Henvisning til klinisk ernæringsfysiolog (kef)
Pasienter kan henvises til konsultasjon hos kef av lege/fastlege. Henvisningen sendes elektronisk til Medisinsk avdeling, Klinikk for somatikk Kristiansand.
Henvisningen bør inneholde følgende informasjon:
- Diagnose og henvisningsårsak
- Vekt og høyde (BMI)
- Eventuelt vekttap/vektendring
- Andre relevante opplysninger som kan ha innvirkning på pasientens inntak- eller opptak av næring. For eksempel dysfagi, nyresvikt, gastrointestinale sykdommer/funksjonssvikt osv.
Tilleggsinformasjon ved henvisning av pasienter som bor i institusjon:
- Navn på institusjonen
- Pasientens primærkontakt og gjerne leder ved avdelingen der pasienten er tilhørende
- Telefonnummer som primærkontakt og/eller leder kan nås på.
De vanligste diagnosegruppene som tilbys kostveiledning
- Underernæring som følge av sykdom og/eller behandling. For eksempel kreft, større kirurgi, nevrologiske tilstander/svelgvansker med mer.
- Mage- og tarmtilstander som krever spesialisert og individualisert ernæringsoppfølging.
- Cøliaki/glutenintoleranse
- Matallergier og matintoleranser
- Spiseforstyrrelser (pdd inntak stopp)
- Nyresvikt
- Brukere av sondeernæring og intravenøs ernæring
- Diabetes type 1, samt type 2 med tilleggsproblematikk
- Hjerte- og karsykdom (forhøyet fett eller kolesterol i blodet)
- Fedme*, der det i tillegg er annen alvorlig sykdom som kompliserer ernæringssituasjonen.
*Henvisning av overvektige pasienter som ikke faller inn under kriteriene for henvisning til kef ved indremedisinsk seksjon:
Pasienter med sykelig overvekt (BMI ≥ 40 eller BMI ≥ 35 og vektrelatert tilleggsdiagnose) henvises til Avdeling for fysikalsk forebygging og rehabilitering/Enhet for fysikalsk medisin og forebygging.
Fedme hos voksne
Øvrige overvektige pasienter (det vil si BMI 30-35 uten vektrelatert tilleggsdiagnose) skal ifølge nasjonal veileder få behandlingstilbud ved Frisklivssentraler i kommunehelsetjenesten.
Se informasjon om frisklivssentraler på:
Helsenorge.no
Se også kliniske ernæringsfysiologer Arendal