Divertikkelsykdom i tarm, Arendal
Divertikler er små utposninger på tarmen som finnes hos veldig mange mennesker. I disse lommene kan det samle seg avføring og bakterier, som igjen kan føre til en betennelse.
Divertikler oppstår i voksen alder og nær 60 % av de over 60 år har divertikler. De kan forekomme i hele tarmsystemet, men de er vanligst å finne i tykktarmen, spesielt den siste delen av tykktarmen. Betente divertikler, såkalt divertikulitt kan gi ubehag med magesmerter, feber og sykdomsfølelse. Den vanligste behandlingen er antibiotika, men i enkelte tilfeller kan det bli nødvendig med operasjon.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din kan undersøke deg og ta blodprøver, som kan si noe om graden av betennelse i kroppen. Dette kan være tilstrekkelig til å stille diagnosen og starte behandling.
Dersom graden av betennelse er høy eller det er usikkerhet rundt diagnosen, blir du henvist til sykehuset for videre utredning og behandling.
Utredning
En divertikulitt-episode kan variere fra mild sykdom til alvorlig infeksjon og skade på tarmen. Du opplever smerter på venstre side av magen, feber og forhøyede blodprøver. Det er også anslått at cirka 15% av de med utposninger vil kunne oppleve blødning fra tykktarmen.
I de aller fleste tilfeller dreier det seg imidlertid om sykdom i lett grad. For en sikker diagnose kan det være nødvendig med en CT undersøkelse. Ved hjelp av CT og den kliniske undersøkelsen vil kirurgen kunne fastslå graden av betennelse.
Behandling
Gjentatte anfall/episoder med divertikulitt
Samvalg
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Hvis du skal opererees, gjøres det i en periode der det ikke er betennelse i tarmen (såkalt kald fase). Operasjonen kan da ofte gjøres med kikhullsteknikk. Ved denne operasjonen skjøtes tarmen sammen igjen og en slipper pose på magen.
Oppfølging
Pasienter med divertikulitt for første gang blir henvist for en tykktarmsundersøkelse, såkalt koloskopi, etter at sykdommen har roet seg. Vanligvis vil dette være etter 6-8 uker. På denne måten får du en kontroll og samtidig utredning for andre sykdommer i tykktarmen.
Før du reiser hjem får du informasjon. Du får med deg noen smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding.
Vær oppmerksom
Oppsøk lege dersom du har sterke magesmerter på venstre side av magen og blod i avføringen.
Kontakt
Sørlandet sykehus Arendal
Kirurgisk avdeling, Arendal
Sørlandet sykehus Arendal
Sykehusveien 1
Sykehusveien 1, 4838 Arendal