Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Utvider klovnesamarbeid

Sørlandet sykehus i Kristiansand og Arendal utvider avtalen med Sykehusklovnene. Det betyr besøk og klovnerier minst tre dager i måneden.

Arnfinn Tveit
Publisert 14.11.2017
En gruppe mennesker med klovner

- For barna betyr sykehusklovnene mye og de aller fleste synes det er kjempegøy. De tilfører moro og glede i alt det andre på sykehuset, et lite friminutt. Vi samarbeider også med klovene i forbindelse med blodprøver og andre prosedyrer, forteller enhetsleder Turid Stadheim ved barneposten i Kristiansand.

Den utvidede avtalen innebærer at klovnene dukker opp minst tre dager i måneden ved barneavdelingene på de to sykehusene. Avtalen har ingen sluttdato.

Nina Eidem i Sykehusklovnene og Turid Stadheim på barneposten
Nina Elisabeth Eidem (t.v.) og Turid Stadheim har inngått utvidet samarbeidsavtale.

- Vi har 30 profesjonelle skuespillere som bruker to år på å jobbe seg inn i sin sykehusklovn-karakter. Det er i stor grad improvisasjon som er kommunikasjonen i møte med barna. Klovnene fokuserer ikke på sykdommen, men jakter på normaliteten. Vi ser at det har effekt, og at klovnene etterlater seg en mer munter stemning i kjølvannet hos både barn, pårørende og ansatte, sier Nina Elisabeth Eidem. Hun er daglig leder i Sykehusklovnene.

Klovnene jobber alltid i par, for å kunne bruke hverandre i kommunikasjonen med pasienten. Dagen starter med at de to skuespillerne går gjennom pasientlistene sammen med ansatte. Etter oppvarming, beveger klovnene seg gjennom korridorer, trapper, heiser og pasientrom. Her skaper de små og store improviserte stunder.

Gutt med mor på barneposten blir møtt av to klovner i korridoren.
Åtte år gamle Mikkel Lanz traff på Bolla Bensin og Tito under sykehusoppholdet sitt. Klovnene laget som vanlig sirkus, blant annet ved å «stjele» Mikkels sjokolademelk.

- Vi har pasienter som spør etter sykehusklovnene med en gang de kommer inn på sykehuset. Det viser at de har en positiv effekt og bidrar til å gjøre at barns og pårørendes opplevelse av sykehuset får et positivt fortegn, sier Turid Stadheim.