Strålebehandling lindrer kreftsymptomer
Uhelbredelig prostata- og endetarmskreft kan gi betydelige smerter og andre plager i bekkenet. Nå viser en studie ved Sørlandet sykehus at strålebehandling av bekkensvulster gir rask og effektiv lindring.
- Studien viser at 2-3 ukers strålebehandling av bekkensvulst gir rask og effektiv lindring av symptomer som smerte, blødning og vannlatingsproblemer. Strålebehandlingen gir ikke betydelige bivirkninger, og det bedrer pasientens livskvalitet, sier overlege Marte Cameron ved Senter for kreftbehandling.
I sin doktorgradsavhandling Palliative pelvic radiotherapy of symptomatic prostate and rectal cancers har Cameron og medarbeidere undersøkt hvordan lindrende strålebehandling påvirker kreftrelaterte symptomer, og hvilken betydning behandlingen har for pasienters livskvalitet.
Uhelbredelig prostata- og endetarmskreft kan forårsake betydelige plager i bekkenet. Strålebehandling mot svulsten brukes i dag for å lindre symptomer, men omfanget av bivirkninger og hvor stor effekt man oppnår ved behandlingen har hittil ikke vært godt vitenskapelig dokumentert. Det er derfor store forskjeller i hvordan sykehus bruker lindrende strålebehandling, både med hensyn til dose og antall behandlinger.
Totalt deltok 98 pasienter i studien, 47 med prostatakreft og 51 med endetarmskreft. Pasientene fikk 10-13 strålebehandlinger av bekkenet i løpet av 2-3 uker. Det ble innhentet opplysninger om symptomer og livskvalitet før start og ved avslutning av behandlingen, samt 6 og 12 uker etter gjennomført behandling.
- Vi så at minst 3 av 4 pasienter opplevde at det mest plagsomme symptomet fra bekkenet ble bedre eller borte i løpet av ukene etter strålebehandlingen. I tillegg så vi at mindre uttalte plager også ble bedre og da ble livskvaliteten stabilisert eller bedre, til tross for uhelbredelig kreft, forteller Cameron.
Hun mener studien vil kunne bidra til en bedre behandling av pasienter med uhelbredelig prostata- og endetarmskreft.
- Denne kunnskapen vil kunne danne grunnlag for bedre planlegging og dosering av strålebehandling fremover. Den hjelper oss også med å forstå hvilke pasienter vil ha mest nytte av strålebehandlingen, sier Cameron.