Kikkhullskirurgi
Robotkirurgi prostata, Arendal
Prostatakreftoperasjoner gjøres med kikkhullskirurgi der vi bruker en operasjonsrobot. Denne operasjonsmetoden er mindre belastende og gjør at du kan reise hjem raskt etter inngrepet. Kirurgisk fjerning av prostatakjertelen brukes for å helbrede kreftsykdommen.
Kirurgen styrer kikkhullsinstrumentene fra en konsoll, med en optikk opptil 10 ganger forstørrelse. Fordelen i forhold til vanlig kikkhullskirurgi ligger i de ekstra handleddene i enden av kikkehullsinstrumentene og 3D-syn. Handleddene gir kirurgen mer bevegelsesfrihet i behandling av vevet. Dette hjelper kirurgen i de utfordrende delene av operasjonen.
Operasjonsprosedyren er svært standardisert, men alle pasienter får en tilpasset operasjon alt etter på hvilken aggressivitet sykdommen har. Alle pasienter med svulster begrenset til prostatakjertelen får tilbud om nervesparende operasjon, for å minimere bivirkninger i form av inkontinens og ereksjonssvikt etter behandlingen.
Før
All informasjon om operasjonen får du på poliklinikken. Du må gjerne ha med deg pårørende til denne timen. Du får også innkallelse til en forberedende dag på pre operativ poliklinikk. Denne dagen skal du:
- snakke med sykepleier
- ta blodprøver
- bli undersøkt av lege
- eventuelt ha samtale med operatør / overlege (de fleste har hatt samtale tidligere på prostatakreftpoliklinikken)
- få informasjon om bekkenbunnstrening
- ha samtale med anestesilege eller anestesisykepleier
- eventuelt gjennomføre andre undersøkelser
- ta med urinprøve
Tarmtømming i forkant av operasjon
I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å tømme tarmen før operasjonen ved ta et lite klyster (klyx-120 ml) som du får kjøpt på apotek. Vi vil gi deg beskjed dersom dette gjelder deg.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Oppmøte
Du vil bli tatt imot av sykepleier som skal forberede deg til operasjon. Dette innebærer:- Du får tildelt seng.
- Operasjonsfeltet vil bli barbert
- I enkelte tilfeller tas det også blodprøver.
- Samtale med operatør, dersom du ikke har hatt det på forhånd.
- Du skal dusje og vaske håret før operasjonen med vanlig såpe. Husk også å pusse tennene. Du bør også gå på do før du kjøres til operasjon, så urinblæra er tømt.
Ca. en halv time før du kjøres til operasjon, vil du få smertestillende og beroligende medisin med litt vann.
Under
På operasjonsavdelingen vil du møte operasjonssykepleier og anestesisykepleier. De skal passe på deg under operasjonen. Anestesilegen vil gi deg narkose / bedøvelse.
Under operasjonen blir det lagt inn et kateter i blæra. Det er et mykt gummirør som går via urinrøret til blæren og som gjør det mulig å følge med på urinproduksjonen. Dette kateteret skal du ha i ca. 10 dager etter operasjonen.
Under operasjonen fjernes prostata. Kirurgen kan også måtte fjerne vev rundt prostata, dersom kreftsykdommen har spredd seg til vevet rundt prostata. Men vi tilstreber alltid mest mulig nervesparende kirurgi for å minske komplikasjoner etter operasjonen.
Etter at prostata er løsnet, sys blæren mot urinrøret og kateteret legges inn på nytt. Prostata tas ut gjennom et 5 cm lang snitt over navlen. Huden lukkes med klips som kan fjernes etter 10-14 dager.
Etter
Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningsavdelingen i noen timer før du kjøres tilbake til sengepost.
Smertelindring
Det er normalt å ha noe smerter etter en operasjon, spesielt ved bevegelse. Du vil få smertestillende tabletter. For å få til en god smertebehandling er det viktig at du gir oss tilbakemelding dersom du har behov for mer smertestillende.
Ernæring
I tillegg til intravenøs væske, oppfordres du til å drikke godt og hvis du ikke er kvalm kan du få et lett måltid på kvelden operasjonsdagen.
Mobilisering / fysisk aktivitet
God smertelindring gjør at det er mulig å være fysisk aktiv selv om du er nyoperert. Aktivitet er avgjørende for at du skal komme deg raskt etter operasjonen.
Allerede operasjonsdagen kan du få hjelp til å komme opp av senga og evtuelt sitte oppe.
Hva skjer når du er fysisk aktiv:
- Du puster dypere og forebygger lungebetennelse.
- Matlyst og fordøyelse kommer raskere i gang.
- Sårene gror bedre fordi blodsirkulasjonen øker.
- Bevegelse stimulerer blodsirkulasjonen og forebygger blodpropp.
Første dagen etter operasjonen
Det vil bli tatt blodprøver og vi vil sjekke operasjonssåret. Tidspunkt for hjemreise er basert på en medisinsk vurdering. De fleste reiser 1-2 dager etter operasjonen. Har du lang reisevei til sykehuset kan du få ligge på pasienthotellet til du er i stand til å reise hjem. Du får utreisesamtale med lege og sykepleier.
Kateterstell
Blærekateteret skal du ha i 10 dager etter operasjonen, slik at skjøten mellom urinrøret og urinblæren får mest mulig «ro» i tilhelingsprossessen. Dette medfører at du må reise hjem med blærekateter. Du vil få mer informasjon om dette før du reiser hjem.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Sørlandet sykehus Arendal
Kirurgisk avdeling, Arendal
Sørlandet sykehus Arendal
Sykehusveien 1
Sykehusveien 1, 4838 Arendal