Vi anbefaler alle å starte utredningen hos fastlege evt legevakt, som vurderer om du trenger ytterligere undersøkelser hos spesialist, f.eks. øre-nese-halslege eller nevrolog.
Det viktigste for legen er den beskrivelsen du gir av plagene dine, eventuelt hvilke sykdommer du har og om du står på noen medisiner som kan gi svimmelhet. I tillegg er følgende undersøkelser vanlige:
- Lytte på hjertet, måle blodtrykk og puls
- Undersøkelse av nervesystemet (koordinasjon, følelse, kraft og tempo i ben og armer)
- Undersøkelse av balansesystemet (balanse, øyebevegelser, nystagmus)
- Blodprøver
Utredningen avhenger av dine symptomer og av hva fastlegen finner ved sine innledende undersøkelser.
En spesialist vil på samme måte som fastlegen legge stor vekt på hva du kan fortelle om svimmelheten, når og hvordan den oppsto, og om du merket andre symptomer samtidig. En øre-nese-halsspesialist vil fokusere på sykdommer i balanseorganet i det indre øret. Du får utført en generell undersøkelse av øre, nese og hals samt høreprøve og noen enkle undersøkelser av balansesystemet. Undersøkelser av øyebevegelsene er særlig viktige for å avdekke sykdommer i det indre øret. Noen leger har spesialutstyr (videobriller, elektroder) som gjør det lettere å undersøke øyebevegelsene dine.
En nevrolog vil fokusere mer på hvordan hjernen og resten av nervesystemet fungerer. Du får utført en generell undersøkelse av nervesystemets forskjellige deler. Dette er viktig ettersom nesten alle sykdommer i nervesystemet kan føre til balanseproblemer.
I noen tilfeller er det nødvendig å bestille bilder av hodet og det indre øret i utredningen av svimmelhet.
En hjertelege vil fokusere på hvordan hjertet og blodsirkulasjonen fungerer. Forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, for eksempel blodtrykksfall eller hjerterytmeforstyrrelser, kan være en årsak til svimmelhet.
Det er ikke alltid like lett å finne årsaken til svimmelheten. Utredningen gir økt forståelse for årsakssammenhenger, og du vil kunne få råd om øvelser for å mestre problemet.
Noen aktuelle utredninger:
Høreprøve, Øre-, nese-, halsavdelingen
En høreprøve er en subjektiv test hvor vi ønsker å finne din høreterskel for ulike frekvenser. Det vil si, den lydstyrken som er såvidt hørbar.
-
Før
Undersøkelsen krever ingen forberedelser.
-
Under
Høreprøven består av 2 hoveddeler: rentoneaudiogram og taleaudiogram.
Ved rentoneaudiogram testes hørselen ved frekvenser fra 125 - 8000 Hz, talefrekvensområdet er fortrinnsvis fra 500 - 4000 Hz. For hver frekvens fårdu høre forskjellige lydstyrker (måles i dB = decibel) og skal signalisere ved å trykke på en knapp hver gangdu hører en lyd. På den måten finner vi frem til den svakeste lydstyrken som høres ved hver frekvens, som er uttrrykk for høreterskelen for hver frekvens.
Ved taleaudiogram fårdu høre ulike taleord ved hver lydstyrke. Vi registrerer da hvor mange av de taleordene som gjengis rett, og får derved et prosenttall for rette svar ved hver lydstyrke.
-
Etter
Ut fra høreprøven finner vi ut din grad av hørselstap. Etter høretesten er det eventuelt behov for oppfølging eller for eksempel indikasjon for høreapparattilpasning. Dette avhenger av hvor stort hørseltapet er.
Vær oppmerksom
Det er ingen risikoforhold eller komplikasjoner forbundet med denne undersøkelsen.
Gå til
Høreprøve
-
Avdeling
-
Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH)
Balanseplattform (stabilometri, posturografi), Øre-, nese-, halsavdelingen
En balanseplattform måler hvor stødig du klarer å stå i oppreist stilling samtidig som balansen utfordres på ulike måter. Undersøkelsen kan si noe om balansen din og om risiko for å falle. Balansen påvirkes av mange faktorer, inkludert synet, balanseorganet i øret, følelegemer i sener og ledd samt funksjonen til nervesystemet og muskulatur.
Undersøkelsen gjennomføres for å kartlegge balansen hos pasienter med svimmelhet og/eller balanseproblemer. Dersom du ikke klarer å stå oppreist uten støtte, vil denne undersøkelsen utgå.
-
Før
- Hvis du bruker medisiner, ta gjerne med en oppdatert medisinliste
- Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse samme dagen som du skal til undersøkelse.
-
Under
Du vil bli bedt om å stå så rolig som mulig på en plate (balanseplattform) som registrerer trykkforandringer. Plattformen kan være utformet på forskjellige måter.
Du kan bli bedt om å lukke øynene eller å se på objekter som beveger seg. Noen plattformer kan også bevege seg.
Seler eller rekkverk kan bli benyttet for å sikre deg mot fall når dette er nødvendig.
-
Etter
Etter undersøkelsen vil resultatene bli tolket av lege og eventuelt fysioterapeut. Du vil vanligvis få en legekonsultasjon for samtale, undersøkelse og behandling / rådgivning.
Du kan være i aktivitet som vanlig etter undersøkelsen.
Gå til
Balanseplattform (stabilometri, posturografi)
-
Avdeling
-
Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH)
Undersøkelse av posisjonsnystagmus, Øre-, nese-, halsavdelingen
Undersøkelsen gjennomføres for blant annet å påvise krystallsyke.
Dette er en test som utføres for å undersøke om pasienten har ufrivillige øyebevegelser og svimmelhet knyttet til stillingsendringer.
-
Før
- Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse den samme dagen som du skal til undersøkelse.
- Hvis du bruker medisiner, ta med en oppdatert medisinliste.
-
Under
Du får videobriller på deg før undersøkelsen starter. Vanligvis ligger du rolig i seng eller stol mens undersøkelsen pågår.
Et deksel plasseres over brillene dine.
Under testen skal du i liggende stilling snu på hode. Høyre, venstre og fremover. Øyebevegelsene dine blir målt i 40 sekunder etter hver stillingsforandring. Det er viktig at du holder øyene dine åpne og blunker så lite som mulig mens øyebevegelsene dine blir målt.
Forbigående svimmelhet kan forekomme.
Det er vanlig at denne undersøkelsen fungerer som et ledd i utredningen og utføres sammen med andre tester av balanseorganet.
-
Etter
Legen vil tolke resultatene. Du kan være i aktivitet som vanlig etter undersøkelsen.
Gå til
Undersøkelse av posisjonsnystagmus
-
Avdeling
-
Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH)
Øyebevegelsesundersøkelse (følgetest og sakkadetest)
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Kalorisk prøve, Øre-, nese-, halsavdelingen
Kalorisk prøve benyttes for å undersøke funksjonen til buegangene og balansenerven i det indre øret.
Undersøkelsen foregår ved at øregangen oppvarmes eller nedkjøles ved hjelp av vann eller luft. Dette utløser væskestrøm i buegangene i det indre øret og kan gi en følelse av svimmelhet samtidig som øynene begynner å bevege seg på en spesiell måte (nystagmus). Disse øyebevegelsene kan måles, og resultatet kan si noe om det foreligger en skade eller sykdom i det indre øret.
-
Før
- Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse samme dagen som du skal til undersøkelse.
- Hvis du bruker medisiner, ta med en oppdatert medisinliste.
- Undersøkelsen kan gi forbigående kvalme, det anbefales derfor å ikke spise umiddelbart før undersøkelsen.
- Hvis du er plaget med ørevoks, kan du få dette fjernet før du kommer til undersøkelse. Dette kan du gjøre hos legen. Mye voks kan føre til feilaktige resultater.
- Dersom du trenger ledsager til undersøkelsen, f.eks. på grunn av uttalte plager med svimmelhet eller dårlig balanse, bør du diskutere dette med fastlegen din i forkant av undersøkelsen.
-
Under
Du kan få på deg videobriller som måler øyebevegelsene dine.
Under undersøkelsen blir øregangen oppvarmet eller nedkjølt ved hjelp av vann eller luft. Dette gjøres på begge sider. Stimuleringen foregår i 30-45 sekunder på hvert øre. Deretter observeres ufrivillige øyebevegelser (nystagmus).
Forbigående svimmelhet (1-2 minutter) er vanlig. Denne reaksjonen varierer fra person til person.
-
Etter
Etter undersøkelsen vil resultatene tolkes av lege.
Etter undersøkelsen kan du være i aktivitet som vanlig.
Vær oppmerksom
Undersøkelsen kan medføre forbigående kvalme og svimmelhet. Smerter i øret er uvanlig, men kan forekomme forbigående under stimuleringen med vann og luft.
Gå til
Kalorisk prøve
-
Avdeling
-
Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH)
Hodeimpulstest (HIT), Øre-, nese-, halsavdelingen
Hodeimpulstest (HIT) er en enkel metode for å undersøke hvordan balanseorganet og balansenerven fungerer.
Øynene våre er på samme måte som moderne videokameraer, utstyrt med en billedstabiliseringsfunksjon. Når hodet dreies raskt til siden, oppfattes bevegelsen av buegangene i det indre øret, og signal går til hjernen om at øynene må bevege seg i motsatt retning. Dette skjer lynraskt, og er viktig for at vi skal kunne se skarpt samtidig som vi beveger på hodet, for eksempel når vi går eller løper. Det indre øret er altså viktig også for synet vårt.
-
Før
Det er ingen spesielle forberedelser til denne undersøkelsen.
-
Under
Undersøkelsen skjer ved at legen holder hodet ditt mellom hendene og beveger hodet med små, men raske bevegelser i forskjellige retninger. Under undersøkelsen skal du feste blikket på et punkt og øyebevegelsene dine observeres eller måles ved hjelp av høyhastighetsvideo.
Hodeimpulstest kan gjøres som del av en legeundersøkelse. Legekonsultasjonen tar vanligvis 30-45 minutter.
-
Etter
Resultatene av undersøkelsen tolkes av legen, som vil gi råd om videre tiltak.
Vær oppmerksom
Det er ingen spesielle risikofaktorer ved undersøkelsen. Forbigående uvelhet kan forekomme.
Gå til
Hodeimpulstest (HIT)
-
Avdeling
-
Øre-, nese-, halsavdelingen (ØNH)
CT
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
MR
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder