Idéfase
Har du en idé til et forskningsprosjekt? Presentér ideen din for avdelingsleder og søk råd hos kolleger med forskningserfaring. Forskningsseksjonen kan bistå underveis i utformingen av prosjektet.
Brukermedvirkning
Krav til brukermedvirkning skal ivaretas. Brukermedvirkning skal inn i prosjektet helt fra idéstadiet.
Vurderings- og avklaringsfase
Vurderingsfase innebærer en vurdering av mulighet for gjennomføring av det planlagte prosjektet. Prosjektet må vurderes i samråd med avdelingsleder for avklaring om tilstrekkelige ressurser kan avsettes til prosjektet.
Bekreftelse på forankring i egen avdeling må sendes med
søknaden om godkjenning. Hvis andre avdelinger kan bli involvert i prosjektet (f.eks radiologi, medisinsk biokjemi), bør også disse kontaktes.
Det er viktig at et ev budsjett blir satt opp og inneholder alle kostnader inkludert eventuell egenandel for sykehuset og bidrag fra andre avdelinger (f.eks ved blodprøvetaking). Det kan være nødvendig med dialog og eventuelt møter med prosjektleder, klinikkdirektør, avdelingsleder og forskningssjef evt. ansatte ved forskningsseksjonen for øvrig.
For studier som innebærer utprøving av legemidler i regi av legemiddelindustrien er det utarbeidet egne prosedyrer.
Finansiering
Interne forskningsmidler
Sørlandet sykehus utlyser interne midler til forskning årlig. Midlene deles ut til ansatte i henhold til gjeldende virksomhetsstrategi og kvalitetskriterier.
Doktorgradsstipend
Hver vår lyses det ut 5 stillinger (PhD og post-doc) med oppstart påfølgende år. Engasjementene som lyses ut har varighet tilsvarende maksimalt tre år i 100 prosent stilling. PhD-løpet kan gjennomføres på deltid, men da i minimum i 50 prosent stilling over maksimum seks år.
Oppstartsmidler
Formålet med oppstartmidlene er å oppmuntre og lettere til rette for forskningsaktivitet som kan munne ut i et større forskningsprosjekt. Disse midlene kan benyttes til ansettelse i 10-100% forskningsstilling for et angitt tidsrom i inneværende år. Permisjon for forskningsstilling må avklares med nærmeste leder før søknad sendes. Stillingene lønnes med grunnlønn i henhold til overenskomst uten andre tillegg enn evt. forsknings-/doktorgradstillegg. Oppstartsmidler lyses ut to ganger årlig, i januar og mai. Tildelte midler må benyttes inneværende år.
Frømidler
Frømidler er en tildeling på inntil kr 15 000 per prosjekt, som kan benyttes til blant annet prosjektplanlegging, studiereiser, frikjøp av tid til tenkte, planlagte eller pågående forskningsprosjekt ved SSHF som ikke allerede er finansiert.
Frømidler lyses ut to ganger årlig, i januar og mai. Tildelte midler må benyttes inneværende år.
Ekstern finansiering
Det er mange kilder for ekstern forskningsfinansiering. De mest aktuelle er listet opp nedenfor. Husk å lese utlysningsteksten nøye. Kontakt forskningsseksjonen for hjelp med budsjett/søknad.
En oversikt over aktuelle utlysninger finnes
her.
En oversikt over kommende utlysninger finnes
her.
Godkjenninger
Forskningsprosjekter i helse- og omsorgssektoren medfører ofte bruk av helse- og personopplysninger. Bruk av denne typen opplysninger til forskningsformål krever ulike godkjenninger før oppstart.
Alle forskningsprosjekter, både der SSHF er ansvarlig institusjon og der SSHF er bidragsyter i prosjekt i regi av andre institusjoner, skal melds til personvernombudet.
Her finner du en oversikt over melderutiner og hvilke instanser du trenger godkjenninger fra for ulike typer prosjekter. Samtykke fra prosjektdeltakerne er hovedregel i de fleste forskningsprosjekter. Alle typer prosjekter som ønsker å søke fritak fra taushetsplikten, det vil si rett til å hente ut pasientopplysninger uten pasientens samtykke må søke om dispensasjon fra dette hos REK, Helsedirektoratet eller personverombudet.
Lagring av data
Du må ha en plan for innhenting og lagring av forskningsdata og som må framkomme i protokollen. Se
her for veiledning.