Miltskade hos barn og ungdom – operasjon
Målet med behandlingen er å stanse eventuell blødning, forhindre blødningssjokk og bevare miltens funksjon om mulig. Hvis blødningen ikke stopper spontant, må enten blødningen stoppes med kateterteknikk (embolisering) av miltarterien, ellers kan operasjon være nødvendig. Dersom operasjon er nødvendig, vil milten i de fleste tilfeller fjernes (splenektomi). Ikke-operativ behandling, med eller uten miltarterieembolisering, kan gjennomføres i 85–90 prosent av tilfellene og da bevares miltfunksjonen.
Før
De fleste barn eller unge får diagnostisert miltskaden ved CT-undersøkelse, som viser hvor omfattende miltskaden er.
Under
Første døgnet observeres pasienter med alvorlig miltskade på en intensiv- eller overvåkingsavdeling med hyppige puls-, blodtrykk- og blodprøvekontroller. Adekvat smertelindring er viktig og pasienten holdes i ro. Når barnet/ungdommen flyttes til sengepost, vil overvåkingen gradvis reduseres og aktiviseringen økes.
Valg av behandling avhenger av skadens omfang og av pasientens tilstand.
Ikke-operativ behandling
Ikke-operativ behandling er vanligst og kan gjennomføres i 85–90 prosent av tilfellene. Den ikke-operative behandlingen innebærer nøye overvåking av blodsirkulasjon ved måling av puls, blodtrykk og hemoglobin. Adekvat smertelindring er viktig, og barnet/ungdommen observeres ofte på en intensiv- eller overvåkingsavdeling det første døgnet.
Som regel går smertene over i løpet av noen få dager. Barnet/ungdommen aktiviseres i avdelingen og kan skrives ut etter noen dager på sykehuset. Lengden på sykehusoppholdet er avhengig av hvilken grad av miltskade det dreier seg om og om det foreligger andre skader i tillegg.
Dersom embolisering av miltarterien er nødvendig gjøres dette under røntgengjennomlysing utført av spesialtrent personale.
Noen få barn/ungdommer med miltskade må opereres og da vil som regel milten fjernes (splenektomi). Hvis milten har blitt fjernet må pasienten få vaksiner. Avhengig av vaksinasjonsstatus vil tidspunktet og antallet vaksiner bestemmes i det enkelte tilfellet (pneumokokk-, meningokokk- og hemofilus influensavaksiner er de mest aktuelle). I noen tilfeller må barnet/ungdommen ta penicillin forebyggende i en periode etter at milten har blitt fjernet.
Etter
Som regel skrives barnet/ungdommen ut før det er gått én uke etter skaden, og vanligvis kan barnet begynne i skolen/barnehagen i løpet av den første uken etter utskrivelse fra sykehus.
Forholdsregler
Avhengig av alvorlighetsgraden på miltskaden, barnets alder og eventuelt øvrige skader anbefales begrensning av fysisk aktivitet den første uken etter utskrivelse. Ski, terrengsykling, luftsport og annen kontaktsport bør unngås i minst 6 uker etter skade, 12 uker ved alvorlig miltskade (grad 5).
Oppfølging
De fleste trenger ikke formell kontroll etter utskrivelse. Foresatte må kontakte sykehuset direkte ved tegn på komplikasjoner etter utskrivelse.