Hengende øyelokk
Hengende øyelokk er en tilstand der det øvre øyelokket henger ned. Tilstanden kan skyldes slapphet i huden (dermato blepharochalasis) eller svakhet/nerveskade i øyelokkmuskelen (ptose). Dersom øyelokket henger så mye at det blir vanskelig å se, kan det bli aktuelt å operere.
Slapphet i huden (dermato blepharochalasis) er den vanligste årsaken til hengende øyelokk, og noe de fleste får med alderen. For de fleste er tilstanden kun av kosmetisk betydning, og vil ikke bli operert av det offentlige. For et fåtall finnes det medisinsk indikasjon for operasjon, for eksempel dersom øyelokket henger så mye ned at det påvirker synet.
Ptose kan være forårsaket av et antall faktorer som rammer øyelokkets muskler eller nerver. Noen kan være født med svakere øyemuskler og kan utvikle ptose i ung alder. Med årene, og ved eventuell skade, kan løftemusklene i øvre øyelokk svekkes.
Henvisning og vurdering
Det er fastlege, optiker og privatpraktiserende øyelege som kan henvise deg til Øyeavdelingen for utredning og behandling av hengende øyelokk. Henvisningen prioriteres av øyelege, som vurderer om du får tilbud om behandling på sykehuset eller ikke.
Utredning
På Øyeavdelingen vil du bli mottatt av en sykepleier, som vil foreta aktuelle forundersøkelser.
Etter dette vil du bli undersøkt av en øyelege. Legen vil undersøke øynene dine for å finne årsaken til nedsunket øyelokk og hva som er best behandling for deg. Undersøkelsen medfører ikke ubehag.
Behandling
Oppfølging
Sting fjernes vanligvis etter 7-10 dager. Dette kan gjøres på ditt fastlegekontor.
Kontakt
Sørlandet sykehus Arendal
Øyeavdelingen, Arendal
Oppmøtested
Netthinneklinikken SSA: etasje U, C-fløyen, hovedbygget.Poliklinikk 1A Øye: 1. etasje, Barn- og samsynsenter, hovedbygget.
Øyepoliklinikken SSA: 1. etasje i E-fløyen, hovedbygget.
Sørlandet sykehus Arendal
Sykehusveien 1
Sykehusveien 1, 4838 Arendal