Ikke-operativ behandling
Ikke-operativ behandling er vanligst og kan gjennomføres i 85-90% av tilfellene. Den ikke-operative behandlingen innebærer nøye overvåking av blodsirkulasjon ved måling av puls, blodtrykk og hemoglobin. Adekvat smertelindring er viktig og barnet/ungdommen observeres ofte på en intensiv- eller overvåkingsavdeling det første døgnet.
Som regel går smertene over i løpet av noen få dager. Barnet/ungdommen aktiviseres i avdelingen og kan skrives ut etter noen dager på sykehuset. Lengden på sykehusoppholdet er avhengig av hvilken grad av miltskade det dreier seg om og om det foreligger andre skader i tillegg.
Operasjon
Noen få barn/ ungdommer med miltskade må opereres og da vil som regel milten fjernes. Hvis milten har blitt fjernet må pasienten få vaksiner. Avhengig av vaksinasjonsstatus vil tidspunktet og antallet vaksiner bestemmes i det enkelte tilfellet (pneumokokk-, meningokokk- og hemofilus influensavaksiner er de mest aktuelle). I noen tilfeller må barnet/ungdommen ta pencillinn forebyggende i en periode etter at milten har blitt fjernet.