Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Koloskopi/Ileoskopi

Mage- og tarmundersøkelse (skopi) hos barn og unge

Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen.

Før

For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen. 

  • Forberedelsene starter med matrestriksjoner 5 dager før undersøkelsen. 
  • Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet gjøres dagen før undersøkelsen.

Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep eller Citrafleet som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye.

Forberedelser hjemme i 5 dager før undersøkelsen

Barnet skal ikke ta/spise: 

  • jerntilskudd, inkludert multivitaminer med jerntilskudd
  • småfrø og fiber som lin-, solsikke-, og sesamfrø
  • Kornblandinger, brød/knekkebrød med frø eller fiber
  • Frukt med frø eller steiner, som kiwi eller bringebær

Barnet kan gjerne spise:

  • brødprodukter med fint mel, som loff uten frø
  • melkeprodukter
  • pasta, ris, poteter
  • grønnsaker uten skall
  • kjøtt og fisk
  • Drikk så mye væske som mulig i dagene før undersøkelsen

Forundersøkelse på sykehuset

Forundersøkelsen er noen dager før selve undersøkelsen, se dato i innkallingsbrevet.

Du får med tarmtømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet fra sykehuset. Pakken inneholder 2 poser og har appelsinsmak. Middelet gir hyppigere og bløtere/løsere avføring, og kan gi lette magekramper. Det kan hende du får første dose på sykehuset i forbindelse med forundersøkelsen.

 

Frokost: Barnet skal spise en lett frokost uten korn (f.eks. 2 skiver loff med pålegg).

Etter frokost skal barnet

  • Ikke innta noe mer mat, melkebaserte supper/drikker eller juice m/ fruktbiter/-kjøtt frem til etter undersøkelsen.
  • Kun innta rikelig med klare væsker frem til han/hun legger seg. For eksempel: Vann, brus/saft (ikke cola/pepsi, blåbær- og solbærsaft fordi det farger slimhinner), sportsdrikk, klar eplejuice, saftis uten sjokoladetrekk, gele, te, buljong og lignende.
  • Det er viktig å få i seg drikke med sukker/energi og ikke bare vann. Klare ernæringsdrikker uten fiber, fruktkjøtt og jevning kan fås på apoteket.
  • Det er også viktig å få i seg litt salter. Farris, buljong og klare supper anbefales.
  • Pastiller er greit så lenge barnet ikke svelger de.

Barnet skal ta 2 doser Picoprep/Citrafleet i løpet av dagen.

NB: Barn med ileostomi skal kun ha 1 dose. Gis ca. kl. 15.

I tillegg til restriksjonene på mat og drikke som du allerede har på grunn av tømmingen, får du heller ikke drikke klare væsker (inkl. pastiller og tyggegummi) fra kl. 04 natten før undersøkelsesdagen.

Barnet kan drikke et lite glass vann/saft senest 2 timer før dere skal møte på sykehuset.

Tips

  • Før opp all drikke på et ark for å følge med på mengden.
  • Vær i nærheten av ett toalett når du har tatt Picoprep/Citrafleet
  • Noen opplever sårhet i rumpa på grunn av hyppig avføring. For å forebygge sårhet:
      • Bruk for eksempel vaselin. Smør etter hvert dobesøk.
      • Bruk mykt dopapir ved tørking. Tørk forsiktig, ikke gni.

1. dose tas ca. kl. 10-12.

2. dose tas ca. kl. 16-18 (minst 6 timer etter første dose).

  • Drikk angitt mengde oppløst pulver. Mengde avhenger av din alder (se tabell).
  • Rør i 2-3 min. til pulveret har løst seg helt opp. Oppløst blanding er uklar og kan bli litt varm.
  • Drikk 1-2 glass med klar væske rett etter inntak av Picoprep/Citrafleet.

Barn 1-2 år: 1 strøken måleskje (= ¼ pose) løses i ca. 50 ml kaldt vann
Barn 2-4 år: 2 strøkne måleskjeer (= ½ pose) løses i ca. 100 ml kaldt vann
Barn 4-9 år: 3 strøkne måleskjeer (= ¾ pose) løses i ca. 150 ml kaldt vann
Barn over 9 år: 1 hel pose løses i ca 150 ml kaldt vann

Det er VIKTIG å drikke mye og jevnlig hele tømmingsdagen frem til leggetid.

Nok drikke er avgjørende for tømningseffekten og viktig for å unngå dehydrering på grunn av stort tap av væske ved hyppige avføringer.

Variert drikke er viktig for å unngå lavt energinivå og elektrolyttforstyrrelser.

Tabellen under angir mengden du minst må drikke. Foreldre må motivere, minne på og tilby drikke hyppig. Hvis barnet har treg avføring til vanlig så må det drikke mer enn minimum.

Barn 15-20 kg: minst 13 dl (9 glass*)
Barn 20-30 kg: minst 16 dl (11 glass)
Barn 30-40 kg: minst 19 dl (13 glass)
Barn 40-50 kg: minst 22 dl (15 glass)
Barn over 50 kg: minst 25 dl (17 glass)

*1 vanlig glass = 1,5 dl

Ved oppkast og/eller for lite drikke

  1. Hvis barnet kaster opp etter første dose, kan det forsøke å ta en ny dose 1 time etterpå og følge prosedyren vanlig videre.
  2. Dersom barnet kaster opp en gang til skal du ikke forsøke mer og ringe sykehuset.
  3. Hvis barnet ikke klarer å drikke den mengden væske som er angitt skal du også ringe sykehuset. Oppgi navn og at barnet skal til planlagt skopi av tarmen dagen etter. Fortell at tømmingen hjemme er mislykket.
  4. Du vil da antagelig måtte dra til sykehuset, slik at vi kan gjøre tømmingen der.

 

Hvis det blir vanskelig å drikke så mye væske som kreves ved tømming med Picoprep/Citrafleet, så gir vi væske via et rør ned i magen (sonde).

Barn som ikke kan få Picoprep/Citrafleet:

Tømming skjer da med en væske som heter Laxabon. Det gis vanligvis via en sonde ned i magen. Hvis barnet ditt skal tømme med Laxabon så skal dere gjøre samme forberedelser hjemme som ved Picoprep/Citrafleet. Se informasjon over.

 

Om du bruker viktige medisiner om morgenen, for eksempel hjerte eller lungemedisin, skal du ta disse sammen med vann slik du ellers bruker å gjøre.

Om du har diabetes, skal du ikke ta morgenmedisin, insulin eller diabetestabletter før undersøkelsen er utført. Ta med deg mat slik at du har noe å spise 1 time etter undersøkelsen. Vi prioriterer så du blir undersøkt tidlig på dagen. Dette for at du skal unngå unødige svingninger i blodsukkeret.

Tar du livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan du kontakte oss for å få en tidlig timeavtale. Ta med deg medisinene så du kan ta dem etter undersøkelsen. Vi ønsker at du tar med deg en oppdatert liste over medisiner du bruker.

Ta kontakt med fastlegen din dersom du har kunstig hjerteklaff.

Blodfortynnende medisiner skal man som oftest slutte med fra 2-10 dager før undersøkelsen. Hvor mange dager avhenger av hvilke medisiner du bruker. Dersom dette ikke står klart i innkallingsbrevet du har mottatt, ta kontakt med fastlegen din eller sykehuset i god tid.

Dere møter til en forundersøkelse på dagposten på sykehuset noen dager før undersøkelsen. Se innkallingsbrev for dato og klokkeslett. Formålet er å sjekke om barnet er klar for narkose og skopi. Det vil si at barnet blir veid, målt og undersøkt av lege. Enkelte som skal i narkose må også ta blodprøver. I tillegg vil vi informere dere nærmere om tømmingen, om faste og hva som skjer undersøkelsesdagen. Still gjerne spørsmål hvis dere lurer på noe.

Narkose vil si at barnet sover under undersøkelsen og ikke merker noe.

Før dere reiser hjem fra forundersøkelsen får dere med dere:

EMLA- krem/-plaster:

Dette er en bedøvelseskrem som skal legges på håndbaken (over blodårene). Kremen skal legges på 1 time før dere møter på undersøkelsesdagen (se rosa ark som dere får på dagposten).

Klær:

Barnet får med seg en spesialshorts/-truse som det skal ha på under undersøkelsen. Dere kan velge om barnet vil ta på hjemme før dere kommer, eller på sykehuset. Barnet kan ikke ha egen truse under. Ha ellers på behagelige klær.

Tømmingsmiddel = Picoprep/Citrafleet:

Dere får med 2 poser Picoprep/Citrafleet fra sykehuset. Hvis barnet er her på tømmingsdagen gir vi eventuelt første pose her, og så får dere med den andre hjem.

Under

Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.

Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.

Dere møter på dagposten til avtalt tidspunkt. Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med ventetid. 

Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken. Dette må i så fall avtales med personalet på forundersøkelsen.

Etter

Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil det komme tilbake dit etterpå. Hvis alt går som planlagt vil dere få reise hjem senere samme dag. 

Legen vil informere om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar cirka 2–3 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon. 

Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert ut som promp. Det kan også komme litt blod trusa etter undersøkelsen og dette er ikke farlig. Kontakt oss hvis det kommer mye blod eller hvis barnet har store, økende smerter.

Kontakt

Sørlandet sykehus Arendal Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Arendal

Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Arendal

Oppmøtested

Henvend deg til ekspedisjon barneavdeling 6E i 6. etasje i hovedbygget



Sørlandet sykehus Arendal sett fra luften.

Sørlandet sykehus Arendal

Sykehusveien 1

Sykehusveien 1, 4838 Arendal

Transport

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

​I sykehusapoteket i Arendal kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.
Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like innenfor inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 08.30-16.00.

Sykehusapoteket Arendal

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

​Pasientbiblioteket i Arendal ligger i hovedbyggets underetasje. Det er selvbetjent og åpent hele døgnet. Her kan du låne bøker og lese aviser og blader.

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende.

Alle er sertifisert ved sykehusets kompetanseenhet for pasient- og pårørendeopplæring og har taushetsplikt. 

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg.

Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand, og har åpent fra mandag-onsdag mellom klokken 10-14.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Ved dagopphold eller innleggelse ber vi deg ta med følgende til sykehuset:

  • Ta med innesko, tøyskift og toalettsaker
  • Ta med den faste medisinen. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
  • Ta med medisinliste/oversikt over faste medisiner
  • Medisinsk utstyr til daglig bruk

Kiosk
Kiosken finner du i vestibylen i 1.etasje. 

Her selges kioskvarer som aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, kort, blomster, enkelte toalettartikler og diverse gaveartikler.

I tillegg får du kjøpt boller, kyllingwraps, rundstykker, salater, calzone, panini og pølser.

Åpningstid:
Mandag-fredag: 07.00-21.00
Lørdag og søndag: 09.00-20.00

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Kristiansand kan du registrere din parkering via appen Easypark, via automat der du parkerer, eller nettstedet flowbird.

Registrer betaling på nettsted

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand
 

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.


Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering på anviste plasser
Ta kontakt med Servicetorget for å få registrert ditt HC-kort. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Parkering for fødende Kristiansand
Det er gratis parkering for fødende utenfor Kvinneavdelingen ved sykehuset i Kristiansand. Maks parkeringstid er satt til 2 timer.

​Pleiepenger skal erstatte tapt arbeidsinntekt når du har omsorg for et barn som trenger kontinuerlig tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade. Les mer om blant annet pleiepenger, hjelpe- og grunnstønad og Folketrygdens ytelser hos NAV.

Pusterommet er et fristed for barn og unge som opplever å ha alvorlig syke foresatte/søsken innlagt, eller som selv er innlagt på sykehuset i Arendal. Avdelingene disponerer nøkkel til rommet og kan gi mer informasjon om tilbudet. Rommet ligger i kjelleretasjen i C-fløyen og har blant annet TV, data og spill.

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

​Servicetorget i Arendal ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.00-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 09.00-20.00.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

​Dersom barnet har vært utsatt for vannkoppesmitte, eller har vannkopper, ber vi deg ta kontakt. Tildelt time/innleggelse må da utsettes. Dette gjelder også dersom du skal på besøk i barne- og ungdomsavdelingen. For noen av våre pasienter kan vannkoppesmitte være farlig.

​Av og til trenger vi et rom for hvile og ettertanke. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. Begge rommene er døgnåpne. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgene.

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00.

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.