Vi arbeider for og med barn utsatt for alkohol eller andre rusmidler under svangerskapet.
Regional Kompetansetjeneste - medfødte russkader
Kontakt ossOm oss
Regional kompetansetjeneste - medfødte russkader (RK-MR HSØ) samarbeider tett med barnets foresatte, kommunen og spesialisthelsetjenesten for å sikre at barna får den ivaretakelsen og oppfølgingen som de trenger. Vår hovedoppgave er å bidra til at barna får et likeverdig tilbud uavhengig av hvor i Helse Sør-Øst de bor.
Vi tilbyr utredning og diagnostisering av barn og ungdom i samarbeid med lokal spesialisthelsetjeneste. Vi arbeider også med informasjonsformidling og kompetanseheving.
Tjenesten er åpen og tilgjengelig på telefon fra klokken 08.00-15.00 hver dag. Vi tar imot henvisninger og vurderer disse fortløpende.
Det kan gjennomføres drøftinger på telefon eller som videokonsultasjoner.
Ta kontakt med vår konsulent, Siv Stigen.på telefon 37 07 57 50 for å sette opp en slik avtale.
Her finner du noen av våre artikler og publikasjoner.
Les vårt FASD magasin med temaer som betydningen av utredning og diagnostisering, forskning, kunnskap og forståelse om hvordan rett diagnose gir rett hjelp.
FASD magasin
Ane J. Rossavik leverte i April 2018 sin masteroppgave «Tiltak for barn med Føtale Alkohol Spektrum Forstyrrelser». Hovedveileder for arbeidet var leder for RK-MR Gro CC Løhaugen og biveileder var senior rådgiver i Helsedirektoratet Gabrielle Welle-Strand, Phd, MD. Masteroppgaven bestod av en systematisk litteraturgjennomgang og kvalitativ intervjuundersøkelse til fagpersoner i Norge som har erfaring fra arbeid med FASD. Dessverre viser det seg fremdeles å være få studier som fokuserer på hvordan man kan hjelpe barn med FASD. Intervjuene med norske fagpersoner gir viktig informasjon om hvilke hjelpetiltak man har erfaring med.
RK-MR ble invitert til å skrive om etableringen av tjenesten og hvordan man ønsker at tjenesten skal utvikle seg for tidsskriftet "Substance Abuse". Artikkelen het:
Establishment of the South-Eastern Norway Regional Health Authority Resource Center for Children with Prenatal Alcohol/Drug Exposure. Løhaugen GC, Flak MM, Gerstner T, Sundberg C, Lerdal B, Skranes J. Subst Abuse. 2015 Dec 6;9(Suppl 2):67-75. doi: 10.4137/SART.S23542. eCollection 2015.
Les full versjon av artikkelen
Regions-habilitering for barn og unge er en viktig samarbeidspartner for vår kompetansetjeneste. og i desember 2015 skrev RK-MR et blogg-innlegg på deres hjemmeside med tittelen Likeverdig tilbud til barn som har medfødte russkader.
Overlege og barnenevrolog Thorsten Gerstner har publisert tre artikler om søvn og EEG funn hos norske barn med FASD. Artiklene gir viktig kunnskap som har betydning for klinisk arbeid.
Kurstilbud som kan bestilles fra RK-MR HSØ:
Vi tilbyr skreddersydde kurs og seminaropplegg. Oppleggene kan tilpasses i omfang og tematikk:
Føtale alkohol spektrum vansker (FASD) – Hvem er disse barna og hvordan kan vi best hjelpe dem?
Klinisk bilde, utredning, diagnostisering og tiltaksplanlegging i hjem, barnehage og skole
Varighet: Halv- eller heldagskurs.
Målgruppe: Foresatte, ansatte i barnehage, skole og Pedagogisk-Psykologisk tjeneste, kommunehelsetjenesten.
Diagnoseseminar – hvordan utrede og diagnostisere barn med Føtale alkohol spektrum vanske (FASD)
Varighet: To dager.
Dag en: Klinisk bilde, forekomst, tverrfaglig utredning med vekt på valg av metoder.
Dag to: Praktisk innføring i bruk av 4-tallskoden, rom for gjennomgang av kasus.
Målgruppe: Leger og psykologer som arbeider med diagnostisering i regi av spesialisthelsetjenesten.
Kurset søkes godkjent som spesialistkurs for leger og psykologer.
Tiltakseminar – Barn og ungdom med FASD – tiltaksplanlegging i hjem og skole, gjennomgang av nyere forskning på behandling/tiltak
Varighet: Halv- eller heldagsseminar.
Målgruppe: Ansatte i spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, barnehage og skole.
27.01.25 Tiltakskurs
Tiltakskurs - barn med reguleringsvansker - hvordan forstå og hjelpe - Sørlandet sykehus HF
30. -31.01.25 Diagnosekurs - Utredning og diagnostisering av barn og unge som har vært eksponert for alkohol og adre rusmidler i fosterlivet
RK-MR HSØ har revidert sitt henvisningsskjema. Selve skjemaet er noe forenklet og det er gjort endringer for å sikre at henvisende instans innhenter de nødvendige samtykker før henvisningen sendes oss. Dette innebærer i praksis at henviser/barnevernet må besørge samtykke fra biologiske foreldre til henvisning dersom barnet er frivillig plassert i fosterhjem. Dersom det foreligger omsorgsovertakelse skal barnevernet samtykke. Vi viser for øvrig til informasjonsskriv til henvisende instans som har nyttige tips når man vurderer henvisning til oss.
Målgruppe:
Barn og unge opp til 18 år som har vært utsatt for alkohol og/eller andre rusmidler i svangerskapet.
Hvem kan henvise:
Leger i spesialisthelsetjenesten (BUP, HABU, barnepoliklinikk, barneavdeling) kan henvise.
Hvordan henvise:
Henvisning til oss kan bestå av et kort brev hvor følgende informasjon bør inngå: Informasjon om lengde, vekt, fosterets alder og hodeomkrets ved fødsel samt bekreftet ruseksponering (type og eventuell varighet). I tillegg ber vi om kopi av tidligere utredning (medisinsk, kognitiv) fra både første- og andrelinjetjenesten. Beskrivelse av problematikk, funksjon og hva man ønsker at RK-MR skal bidra med.
Henvisningen vurderes i løpet av noen uker og vi sender svar til både foresatte og henvisende instans.
Ventetid: Det er vanligvis 3-4 måneder ventetid og eventuelt noe lengre dersom henvisningen kommer like før sommerferien. Vi gir time/tid for innleggelse i svarbrev.
Vi tilbyr videokonsultasjoner hvor fysisk undersøkelse ikke er mulig eller nødvendig.
Regional kompetansetjeneste for barn med medfødte russkader arbeider for å innhente, systematisere og videreformidle kompetanse om diagnostikk, utredning og oppfølging av barn utsatt for rus under svangerskapet.
Vi arbeider for å styrke kvaliteten på tjenestene barn utsatt for rus under svangerskapet får i spesialisthelsetjenesten i Helse Sør-Øst. I tillegg skal kompetansetjenesten gi et klinisk tilbud om utredning og diagnostisering.
Som regional kompetansetjeneste skal vi primært utrede pasienter fra eget helseforetaksområde, men kan også motta og utrede pasienter med spesielt komplekse tilstander fra andre helseforetak i Helse Sør-Øst - når dette er aktuelt.
Diagnostikk og utredning av pasienter fra andre helseforetak vil skje i nært samarbeid og dialog med henvisende spesialisthelsetjeneste.
Det vil legges til rette for at henvisende spesialisthelsetjeneste kan sende fagfolk som kan delta i disse utredningene som foretas ved Sørlandet sykehus, slik at det i størst mulig grad sikres opplæring av lokale spesialister (hands on-veiledning). RK-MR HSØ arbeider i henhold til regionale retningslinjer for kompetansetjenester i helse sør-øst.
Kompetansespredningsplan for Regional Kompetansetjeneste medfødte russkader HSØ (002) (PDF)
Prosedyre utredning FASD (PDF)
Les mer om rettigheter og muligheter for barn og unge med nedsatt funksjonsevne, og deres familie i denne brosjyren
Vi har en egen YouTube-kanal med nyttig informasjon til deg som skal til utredning og behandling ved sykehuset.FASD Norge
RK-MR blir innimellom kontaktet av voksne som stiller spørsmål om de kan ha FASD eller deres behandlere.
Vår målgruppe er barn og ungdom opp til 18 år. Habiliteringstjenesten for voksne, Sørlandet Sykehus Arendal har utarbeidet en prosedyre med vedlegg som de benytter i sitt arbeid. Psykologspesialist Ina Leistrud Fjærlig har tilltatt at vi legger ut prosedyren og vedlegg her.
Det understrekes at dersom man skal gjennomføre utredning, bør både lege og psykolog ha gjennomført diagnosekurs i regi av RK-MR og/eller University of Washington: Online Training for 4-Digit Diagnostic Code (washington.edu).
Begge kursene er gratis og RK-MR sitt diagnosekurs er godkjent for ulike spesialiteter gjennom Norsk Legeforening og Norsk Psykologforening.
Ved interesse, kontakt Siv Stigen på telefon 37 07 57 55.
HAVO (Voksenhabiliteringen SSHF Arendal) kan kontaktes på telefon 95 23 90 00.
Prosedyrer fra HAVO Arendal:
Etiske vurderinger voksne FASD
Vedlegg 1 Etiske vurderinger voksne FASD.pdf
Screeningsskjema voksne FASD.pdf
Vedlegg 4 Innhenting av komparentopplysninger.pdf
Vedlegg 6 Nevropsykologisk undersøkelse.pdf
Vedlegg 7 Funksjonskartlegging.pdf
Vedlegg 8 Pasientinformasjon.pdf
Kunnskapsbasert faglig retningslinje for diagnostisk utredning av Føtalt Alkohol Spektrum forstyrrelse (FASD) i barne- og ungdomsalder er nå sendt til høring i spesialisthelsetjenesten i Helse Sør-Øst, Helse Vest, Helse Nord og Helse midt Norge, med høringsfrist 20. juni 2024. Revidert og endelig retningslinje vil bli tilgjengelig her etter revisjonen.
Kunnskapsbasert faglig retningslinje (norsk)
Norwegian FASD guideline (english)