvn under inngrepet. Fordelen er en rask og behagelig oppvåkning. Det er uvanlig med kvalme og oppkast. Denne narkoseformen gjør at du kan reise hjem relativt raskt etter operasjonen.
Hvilken type bedøvelse du skal ha avgjøres av en anestesilege.
Etter operasjonen
Du blir liggende til observasjon kort tid etter operasjonen. Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert mat. Du vil også få med deg resepter og sykemelding. Du kan kjøpe krykker hos oss dersom du trenger det. Du kan betale med kort nede i ekspedisjonen, eller få tilsendt giro i posten.
Før du reiser hjem vil du få informasjon og samtale med sykepleier og operatør hvis det er nødvendig.
Du kan ikke kjøre bil på grunn av medisinene du får. Avtal gjerne med noen som kan kjøre deg og hente deg, eller bruk offentlig kommunikasjon som tog eller buss.
Transport
Av sikkerhetsmessige grunner kan du ikke kjøre bil selv det første døgnet etter operasjon og narkose. Avtal med noen som kan hente deg, eller benytt offentlig transport dersom det er mulig. Dersom det ikke går kollektivtransport på den strekningen du skal reise, kan du ringe Pasientreiser på telefon 05515 for bistand.
Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan bruke kollektivtransport, må du kontakte behandlende avdeling 2-6 dager før timeavtale.
Mer informasjon om transport og dekning av utgifter kan du finne på helsenorge.no, eller ved å ringe Pasientreiser på telefon 05515. Det er behandler som vurderer om du har behov for tilrettelagt transport. Ved behov så kan du ta opp dette når du er hos din behandler.
Etter hjemkomsten
Det er en forutsetning for dagkirurgiske inngrep at du har tilsyn første kveld/natt. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.
Kontakt
Kontakt oss gjerne på telefon 38 32 71 69 mellom klokken 09.00 - 13.00 på ukedager ved behov for ytterligere informasjon.