SPECT-undersøkelse ved epilepsi
SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) er en bildeundersøkelse som viser blodgjennomstrømningen i kroppens organer. SPECT-bilder av hjernen blir tatt i forbindelse med epilepsianfall (iktal SPECT). Det er fordi det anfallsgivende området i hjernen får økt blodgjennomstrømning ved anfall.
Vi må vite hvor i hjernen det anfallsgivende området ligger, før vi kan vurdere muligheten for en epilepsioperasjon. SPECT-bildene kan noen ganger være til god hjelp for å finne det anfallsgivende området. Bildene må tas før anfallsaktiviteten sprer seg for mye til resten av hjernen. Derfor er det viktig at vi får gitt injeksjonen raskt ved anfall.
Et radioaktivt sporstoff blir sprøytet inn i blodet gjennom et lite plastrør som ligger inne i en blodåre på hånden (venekanyle). Stoffet transporteres med blodet til hjernen, hvor det fester seg i fettvevet en kort stund. På bildene fra undersøkelsen ser vi ofte økt mengde av radioaktivt stoff i det anfallsgivende området.
Alt i alt er det bare opp mot en fjerdedel av pasientene som kommer til SPECT-undersøkelse som ender med operasjon. Det virker kanskje som et svært lavt tall, men for noen få kan undersøkelsen være svært nyttig. Vi ønsker at du er informert om disse tallene, slik at du ikke blir overrasket hvis SPECT-undersøkelsen ikke gir resultat for deg.
Før
Innleggelse og innkomstsamtale
Før SPECT-undersøkelsen legges du inn ved Spesialsykehuset for epilepsi, (SSE). Du har en innkomstsamtale med lege og sykepleier, som kartlegger anfallssituasjonen din. Hva fremkaller anfall hos deg? Hvilke epilepsimedisiner tar du? Tar du andre medisiner? Vi ønsker at du skal føle deg trygg – før, under og etter undersøkelsen.
Kontrollert nedtrapping av medisiner
For å gjøre en SPECT, må du ha anfall. Vi starter derfor en kontrollert nedtrapping av epilepsimedisinene dine noen dager før. Husk å ta de medisinene du skal, til rett tid. Får du symptomer eller anfall av nedtrappingen, må du si fra til personalet. For å få en vellykket SPECT, er det viktig at vi samarbeider best mulig.
Dessverre er det kun cirka tre fjerdedeler av pasientene som kommer til SPECT-undersøkelse som får et anfall på dagtid som gir injeksjon og fotografering. De som ikke får anfall, får tilbud om ny undersøkelse senere.
Av disse er det kanskje igjen tre fjerdedeler som får injeksjonen raskt nok til at det blir et godt SPECT-bilde. Av disse viser kanskje litt under halvparten et tydelig startområde som egner seg for operasjon. Resultatet av SPECT blir lagt sammen med resultatene fra de andre undersøkelsene utført hos deg. Avgjørelsen om man kan bli operert, baseres på en helhetlig vurdering av alle undersøkelser.
Under
SPECT-uke
Klinisk nevrofysiologisk laboratorium (KNF-lab) ved SSE organiserer SPECT-uke med 3–6 måneders mellomrom. Undersøkelsen skjer på KNF-lab fra kl. 08.00 til 15.00, mandag til fredag. Fotograferingen skjer på Nukleærmedisinsk avdeling ved Rikshospitalet.
Huskeliste hver dag i SPECT-uken
- Frokost og medisiner. Når du kommer til Klinisk nevrofysiologisk laboratorium (KNF-lab) ved SSE bør du ha spist frokost og tatt de morgenmedisinene du skal ha.
- Nyvasket, tørt hår. For noen er det aktuelt med EEG-registrering i tillegg til SPECT. Nevrofysiolog og behandlende lege avgjør hvem som også skal ha EEG. Husk derfor å ha nyvasket, tørt hår hver dag, slik at påkobling av elektroder blir enklest mulig.
- Matpakke og tøyskift. Det kan bli lenge å vente på fotografering ved Rikshospitalet. Ta derfor med matpakke som du smører om morgenen. Husk også tøyskift, så du kan skifte hvis det trengs etter et anfall.
- Røyking er ikke tillatt. Si fra på posten hvis du ønsker røykeplaster.
Venekanyle
Venekanyle er et tynt plastrør som settes i en blodåre på hånden din. Vanligvis setter vi venekanylen første gang du kommer til KNF-lab, noen ganger dagen før. Du må ha venekanyle på hånden hele uken. Den skylles med saltvann hver morgen og kveld, slik at den holder seg åpen. Den byttes hver 3. dag, eller ved behov.
Overvåking
Det er alltid flere personer som skal ha SPECT samtidig. Barn under 18 år har med foreldre. Alle oppholder seg på ett rom sammen med to sykepleiere. Sykepleierne overvåker og passer på når noen får anfall. Fordi det er mange personer i rommet, er det dessverre ikke anledning til å motta besøk. Du kan lese, spille spill og drive med håndarbeid mens du venter på anfall. Du får mat og drikke servert på rommet. Av hensyn til de andre på rommet anbefaler vi at du bruker mobiltelefon minst mulig. Det er ikke anledning til å gå ut.
Anfall
Når du får et anfall, injiserer vi et radioaktivt stoff inn via veneflonen på hånden. Dette gjør vi så tidlig som mulig under anfallet for å få best mulig resultat av undersøkelsen. Kjenner du at et anfall er på vei, er det viktig å varsle personalet om dette. Ikke alle typer anfall er aktuelle for denne undersøkelsen. Vi avtaler på forhånd under hvilke typer anfall vi skal injisere.
Transport til Rikshospitalet
Straks etter at anfallet er over, følger en sykepleier fra SSE deg i drosje til Rikshospitalet. Ved behov får du anfallsstoppende medisiner før eller under transporten.
Fotografering
Fotograferingen ved Nukleærmedisink avdeling starter tidligst en time etter injeksjonen. Det kan bli noe ventetid. Dette har ingen innvirkning på resultatet av undersøkelsen. Et godt råd er å gå på toalettet før fotograferingen. Du må ligge på en benk og hodet plasseres i en trommel. For å få vellykkede bilder er det viktig at du ligger stille i omtrent en time. Derfor gir vi ofte anfallsstoppende medisin før fotograferingen.
Injeksjon senest kl. 15.00
Nukleærmedisinsk stenger vanligvis kl. 15. 00, men under SPECT-uken fotograferer de pasienter fra SSE utover stengetid. Dessverre er det ikke fotografering sent på kveld eller natt. Derfor setter vi ikke injeksjoner ved KNF-lab senere enn kl. 15.00. Har du vanligvis natt- eller oppvåkningsanfall, forsøker vi å forskyve døgnrytmen din til denne uken slik at du sover på dagtid. Dette gir ofte «nattanfall». Du vil få beskjed av legen din på forhånd om hvordan dette skal skje.
Bortsett fra et stikk i hånden når vi setter inn venekanylen, er undersøkelsen som regel ikke forbundet med smerte eller plager – utover det å måtte ligge stille flere minutter under hver avbildning.
Etter
Etter fotograferingen tar du drosje sammen med personalet tilbake til sengeposten på SSE. Resultatet av undersøkelsen er klart i løpet av 24 til 48 timer.
Vi anbefaler deg å drikke rikelig og late vannet ofte de første timene etter undersøkelsen. Strålebelastningen på menneskene rundt deg er ubetydelig. Vi anbefaler likevel at gravide og kvinner som ammer ikke oppholder seg tett ved deg de første seks timene etter undersøkelsen.
Stråledosen du får er liten, og tilsvarer en vanlig røntgenundersøkelse. Det meste av radioaktiviteten forsvinner fra kroppen i løpet av første døgn.
Kontrollbilde mellom anfall
Vi tar alltid et kontrollbilde mellom to anfall for å sammenligne bildene (interikctal SPECT). Du får derfor injeksjon mellom anfall i løpet av uken, eller uken etter. Du skal ikke ta ut venekanylen før du har snakket med legen.
Opptrapping av medisiner
Når du er helt ferdig med SPECT-undersøkelsen, får du full dose epilepsimedisiner med en gang.
Vær oppmerksom
Uheldige bivirkninger forekommer sjelden. Bivirkninger kommer oftest som et forbigående utslett. Du kan trygt gjennomgå en SPECT-undersøkelse, selv om du tidligere har reagert på kontrastmidler (ofte jodholdige) ved røntgen/CT-undersøkelser. Skulle du likevel oppdage uheldige bivirkninger, må lege varsles.
Kontakt
Sørlandet sykehus Arendal
Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Arendal
Oppmøtested
Henvend deg til ekspedisjon barneavdeling 6E i 6. etasje i hovedbyggetSørlandet sykehus Arendal
Sykehusveien 1
Sykehusveien 1, 4838 Arendal