Kvinneklinikken

Soppinfeksjonsbehandling (genital)

Soppinfeksjon (candidainfeksjon) i underlivet skyldes en gjærsopp, vanligvis Candida albicans. Det er en meget vanlig infeksjon hos kvinner, og ikke fullt så vanlig hos menn. Soppsporer (soppfrø) finnes naturlig forekommende i magetarmsystemet og i skjeden uten å gi plager. I noen tilfeller kan imidlertid soppen øke i mengde og føre til symptomgivende plager. Dette skyldes vanligvis en ubalanse mellom normal bakterieflora og sopp i underlivet.

 

Innledning

Kvinner kan ganske akutt få kløe, svie/sårhet og endret utflod (hvit, "cottage cheese"-aktig). Kronisk tilbakevendende candida infeksjon kan føre til såre genitalslimhinner og smerter ved samleie.

Menn kan få forbigående, ofte kortvarige plager med betennelse på forhud og penishode (glans) etter samleie med en kvinne som har sopp. Symptomene på dette kan være rødt utslett, kløe og sprekkdannelse.

Hva forårsaker sykdommen?

Årsaken er ofte ukjent. Ved forandringer i den normale tarmflora eller i skjedens flora, for eksempel ved svangerskap, etter antibiotikabehandling, ved diabetes eller ved overdreven hygiene, kan gjærsoppen (Candida albicans) øke i mengde og forårsake plager. Andre faktorer kan være bruk av stramme bukser eller tettsittende klær.

Gjærsoppinfeksjon er ingen seksuelt overførbar infeksjon. Kvinner smittes ikke fra sin partner. Menn kan imidlertid få forbigående plager med blant annet utslett på penis etter samleie med en kvinne som har gjærsoppinfeksjon i skjeden.

Før

For sikker diagnose bør sopp påvises ved mikroskopi eller dyrkning hos lege.

Det kreves ingen spesielle forberedelser før denne undersøkelsen.

Under

Infeksjonen kan gå over av seg selv og trenger ingen behandling hvis den ikke gir plager.

Ved plager kan kvinner bruke stikkpiller (vagitorier) som føres opp i skjeden og utvendig krem, for eksempel Klotrimazol eller Econazol. Hvis lokal behandling ikke virker finnes det reseptbelagte tabletter mot gjærsopp.

Menn trenger vanligvis ingen behandling, men ved symptomer kan menn bruke en krem mot gjærsopp - for eksempel Klotrimazol.

Råd om hudpleie ved underlivsplager

  • Såpe og vann kan tørke ut underlivet, spesielt om man har sensitiv hud. Bruk egnet olje i stedet for såpe. Den tynne oljehinnen beskytter mot uttørring. Tørk forsiktig med bomull, myke kompresser eller "klapp tørt" med mykt håndkle. Kvinner bør aldri vaske seg inne i selve skjeden.
  • Bruk gjerne en uparfymert fuktighetskrem, spesielt ved utslett eller kløe.
  • Å barbere hele underlivet kan medføre økt friksjon og irritasjon, da håret i utgangspunktet skal beskytte huden. Barbering bør unngås ved plager.
  • Unngå tettsittende bukser, undertøy som gnager og annet trykk mot underlivet om det medfører ubehag. Løstsittende bomullstruser er å foretrekke, bl.a. kan stringtruser gi irritasjon da trusekanten blir liggende mot sensitive områder.
  • En kan få irritert hud av å bruke bind, truseinnlegg eller tamponger, så kontinuerlig bruk av dette anbefales ikke.
  • Bruk ikke andre stikkpiller eller kremer enn det legen har anbefalt.
  • Om samleie gjør vondt bør man ta en pause fra det.
  • Ved vedvarende plager fra underlivet bør lege oppsøkes for riktig diagnose og behandling.


 

Etter

Soppinfeksjon i skjeden er vanlig. Det er imidlertid viktig at soppen påvises mikroskopisk eller ved dyrkning for å unngå overbehandling. De fleste blir bra med lokalbehandling med vagitorier og krem, men noen kvinner får ofte tilbakefall.

Kvinner med hyppige tilbakefall kan ha nytte av langtidsbehandling med tabletter eller kapsler. Dette må man oppsøke lege for å få resept på.

Kontaktinformasjon

Pasientreiser

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Apotek

​​I sykehusapoteket i Kristiansand kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.

Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like ved inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 09.00-16.00.

Avbestille/endre time

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge i familien?

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende

Besøkstider

Har du nylig oppståtte symptomer forenlig med influensa eller covid-19? Da ber vi om at du utsetter besøket ditt av hensyn til våre pasienter og ansatte. 

Fortsatt usikker på om du kan komme på besøk?

Ring avdelingen du ønsker å besøke​, eller vårt sentralbord før du kommer til sykehuset. Vi har mulighet til å legge til rette for deg i helt spesielle situasjoner.

​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon. Du finner oversikt over sykehusets avdelinger her.

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

Bibliotek

​De fleste sengepostene i Kristiansand har en mindre samling med bøker som pasienter og pårørende kan låne. Ta kontakt med din avdeling for nærmere informasjon og hjelp.

Blomster og parfyme

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Brukerkontor

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende. Alle er sertifisert ved sykehusets kompetanseenhet for pasient- og pårørendeopplæring, og har taushetsplikt.

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg. Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand.

Fotografering, filming og lydopptak

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

Frisør

Vår frisør holder til i tredje etasje i sykehusets hovedbygg og er åpen for alle. Ved behov kan frisøren komme til avdelingen. Frisøren tilpasser også parykker. Åpningstid er mandag, onsdag og torsdag fra kl. 09.00 – 16.00.
Bestille time: ​ 94 81 59 01 

Se også www.harspesialisten.no​​ for bestilling av time.

Har du vært i utlandet?

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året? Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA). Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Kiosk og kafeteria

Kiosk
Du finner kiosken i 1. etasje i hovedbyggets vestibyle.

Åpningstider:
Mandag-fredag: 08.00-19.00
Lørdag og søndag:​ 12.00-18.00

I kiosken kan du blant annet kjøpe aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, blomster, kort og diverse gaveartikler.

Kafeteria
"Kilden" kafeteria er plassert sammen med kiosken og har samme åpningstider.

Kafeteriaen serverer blant annet rundstykker, baguetter, salat, kaker, hamburgere og pølser.

Mobilvett

Vi oppfordrer alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter. Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på lydløs eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Røykfritt sykehus

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

Servicetorget

​​Servicetorget i Kristiansand ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.30-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 08.00-21.00.

Tolk/Interpreter

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Fant du det du lette etter?