Behandling
Rehabilitering etter omfattende skade (multitraume)
Multitraume defineres som alvorlig skade i to eller flere kroppsregioner, oftest i muskel-/ skjelettsystemet. Multitraume medfører ofte kompliserte brudd i armer, ben, bekkenskjelett og/eller amputasjoner. Multitraume vil også kunne medføre skade på nerver utenfor sentralnervesystemet, lunger, indre organer, muskulatur, bløtdeler og ansikt.
Oppholdets varighet tilpasses individuelt etter skadens omfang og følgevirkninger.
Før
Rehabilitering av pasienter med multitraume starter som oftest rett etter overføring fra akuttavdeling. Hvilken utredning vi gjør på rehabiliteringsavdelingen, avhenger av opplysninger som følger med fra akuttavdelingen.
Følgende undersøkelser kan være aktuelle:
- Medisinsk og nevrologisk undesøkelse gjøres av lege.
- Risikoscreeing (fall, trykksår, ernæring, smitte, alkoholbruk) gjøres av sykepleier.
- Kartlegging av muskelfunksjoner, aktiviteter i dagliglivet og behov for hjelpemidler gjøres av fysio- og ergoterapeut.
- Laboratorieprøver (blod og urin) og røntgen tas.
For å følge utviklingen gjennom rehabiliteringsoppholdet gjør vi tester og undersøkelser med jevne mellomrom.
Under
Rehabiliteringsprosessen
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer og aktiviteter/avtaler hver uke. En teamkoordinator i samarbeid med lege koordinerer rehabiliteringen, og sikrer samhandling internt i sykehuset eller med eksterne samarbeidspartnere. Det arrangeres målsettingsmøter for å sikre fremgang i prosessen. Sammen med deg definerer vi kortsiktige og langsiktige mål, som dokumenteres i målplanen. Pårørende kan delta på møter dersom det er pasientens ønske.
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du
- Tilegner deg kunnskap om skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
- Oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter
- Ivaretar ernæringsbehov, huden, blære og tarmfunksjon
- Mottar veiledning/rådgivning om behandling og trening, på kort og lang sikt
- Mestrer ny livssituasjon
Din egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Du trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel personlig hygiene, måltider, påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet/trening og hvile. Teamet vil hjelpe og veilede deg om dette.
Etter
Etter utskrivelse blir du fulgt opp av fastlegen din og eventuelt annet helsepersonell i kommunen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.
Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre rehabiliteringsopphold ved sykehuset.