Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Helsepersonell ved pult

Barn som pårørende-arbeid

Støtte og opplæring

Denne siden er for deg som er helsepersonell, leder eller fagperson som ønsker å støtte og ivareta barn som pårørende.

En stor del av BarnsBestes virke handler om fagutvikling. Vi prioriterer organisering og tiltak, opplæring og helsekompetanse. 

Organisering og tiltak vil si å sikre at barn som pårørende blir ivaretatt gjennom eksisterende systemer i helsevesenet og andre tjenester. 

Opplæring er en sentral del av vår fagutvikling. Vi jobber for å avdekke kunnskapshull hos praktikere som møter barna og familiene i sitt arbeid. Sammen med nettverkene våre ser vi på muligheter for å møte behovene med et kompetanseløft. 

Helsekompetanse er en persons evne til å finne, forstå, vurdere og anvende helseinformasjon for å kunne treffe kunnskapsbaserte beslutninger knyttet til egen helse. BarnsBeste er opptatt av at barn som påørende og deres familier får den informasjonen og kompetansen de trenger for at barna skal ivaretas på best mulig måte og leve gode liv.

På denne siden har vi samlet viktige kunnskapsressurser, inkludert opplæringsverktøy, prosedyrer og anbefalinger, som kan støtte arbeidet med, og møte med, barn som pårørende. Disse ressursene er utviklet i samarbeid med ulike fagmiljøer og eksperter.

Kunnskap og anbefalinger 

Her finner du prosedyrer, kunnskap og anbefalinger for helse- og omsorgspersonell som jobber med barn som pårørende. 

Spesialisthelsetjenesten

Sammen med helseforetakene i Norge har BarnsBeste utarbeidet kunnskapsbaserte fagprosedyrer for barn som pårørende-arbeidet siden 2015.

Publisert utgave av fagprosedyrene er versjon 4.0 og ble oppdatert i 2024. Prosedyrene er godkjent ved Sørlandet sykehus HF og er tilgjengelig for alle virksomheter i spesialisthelsetjenesten.

Siste oppdatering vektlegger offentlige føringer ved at prosedyrene følger struktur og sammenfattet innhold fra pårørendeveilederen. Prosedyrene lenker også direkte til utfyllende informasjon i pårørendeveilederen.

Prosedyrene består av to tekster som kan brukes som 1 samlet prosedyre eller 2 separate prosedyrer.

Helseforetak og virksomheter har mulighet til å lenke til egne og lokale rutiner.

 

Overordnet prosedyre for barn som pårørende-arbeid 

Fremgangsmåte for barn som pårørende-arbeid

Felles referanseliste

BarnsBeste har i samarbeid med helseforetakene utviklet et kunnskapsgrunnlag og anbefalinger for barneansvarlig personell i spesialisthelsetjenesten. Målgrupper er barneansvarlige, ledere og koordinatorer av barn som pårørende-arbeidet. 

Dokumentet kan brukes som et oppslagsbrukt/grunnlagsdokument. Barneansvarlige og leder kan hente kunnskap til hvordan de best kan ivareta og organisere barneansvarligfunksjonen og tilpasse den egen virksomhet. 

Kunnskapsgrunnlaget og anbefalingene er utviklet i tråd med gjeldende lovbestemmelser, offentlige føringer, aktuell forskning og erfaringskunnskap. 

Denne undersøkelsen er en del av kunnskapssamlingen til BarnsBeste og som danner grunnlag for å utarbeide anbefalinger for barn som pårørende-arbeidet i spesialisthelsetjenesten.

BarneansvarligPersonell_.pdf

Kommunehelsetjenesten

BarnsBeste har utviklet en ressurspakke for kommunenes arbeid med barn som pårørende. Dette initiativet er basert på et økende behov for tydeligere retningslinjer og verktøy som kommuner kan bruke for å identifisere og ivareta barn som lever med sykdom, rusproblematikk eller andre utfordringer i familien.

Ressurspakken er utarbeidet i tråd med nasjonale føringer og bygger på kunnskapsbasert praksis. Målet er å sikre at alle barn som pårørende får nødvendig støtte og oppfølging i den kommunen de bor i. 

Prosjektet er et samarbeid mellom kommuner, helsepersonell, og fagpersoner fra BarnsBeste, med tanke på å skape et fleksibelt og brukervennlig verktøy som kan tilpasses lokale behov. Pakken inneholder faglige retningslinjer, verktøy for kartlegging, samt opplæringsmoduler som skal sikre at kommunale tjenester har tilstrekkelig kompetanse til å ivareta barn som pårørende på en god måte. 

 

Opplæringsverktøy

Her finner du ulike opplæringsverktøy utviklet for helse- og omsorgspersonell som jobber med barn som pårørende. 

E-læring utviklet for helse- og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten. Kurset tar ca 30 minutter å gjennomføre og er tilgjengelig via helsekompetanse.no.


Barn som pårørende – kurs ​for ​helse- og o​msorgspersonell i kommunen​​​

Dette kurset

  • gir en grunnleggende forståelse av begrepet barn som er pårørende.
  • gir tilstrekkelig kunnskap for å bidra i arbeidet når pasienter har mindreårige barn eller søsken.
  • bygger på Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten.
  • ivaretar lovbestemmelser om barn som pårørende i helsepersonelloven §§ 10 a og 10 b og 25 tredje ledd.

E-læring utviklet for helsepersonell i spesialisthelsetjenesten. Kurset tar 10 – 15 minutter å gjennomføre og er tilgjengelig i læringsportalen på det enkelte helseforetak. Ta kurset i læringsportalen dersom du jobber i spesialisthelsetjenesten.

Barn som pårørende - pas​ien​tens barn og søsken​​​

Dette kurset:

  • gir en grunnleggende forståelse av begrepet, barn som er pårørende.   
  • gir tilstrekkelig kunnskap for å bidra i arbeidet når pasienter har mindreårige barn eller søsken.
  • bygger på kunnskapsbaserte fagprosedyrer for barn som pårørende-arbeidet publisert på Helsebiblioteket.no.
  • ivaretar lovbestemmelser om barn som pårørende i helsepersonelloven §§ 10 a og 25 tredje ledd, og spesialisthelsetjenesteloven § 3-7 a.
  • ivaretakelse av barn som etterlatte etter helsepersonelloven § 10 b nevnes i kurset, men omhandles ikke spesielt.
  • inneholder informasjon om prosedyrer og retningslinjer som gjelder for ditt helseforetak.

Dette er versjon 7.0 av kurset – oppdatert 05.02.2024


PowerPoint-presentasjon basert på e-læring for spesialisthelsetjenesten: Barn som pårørende – pasientens barn og søsken. Trykk bort (x i høyre hjørne) forespørsel om å logge deg på for å kunne åpne PowerPoint presentasjonen. 
 
Barn som pårørende – pasientens barn og søsken format:4x3

Barn som pårørende - pasientens barn og søsken format:16x9

  • En introduksjon til fagfeltet barn som pårørende
  • Helsepersonells ansvar og oppgaver i barn som pårørende-arbeidet
  • Presentasjonen består av 29 lysbilder med notatfelt
  • Notatfeltet består av innledning på tema og utdyping av innhold i lysbildet
  • Lysbildene kan brukes i sin helhet, sammensatt av ulike deler, eller enkeltvis etter behov og mål for opplæringen
  • Dette er versjon 2.0 av presentasjonen – revidert for å samsvare med versjon 2.0 av e-læringen revidert i 2019

Legeforeningen har i samarbeid med BarnsBeste utviklet et obligatorisk nettkurs for allmennleger.    

Barn som pårørende - Nettkurs 

Legeforeningen har i samarbeid med BarnsBeste og Kristiansand kommune utviklet et obligatorisk nettkurs for allmennleger.

Legen og barnevern – nettkurs


E-læringskurs for ansatte i helsetjenesten, lærere, helsesøstre og ansatte i barnehager. Utviklet av Seksjon for sorgstøtte ved Akershus universitetssykehus.

Barn og unge i sorg

Filmen gir en grunnleggende introduksjon til hvordan helsepersonell bidrar for å ivareta pasienten barn og søsken.
Filmen er kort og bygger på e-læringskurset BarnsBeste har laget for spesialisthelsetjenesten. Den kan brukes i opplæring eller andre sammenhenger hvor temaet er barn som pårørende. Se video:


Snakketøyet er et samtaleverktøy for å trygge barn og voksne når foreldre er syke. 

 

Viktig melding!
Vi opplever for tiden tekniske problemer på nettsiden snakketøyet.no. Vi jobber for å ordne dette og anbefaler å forsøke igjen senere. 

 

Video og materiell 

Her finner du video og plakater som kan lastes ned gratis og som kan være nyttig i opplæring eller i arbeidet med barn som pårørende. 

Pårørendefil​​m

For deg som er interessert i hvordan det oppleves å være pårørende til en person med en sjelden diagnose. 

Pårørendefilm

Heia-gjeng

Få din egen heia-gjeng når følelser og tanker blir plagsomme. Animasjonsfilm som kan lastes ned kostnadsfritt og benyttes i forbindelse med pakkeforløp for psykisk helse barn og unge 6-12 år.​

Få din egen heia-gjeng

Heia- gjeng. Engelsk versjon

Support team - movieHave a support team cheering for you when feelings and thoughts are troublesome.​​

Sykdom eller rus i familien 

Sykdom eller rus i familien? 
En kort film om hvordan det er å ha familiemedlemmer som er syke eller har rusproblemer. Filmen ligger på ung.no og passer fint å vise til ungdom. 

Barn som pårørende i akuttsituasjoner -​​ video

Barn som opplever akutt sykdom eller ulykker vil ofte oppleve dette dramatisk. Barn trenger da åpenhet, informasjon og oppfølging. Opplæringsvideo for prehospitale tjenester.

Barn som pårørende i akuttsituasjoner

Digitale fortellinger Helsenorge.n​​o

De korte filmene viser til informasjon på helsenorge om barns behov når de opplever sykdom og avhengighet i familien. Filmen er laget som digitale fortellinger, er tekstet og kan benyttes med og uten lyd. Filmene kan benyttes av spesialisthelsetjenesten, fastleger og andre helsetjenester.

Filmene kan lastes ned gratis fra Vimeo:

Digital fortelling far og sønn

Digital fortelling mor og datter

Introduksjonsfilm for helse​personell - pasientens barn og søsken

Filmen gir en grunnleggende introduksjon til hvordan helsepersonell bidrar for å ivareta pasienten barn og søsken.
Filmen er kort og bygger på e-læringskurset BarnsBeste har laget for spesialisthelsetjenesten. Den kan brukes i opplæring eller andre sammenhenger hvor temaet er barn som pårørende.
Se video

 

På denne siden tilbyr vi ressurser og materiell som du kan bestille eller laste ned. Ressursene er utviklet for å støtte ditt arbeid med barn som pårørende.

Akuttkorte​​​t

BarnsBeste tilbyr spesialtilpasset akuttkort til ambulansetjenesten kostnadsfritt. Kortet gir råd om hvordan voksne kan ivareta barn i akutte situasjoner. Størrelsen på akuttkortet er 75x100mm og trykkes på et solid plastlignende papir.

Når du bestiller: vennligst oppgi antall kort, telefonnummer til sykehuset det gjelder og postadresse.

Bestilles via barnsbeste@sshf.no

Se akuttkortet

Informasjon på​​ Ukrainsk

BarnsBeste har oversatt barn som pårørende informasjon til helsepersonell som tar imot flyktninger fra Ukraina. 

Barn trenger åpenhet om sykdom​

Snakk med barna om sykdom i familien

 

Plakater

Barn som pårørende-arbe​​​id i spesialisthelsetjenesten

Plakaten er laget for bruk i spesialisthelsetjenesten. Den er laget i tråd med fagprosedyrene for barn som pårørende-arbeidet og gir en oversikt over helsepersonells oppgaver. Plakaten kan henges opp på personalrom og andre aktuelle steder for helsepersonell. Plakaten kan printes ut i fargeskriver i A3-format, eller bestilles kostnadsfritt via barnsbeste@sshf.no

Ved bestilling: Vennligst oppgi ønsket antall plakater og postadresse
Se plakaten for barn som pårørende-arbeidet i spesialisthelsetjenesten​​

 "Snakk med barn om sykdom i familien" 

Plakaten henviser til helsenorge.no sine nettsider med informasjon og råd om hva barn trenger når de opplever sykdom eller avhengighet i familien. Kan benyttes av spesialisthelsetjenesten, fastlegen og andre helsetjenester.

Når du bestiller: Husk å oppgi antall plakater du trenger, hvor plakaten skal benyttes og postadresse.

Bestilles kostnadsfritt via barnsbeste@sshf.no

 

 

 

Sist oppdatert 07.01.2025