Radiologisk, Kristiansand

Trombektomi (mekanisk fjerning av blodpropp)

Trombektomi er fjerning av blodpropp i de store blodprene i hjernen som forårsaker et hjerneslag. Blodproppen blir fjernet mekanisk med hjelp av kateter. 

Innledning

Målet er å gjenopprette normal blodsirkulasjon og dermed begrense skade.  Jo tidligere det lykkes, desto mindre blir skadeomfanget med bedre funksjonsnivå etter hjerneslaget.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Symptomene ved en slik tett blodåre er de samme symptomene som ved andre typer hjerneslag, men de er ofte mer alvorlige. Det er viktig å komme raskt til sykehus for rask diagnostikk og behandling. 

Under

Selve behandlingen utføres av spesialiserte røntgenleger på angiografi laboratorium. De fører et kateter inn i pulsåren i lysken, opp gjennom hovedpulsåren (aorta) og inn i hjernen mot blodproppen. Blodproppen fjernes så med hjelp av spesialutstyr. Prosedyren blir gjort enten i våken tilstand med hjelp av beroligende legemidler (sedering), eller ved bruk av narkose (generell anestesi). Ved vellykket intervensjon kommer det igjen blod til de områdene i hjernen som forsynes av den tilstoppete blodåren.

Etter

Etter prosedyren skjer overvåkingen på en intensiv- eller overvåkningspost med intensiv hjerneovervåking. Dagen etter prosedyren blir det tatt nye CT- og eller MR bilder for å vurdere forholdene i hjernen. 

Det kan forekomme komplikasjoner i form av hjerneblødning eller skade på blodårer. Men komplikasjonsfrekvensen er lav.
Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?