Utredning og behandling
Smertetilstander i rygg og nakke
Utredning og behandling for deg med smerter i rygg og nakke. Ryggsmerter kan komme akutt eller gradvis og kan variere fra milde til intense. Smerter kan gjøre det vanskelig å gjennomføre dagligdagse gjøremål som å kle på seg, bevege seg eller sove. Vårt behandlingsteam består av legespesialister, spesialfysioterapeut/fysioterapeut og psykologspesialist.
Vondt i ryggen? - helsenorge.no
Ventetider og velg behandlingssted - helsenorge.no
Henvisning og vurdering
Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR) har hovedansvar for utredning av pasienter med nakke- og ryggsmerter. Utredningen og behandlingen skjer i samarbeid med nevrologisk og ortopedisk avdeling ved Sørlandet sykehus. Henvisninger som blir sendt til nevrologisk eller ortopedisk avdeling vil som oftest bli overført direkte til oss.
Henvisningen skal vurderes av legespesialist innen ti dager, og eventuell innkalling til utredning avhenger av vurderingen som blir gjort, basert på opplysninger i henvisningen.
Forventet ventetid for utredning er mellom 6-16 uker etter at henvisningen er mottatt. For enkelte tilstander kan ventetiden være både kortere og lengre.
Prioriteringsveileder for smertetilstander fra Helsedirektoratet
Utredning
Før timeavtalen hos oss vil du som pasient få tilsendt et spørreskjema fra Norsk nakke- og ryggregister. Dette må du fylle ut og sende inn via helsenorge.no eller via digital postkasse før timen.
Behandling
I løpet av timen hos oss vil du bli undersøkt av en ryggspesialist/lege i fysikalsk medisin.
Undersøkelsen består av en utredningssamtale og en ryggundersøkelse. Timeavtalen varer i ca 45-60 minutter.
Målet med undersøkelsen er i best mulig grad å kartlegge årsakene til smertene, hvordan du selv oppfatter dine smerter og hvordan dette påvirker deg i din hverdag.
Det er et ønsket mål at vi får en felles forståelse av problemet og hvordan vi håndterer og behandler dette videre.
Oppfølging
Etter undersøkelsen kan det være flere alternativer for din videre behandling. Her kan du lese mer om mulig oppfølging videre.
Det kan være at:
- Videre behandling og oppfølging i spesialisthelsetjenesten ikke er nødvendig og at oppfølging av dine plager kan skje i kommunen.
- Videre behandling ved en privat rehabiliteringsinstitusjon er det foretrukne alternativet.
- Det er behov for videre undersøkelse/utredning av annen spesialist på sykehuset. Spesialisten kan for eksempel være en ortoped dersom det er snakk om operasjon. Vi samarbeider tett med ortopedisk avdeling ved Sørlandet sykehus Arendal og Sørlandet sykehus Kristiansand når dette er aktuelt.
- Et videre behandlingstilbud hos oss er anbefalt. Da har vi to behandlingstilbud:
- Gruppetilbud i tre dager. Formålet er økt kunnskap, smerteforståelse og trygghet ved aktivitet. Tilbudet innebærer utprøving og veiledning av aktiviteter, tøyningsøvelser og avspenning ledet av fysioterapeut, samt smerteundervisning av psykolog. Fokus ved smerteundervisningen er på smerteopplevelsen og hvordan man kan påvirke denne i positiv retning. Det oppfordres til å prøve ut tiltak på egenhånd i dagene mellom oppmøtene. I etterkant av gruppetilbudet har du som pasient en individuell veiledning med fysioterapeut. Der utarbeider vi mål og plan for veien videre.
- Individuelt tilpasset tilbud når dette vurderes som nødvendig og mest hensiktsmessig.
Kontakt
Bispegra 40
Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR)
Bispegra 40
Bispegra 40
Bispegra 40, 4632 Kristiansand