I Norge har andelen av fødsler som blir igangsatt økt fra 16% til 26% de siste 10 årene. Dette samsvarer med utviklingen i andre vestlige land. Årsaken er blant annet at nyere kunnskap indikerer at utfallet for mor og barn bedres i en rekke situasjoner dersom fødselen settes i gang fremfor å vente på at fødselen starter spontant. Eksempler er ved svangerskap der terminen er passert, ved høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning hos mor, ved høy alder hos den gravide eller ved svangerskapsdiabetes. Konsekvensen av dette er at flere og flere relativt friske kvinner med relativt ukompliserte svangerskap blir anbefalt igangsetting av fødselen.
Tradisjonelt har disse kvinnene vært innlagt for overvåking av mor og foster, men i påvente av kontraksjoner er det argumenter for at friske kvinner har det best hjemme. Igangsettingsprosessen, før fødselen er i gang, kan nemlig vare i flere dager og være belastende for den vordende mor.
Hjemmeinduksjon brukes allerede i noen grad selv om det er manglende kunnskap vedrørende sikkerhet, effekt og tilfredshet av behandlingen. Det er viktig at behandlingen vi tilbyr gravide kvinner støttes av sterke forskningsdata. Derfor gjennomfører vi nå en randomisert-kontrollert multisenterstudie hvor kvinnene tilfeldig trekkes til enten å være innlagt eller til å kunne være hjemme i starten av igangsettingsprosessen. Dette dreier seg om kvinner der det allerede er bestemt igangsetting av fødselen og som er invitert med etter gitte inklusjons- og eksklusjonskriterier. Vi har allerede gjennomført en vellykket pilotstudie som denne studien baseres på, som viste at en slik studie kunne la seg gjennomføre, og som viste gode resultater.
Kvinnene vil få tabletter for at fødselen skal starte i inntil 2 døgn. De blir øvrig bedt om å svare på elektroniske spørreskjemaer. Det foreligger ingen andre randomisert-kontrollerte studier som sammenlikner denne metoden for igangsetting av fødsel på sykehus versus hjemme.
Målet vårt er å øke kunnskapsgrunnlaget rundt igangsetting av fødsel hjemme hos friske gravide kvinner.
Følgende forskningsspørsmål stilles:
1: Vil igangsetting hjemme gi bedre pasienttilfredshet enn igangsetting på sykehus?
2: Vil utfallet av fødselen hos kvinner som igangsettes hjemme være annerledes enn når igangsettingen skjer på sykehus?
3: Vil vi se forskjeller i kost-effektanalyser mellom gruppene som settes i gang hjemme og som settes i gang på sykehus?
Nytteverdi:
Studien gjennomføres etter gjeldende regler for personvern og sikkerhet og er godkjent av Regional Etisk Komite. Medvirkende til studien er et akademisk og klinisk team innen fødselshjelp som inkluderer Sørlandet sykehus, Haukeland Universitetssykehus, St. Olavs Hospital, Nordlandssykehuset samt brukerrepresentanter. Studien starter 1. januar 2022 hvor 300 kvinner skal inkluderes over 9 måneder.
Studien vil tilføre evidens av høyeste kvalitet og bidra til å tette et viktig og aktuelt kunnskapshull. Det er høyst sannsynlig at resultatene fra denne studien vi påvirke nasjonale og internasjonale føringer for igangsetting av fødsel. I Norge vil det medføre endringer i Nasjonal veileder for fødselshjelp som alle norske sykehus bruker ved utformingen av lokale retningslinjer.