Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En kvinne og et barn

Barn under radaren

Barn under radaren er et tiltak for tidlig avdekking av omsorgssvikt og barnemishandling ved ambulansetjenesten, akuttmottakene og de ambulante akutteam.

Barn under radaren tar utgangspunkt i en sjekkliste fra Nederland som er implementert ved alle landets akuttmottak etter suksessfull utprøving. Sjekklisten benyttes i sykehusets møte med voksne omsorgspersoner som får helsehjelp i forbindelse med intox og annen rusproblematikk, suicidforsøk, alvorlig psykisk lidelse og skader etter vold. Sjekklisten består av spørsmål som skal bidra til å kartlegge barnets omsorgssituasjon og hjelpe helsepersonell i vurderingen av om kriteriene for opplysningsplikten til barneverntjenesten er tilstede.

Ambulansetjeneste, akuttmottak og ambulant akutt team kommer hvert år i kontakt med voksne personer i forbindelse med intox og annen rusproblematikk, suicidforsøk, alvorlig psykisk lidelse og skader etter vold. Blant disse finnes omsorgspersoner med ansvar for mindreårige barn. 
 
Mørketall
Det er grunn til å tro at det er store mørketall blant barn som opplever mishandling og alvorlig omsorgssvikt og at hjelpen ofte kommer for sent, når barnet allerede har begynt å vise symptomer i form av skader eller problematferd. Helsepersonell er blant de som har mulighet til å fange opp disse barna på et tidligere tidspunkt.

Barn under radaren er utviklet gjennom systematisk innhenting og bruk av forskningsbasert litteratur samt samarbeid med forskningsgruppen bak piloten i Nederland og BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende. Barn under radaren-teamet har også et tett samarbeid med ledelse og ansatte ved involverte enheter i Sørlandet sykehus samt barneverntjenestene i Agder.

Brukerinvolvering
Ikke minst har brukerperspektivet vært sentralt for implementeringen av tiltaket. Brukerutvalget og ungdomsrådet ved Sørlandet sykehus HF, LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, BAR –

Barn av rusmisbrukere, Mental Helse, LPP – Landsforeningen for pårørende innen Psykisk helse og LFB – Landsforeningen for barnevernsbarn har vært involvert i alle prosjektets faser.

Barn under radaren er et tiltak med nasjonalt potensial, med mål om å senke de norske mørketallene for omsorgssvikt og barnemishandling og sikre at barnet og familien får hjelp på et tidligere tidspunkt.

Her finner du ofte stilte spørsmål om Barn under radaren. 

Hva er hensikten med Barn under radaren?

Barn under radaren har som hovedmål å begrense skader og problemutvikling hos barn og unge på et tidlig tidspunkt.

Delmålene er:

  1. å avdekke flere tilfeller av barnemishandling og alvorlig omsorgssvikt
  2. å trygge helsepersonell i vurderinger knyttet til opplysningsplikten til barneverntjenesten (§ 33)
  3. å sikre høy faglig kvalitet i arbeidet

Hva er årsaken til at helseforetak og sykehus har valgt å implementere Barn under radaren?

Svikt og svik rapporten fra 2017 avdekket svakheter ved det offentlige tjenesteapparatets håndtering av saker der barn og unge som hadde vært utsatt for barnemishandling og alvorlig omsorgssvikt. I rapporten kommer det blant annet frem at meldinger ikke alltid ble sendt til barneverntjenesten når kriteriene for opplysningsplikten var oppfylt. 

Rapporten anbefalte å styrke kompetansen til helsepersonell, spesielt i å identifisere vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt. Et konkret tiltak rapporten viser til er å integrere sjekklister i pasientjournalsystemene som kan fungere som beslutningsstøtte når helsepersonell vurderer om det skal sendes melding til barneverntjenesten eller ikke. 

Helsepersonell er i en unik posisjon til å fange opp barn som er utsatt for barnemishandling og omsorgssvikt på et tidlig tidspunkt. For å bli trygge på å vurdere når melding skal sendes til barneverntjenesten, trenger helsepersonell blant annet kunnskap om helsepersonelloven §33. Barn under radaren gir opplæring og verktøy som sikrer kompetanseheving på dette området.

Hvordan kan tiltaket Barn under radaren hjelpe helsepersonell i å ta gode vurderinger i situasjoner der de skal ta stilling til om det er grunn til å tro at et barn er utsatt for barnemishandling og omsorgssvikt?

Barn under radaren er utviklet for å øke helsepersonells kompetanse i å håndtere alvorlige bekymringer for pasienters barn og vurdere om kriteriene i helsepersonelloven § 33 er oppfylt.

Loven understreker at meldeplikten til barnevernet er et individuelt ansvar for helsepersonell. Barn under radaren har derfor fokus på å styrke det enkelte helsepersonells kompetanse på tematikken gjennom opplæring, veiledning og bruk av en tilpasset sjekkliste, for å bidra til grundigere vurderinger og bedre beslutningsstøtte.

Når skal barn under radaren benyttes?

Barn under radaren benyttes når voksne pasienter som har mindreårige barn, trenger akutt helsehjelp grunnet: 

  • alvorlig psykisk tilstand
  • suicidalitet
  • intox
  • vold

Hvem er Barn under radaren en beslutningsstøtte for?

Barn under radaren er tilpasset for og utviklet som beslutningsstøtte for helsepersonell som arbeider i:

  • ambulansetjenesten
  • akuttmottak
  • ambulerende akutt team

Vil Barn under radaren kunne føre til at helsepersonell blander sammen helsepersonellovens § 10a og 10b med opplysningsplikten i § 33?

Helsepersonelloven § 10a-b handler om kartlegging av barns behov for informasjon og oppfølging ved sykdom og død i familien, mens § 33 omhandler opplysningsplikt til barneverntjenesten. Helseforetakene og sykehusene har separat opplæring, prosedyrer og rutiner for hver paragraf. Opplæring, prosedyrer og rutiner knyttet til § 10a og b, er obligatorisk for alt helsepersonell. Det samme gjelder generell opplæring og prosedyre knyttet til § 33.

Barn under radaren inkluderer en egen og spesifikk opplæring, prosedyrer og sjekklister for å håndtere bestemte pasientgrupper i svært alvorlige og akutte situasjoner. Foreløpig er dette kun utviklet for helsepersonell i akuttjenester.

Tilbakemeldinger fra helseforetakene viser at Barn under radaren bidrar til økt kompetanse og støtter helsepersonell i vurderinger knyttet til opplysningsplikten. Sjekklisten forebygger rutinemessige meldinger gjennom gode vurderinger, dokumentasjon og beslutningsstøtte. 

 

Kan Barn under radaren føre til økt antall lovstridige meldinger til barneverntjenesten?

Barn under radaren hjelper helsepersonell med å gjøre faglig gode vurderinger gjennom kompetanseheving, opplæring og bruk av sjekklister.

Fokuset er å sende de riktige meldingene, fremfor rutinemessige meldinger. Alle helseforetak og sykehus som implementerer Barn under radaren oppfordres til tett samarbeid med barneverntjenesten for å lære av hverandre og tilføre hverandre kunnskap. Tiltaket bidrar til mer likeverdige tjenester med samme rutiner for håndtering av slike saker.

Kan Barn under radaren føre til at barneverntjenestene blir overbelastet, og at de mest alvorlige sakene drukner i papirbunken?

Barneverntjenestene som har vært involvert i arbeidet har selv uttalt at det er deres ansvar å rigge seg for å ta imot de meldingene som kommer, og de er ikke bekymret for at de blir overbelastet i forbindelse med implementeringen.  

Når det er sagt er det viktig å understreke at utgangspunktet er et svært begrenset antall saker og at helsepersonell flest sjelden må gjøre disse vurderingene.

Foreløpige tilbakemeldinger fra barneverntjenesten viser at innføring av Barn under radaren i helseforetakene og sykehusene har ført til at innholdet i meldingene har blitt bedre og at det dermed oppnås mer riktige og treffsikre meldinger.  

Vil pasientene miste tillit til hjelpetjenestene og vegre seg for å oppsøke nødvendig hjelp?

Forskning fra innføringen av den tilsvarende sjekklisten The Hague Protocol i Nederland, viser at pasientene opprettholder tilliten til helsetjenestene. Problemstillingen er imidlertid ennå ikke fullt ut belyst i norsk sammenheng.

 

 

 

  • Akershus universitetssykehus (AHUS)
  • Oslo Universitetssykehus (OUS)
  • Sykehuset Innlandet
  • Sykehuset Telemark
  • Vestre Viken
  • Sykehuset i Vestfold
  • Sykehuset Østfold
  • Lovisenberg diakonale sykehus
  • Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)
  • Helse Bergen
  • Haraldsplass diakonale sykehus
  • Helse Førde
  • Helse Fonna
  • Helse Stavanger
  • NKS Jæren distriktspsykiatriske senter AS
  • Helse Møre og Romsdal HF
  • St. Olavs hospital HF
  • Helse Nord-Trøndelag HF

For å få tilgang til "Barn under radaren" må helseforetakene forankre implementeringsarbeidet i helseforetakets ledelse, minimum hos fagdirektør.

(18.11.2024)

BarnsBeste tilbyr en implementeringspakke til alle helseforetak som har valgt "Barn under radaren". Implementeringen bygger på erfaringer fra tidligere prosesser ved SSHF og forskning fra Nederland.  

Implementeringspakken inkluderer:

  • Sjekklister for akuttmottak og ambulansetjenesten
  • Opplæring gjennom e-læringskurs
  • Implementeringsveileder med ressurser
  • Mal for prosedyrer som kan tilpasses den enkelte enhet.

Rapport fra Barn under radaren , pilotprosjektet ved Sørlandet sykehus HF​.

Hovedrapport Pilotprosjektet Barn under radaren

Rapport Barn under radaren

Initiativtaker og prosjektleder for The Hague protocol, Hester Diderich-Lolkes de Beer, skrev en avhandling i forbindelse med utviklingen og implementeringen av tiltaket i Nederland.

Les avhandlingen

Sist oppdatert 27.01.2025