Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Får intravenøs antibiotikabehandling hjemme

Nå kan pasienter som har behov for langvarig intravenøs antibiotikabehandling få det hjemme. – Det var kjempefint å leve et tilnærmet vanlig liv i stedet for å være innlagt i ukesvis på sykehuset, forteller Atle Mjåland.

Johanne Tunaal-Larsen
Publisert 04.04.2017
Sist oppdatert 05.04.2017
En bærbar infusjonspumpe
En bærbar infusjonspumpe i et magebelte gjør at pasienter nå kan være hjemme i stedet for å ligge på sykehus.

Ved hjelp av en bærbar infusjonspumpe som er festet i et magebelte kan pasienter nå gå på jobb og ellers leve som normalt, ved tilstander som tidligere krevde flere ukers innleggelse i sykehus.

- Dette er et tilbud som var utenkelig for kort tid siden, men som pasientene nå opplever som fantastisk, forteller Marianne Jacobsen. Hun er assisterende enhetsleder på hjerteseksjonen ved sykehuset i Kristiansand. I dag kom helse- og omsorgsminister Bent Høie for å høre om innovasjonsprosjektet, som har hentet modellen fra Rigshospitalet i København.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie får omvisning av leder Finn Tore Gjestvang og Marianne Jacobsen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie får omvisning på hjerteseksjonen av leder Finn Tore Gjestvang og assisterende enhetsleder Marianne Jacobsen.

Først i landet
Tidligere måtte relativt friske pasienter ligge på sykehus i seks til åtte uker for tilstander som krever behandling med antibiotika intravenøst.

- Nå lar vi pasientene ta med seg infusjonsposen hjem, i en kjølebag, og gjennom den bærbare pumpen får de behandling så lenge de trenger. Utstyret har alarmer dersom uforutsette hendelser skjer, og vi har døgnvakt for dette. Så vidt vi vet, er vi eneste sykehus i landet som tilbyr slik hjemmebehandling, forteller Jacobsen.

I fjor fikk Atle Mjåland (under t.v.) behov for intravenøs antibiotika over flere uker, og han var den andre pasienten som ble tilbudt hjemmebehandling.

Ass enhetsleder Marianne Jacobsen og Atle Mjåland

- Jeg fikk god opplæring av Marianne, og opplevde det veldig trygt å gjøre dette selv. Jeg kunne leve et tilnærmet vanlig liv hjemme i stedet for å være innlagt, forteller Mjåland.

Pumpen benyttes også av kreftpasienter med kort levetid, som ønsker å være hjemme den siste tiden.

Frihet til et vanlig liv
Pasientene må møte på sykehuset daglig for å bytte infusjonspose, og for eventuelle kontroller. Jacobsen forteller at dette gjøres effektivt og raskt, og at pasientene dermed har frihet til å delta i arbeidsliv eller skole på vanlig måte.

– Å ligge på sykehus øker risikoen for infeksjoner og andre komplikasjoner, og det kan også være utfordrende psykisk når man blir liggende lenge. Hjemmebehandling er en stor fordel for pasientene, og har i tillegg en økonomisk gevinst, både for pasientene som kan gå på jobb eller skole, og for sykehuset som kan redusere antall liggedøgn, sier Jacobsen.

Hittil har over 20 pasienter fått intravenøs hjemmebehandling, og medisinsk avdeling har kunnet bruke 180 liggedøgn til andre pasienter i stedet. Sykehuset har 10 pumper i bruk, og skal snart investere i 20 til. Det planlegges å utvide tilbudet til flere avdelinger, og etter hvert ta modellen til andre sykehus og eventuelt kommuner.