Noen bestemte HPV subtyper har preferanse for anogenital hud og overføres oftest ved seksuell kontakt. Ettersom viruset overføres ved hud mot hud-kontakt er det også mulig å få viruset uten å ha sex. Viruset blir liggende i huden, og noen ganger utvikler man synlige lesjoner. Om man har nedsatt immunforsvar, for eksempel ved diabetes, svangerskap, bruk av kortison eller ved hiv har man økt risiko for å få synlige vorter.
Hvilke symptomer har sykdommen?
De fleste som har infeksjonen vet ikke om det fordi det er vanlig å være smittet uten å ha symptomer. Noen uker til flere måneder etter smitte kan man imidlertid utvikle vorter på hud eller slimhinne. Vortene kan se forskjellige ut med tanke på farge og størrelse, være enkeltstående eller danne grupper. De kan forbli uforandret eller vokse og bli større eller flere. Etter hvert blir de vanligvis mindre og færre, fram til de forsvinner.
Nyoppståtte vorter hos en person i et stabilt forhold behøver ikke å være tegn på utroskap fordi man kan utvikle synlige lesjoner en lang tid etter man har blitt smittet.
Det er viktig å være oppmerksom på at ikke alle utvekster i genital områder er vorter. Det finnes normalt små utvekster ved inngangen til skjeden og kanten av penishodet.
Hva forårsaker sykdommen?
Alle typer vorter skyldes infeksjon med HPV. Det finnes over 100 ulike typer av HPV i hud og slimhinner, hvorav noen er kjent for å kunne overføres ved seksuell kontakt. Genital HPV er svært vanlig og ca. 80% av alle seksuelt aktive vil en eller annen gang i løpet av livet ha hatt dette.