Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Helse og arbeid for deg med muskel og skjelettplager (rehabilitering)

Tilbudet er for deg som har muskel-/skjelettplager, og som er i ferd med å falle ut av eller har falt ut av arbeid eller studier. I tillegg må du ha et ønske om og en realistisk mulighet for å komme helt eller delvis tilbake i arbeidslivet.

En god del pasienter opplever å sitte igjen med plager selv etter å ha gjennomført det som er anbefalt utredning og behandling. Målet for rehabiliteringen ved Helse og arbeid er ikke å fjerne plagene, men derimot å bidra til at pasientene klarer å delta i arbeidslivet på en meningsfull og bærekraftig måte på tross av sine plager. Dette kan for mange også virke positivt inn på plagene. Tilbudet er tverrfaglig noe som betyr at du vil treffe personer med ulik fagbakgrunn. Teamet ved poliklinikken består av arbeidsveileder, overlege, spesialfysioterapeut, spesialergoterapeut og psykologspesialist.

Les mer om helse og arbeid på helsenorge.no

Ventetider


Henvisning og vurdering

Inntakskriterier

  • Du har som mål å opprettholde og/eller komme tilbake i jobb eller studier.

  • Du ønsker å samarbeide med det tverrfaglige teamet for å nå dette målet.

  • Det er også ønskelig at du før henvisning til rehabiliteringen har gjennomført det som er anbefalt av utredning og behandling for dine helseplager.

Tilbudet egner seg ikke for personer med pågående alvorlig psykisk lidelse og/eller rusavhengighet.

Din fastlege eller en spesialist kan henvise til tilbudet. Når vi mottar din henvisning blir den vurdert av lege som avgjør om du får tilbud om et forløp ved Helse og arbeid eller ikke.

Sjekkliste for henvisning

Følgende opplysninger, i tillegg til vanlig personalia, bør være nedfelt i henvisningen:

  • Mål for rehabiliteringen
  • Oversikt over aktuell utdannings-, arbeids- og trygdestatus, relevant sykemeldingsanamnese, tidligere vurderinger av arbeidsevne og aktuelle planer
  • Aktuell sykehistorie
  • Oversikt over tidligere sykdommer og helseutfordringer
  • Oppsummering av gjennomført utredning, behandling og rehabiliteringstiltak samt effekten av gjennomførte tiltak, også av det som har foregått ved SSHF
  • Oppdatert medisinoversikt
  • Relevante epikriser

Før

Du får først en time hos lege for kartlegging av din muskel/skjelettproblematikk, tidligere utredninger og behandlinger, øvrig helse- og livssituasjon samt dine mål for deltakelse i arbeidslivet. På legepoliklinikken blir det sammen med deg gjort en vurdering om videre forløp i Helse og arbeid er hensiktsmessig.

Etter time med lege går du videre til tverrfaglig arbeidsfokusert utredning. Hensikten med utredningen er at du selv skal få reflektert høyt om dine mål, dine erfaringer og din situasjon samt at fagpersonene i teamet skal få den informasjonen de trenger for å kunne gi faglige anbefalinger om videre tiltak.

Under

Utredningen starter med en gjennomgang av vår helhetlige rehabiliteringsmodell. Du får så noen oppgaver som har til hensikt å gi økt klarhet i hva som er dine mål for arbeid og hva du vil prioritere i ditt liv. Dagen fortsetter med kartlegging av arbeidssituasjon og -historie, din fysiske funksjon og psykiske helse. For at arbeidsrettet rehabilitering skal være effektiv må prosessen styres og drives fremover av deg, og dette blir vektlagt i alle deler av forløpet. Utredningen konkluderer med at vi sammen utformer en skriftlig plan som synliggjør dine mål og tiltak du har tro på. Denne planen blir styrende for det videre rehabiliteringsforløpet.

Etter at vi sammen har utarbeidet en rehabiliteringsplan vil du bli tildelt en koordinator som vil være din kontaktperson gjennom forløpet. Din koordinator vil også gi deg individuell oppfølgning på arbeidsområdet. Rehabiliteringsplanen inneholder ofte samarbeid med din arbeidsgiver, fastlege og NAV-saksbehandler, eventuelt hvordan du kan komme i gang med arbeid hvis du i dag ikke har tilknytning til en arbeidsplass. Du kan også få kortere oppfølgning fra andre fagpersoner i teamet hvis det er behov for det.

Helse og arbeid inneholder også rehabiliteringstilbudet «Klar for jobben» der du får kunnskap som belyser hvorfor mange opplever langvarige smerter selv når undersøkelser ikke viser skader i kroppen, hvordan du kan leve bedre med din helseutfordring og hvordan du kan øke din evne til å jobbe på tross av langvarige plager.

Etter

Varigheten på oppfølgningen i Helse og arbeid tilpasses den enkelte, men har en øvre ramme på tre måneder. Alle får en avslutningssamtale med sin koordinator og teamets lege der vi går gjennom hva som har vært målsettinger for rehabiliteringsperioden, hva som har blitt gjort, hvor du er i dag og hva som er planen videre. Du og din fastlege mottar sluttrapport etter endt oppfølgning. Hvis du ønsker at rapporten sendes til andre aktører kan du si ifra om dette.

Kontakt

Bispegra 40 Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR)

Kontakt Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR)

Bispegra 40

Bispegra 40

Bispegra 40, 4632 Kristiansand

Transport

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtrafikk for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.