Lanserer app for å gjenkjenne borreliose
Flåttsenteret lanserer denne uken Flåttsjekk - en app hvor du kan sende inn bilder av utslett etter flåttbitt eller mistenkt flåttbitt og få råd om videre tiltak.
- Ved flåttbitt er det normalt å ha forbigående rødhet rundt bittstedet, mens hudinfeksjoner som skyldes borreliose utvikler seg over dager til uker og gir utslett med svært varierende utseende. Ikke alle er klar over dette, sier rådgiver og allmennlege Harald Reiso ved Flåttsenteret – Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.
Denne uken lanserer Flåttsenteret en egen app for å bedre diagnostikken etter flåttbitt, i samarbeid med Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF) og firmaet Egde Consulting AS.
- Borreliose-utslett kan noen ganger ligne på sopputslett, andre hudinfeksjoner, eller allergisk utslett. Ubehandlet borreliose-utslett medfører økt risiko for at borreliabakterier sprer seg til andre deler av kroppen, og gir for eksempel borreliainfeksjon i nervesystemet, forklarer Reiso.
Hvert år behandles 7000 personer for borreliose-utslett hos fastlegen sin.
- Appen er en viktig del av forebyggingen slik at vi ikke får flere langvarig syke. Vi skjønte tidlig potensialet for en slik applikasjon, og har derfor bidratt med midler for å gjennomføre utviklingen. Det er et viktig, spennende og stort arbeid som er utført så langt, og vi håper befolkningen vil benytte den muligheten de nå får, skriver Norsk Lyme Borreliose-Forening i forbindelse med lanseringen av appen.
Løsningen krever pålogging og bruk av norsk personnummer. Datamaterialet i appen vil gi grunnlag for en database som kan bidra i videre forskning.
- Vi har tro på at denne applikasjonen kan bedre diagnostikk og tidlig avklaring av utslett etter flåttbitt, og at den vil bidra til større kunnskap innenfor feltet, sier Reiso.