Undersøkelse, Koloskopi/Ileoskopi
Mage- og tarmundersøkelse (skopi) hos barn og unge
Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen.
Før
For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen.
- Forberedelsene starter med matrestriksjoner 5 dager før undersøkelsen.
- Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet gjøres dagen før undersøkelsen.
Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep eller Citrafleet som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye.
Forberedelser hjemme i 5 dager før undersøkelsen
Barnet skal ikke ta/spise:
- jerntilskudd, inkludert multivitaminer med jerntilskudd
- småfrø og fiber som lin-, solsikke-, og sesamfrø
- Kornblandinger, brød/knekkebrød med frø eller fiber
- Frukt med frø eller steiner, som kiwi eller bringebær
Barnet kan gjerne spise:
- brødprodukter med fint mel, som loff uten frø
- melkeprodukter
- pasta, ris, poteter
- grønnsaker uten skall
- kjøtt og fisk
- Drikk så mye væske som mulig i dagene før undersøkelsen
Forundersøkelse på sykehuset
Forundersøkelsen er noen dager før selve undersøkelsen, se dato i innkallingsbrevet.
Du får med tarmtømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet fra sykehuset. Pakken inneholder 2 poser og har appelsinsmak. Middelet gir hyppigere og bløtere/løsere avføring, og kan gi lette magekramper. Det kan hende du får første dose på sykehuset i forbindelse med forundersøkelsen.
Hvis det blir vanskelig å drikke så mye væske som kreves ved tømming med Picoprep/Citrafleet, så gir vi væske via et rør ned i magen (sonde).
Barn som ikke kan få Picoprep/Citrafleet:
Tømming skjer da med en væske som heter Laxabon. Det gis vanligvis via en sonde ned i magen. Hvis barnet ditt skal tømme med Laxabon så skal dere gjøre samme forberedelser hjemme som ved Picoprep/Citrafleet. Se informasjon over.
Under
Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.
Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.
Dere møter på dagposten til avtalt tidspunkt. Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med ventetid.
Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken. Dette må i så fall avtales med personalet på forundersøkelsen.
Etter
Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil det komme tilbake dit etterpå. Hvis alt går som planlagt vil dere få reise hjem senere samme dag.
Legen vil informere om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar cirka 2–3 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon.
Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert ut som promp. Det kan også komme litt blod trusa etter undersøkelsen og dette er ikke farlig. Kontakt oss hvis det kommer mye blod eller hvis barnet har store, økende smerter.
Kontakt
Sørlandet sykehus Arendal
Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Arendal
Oppmøtested
Henvend deg til ekspedisjon barneavdeling 6E i 6. etasje i hovedbyggetSørlandet sykehus Arendal
Sykehusveien 1
Sykehusveien 1, 4838 Arendal