Funksjonell forstoppelse
De fleste barna som får forstoppelse har ingen medfødt feil eller sykdom. Vi kaller tilstanden funksjonell forstoppelse (FF).
Årsaken er ofte at barn holder avføring inne over lengre tid. Avføringen samler seg opp i tarmen og bli hard. Det skaper ofte en ond sirkel hvor barnet blir redd for å gå på do og holder avføring inne i frykt for at det skal gjøre vondt å gå på do.
Både ubehagelige do-opplevelser, endringer i rutiner eller situasjoner kan skape utrygghet for barnet. Det kan igjen føre til at barnet ikke går på do.
FF skyldes ikke for lite drikke.
Medfødte tilstander
Barn kan være født med en feildannelse i endetarmen eller feil i nervesystemet til tarmen eller ryggmargen. Dette vil gi alvorlig forstoppelse fra fødselen, og krever ofte kirurgisk behandling. Medfødte tilstander er heldigvis svært sjeldne og blir vanligvis oppdaget i løpet av barnets første leveår.
Sykdommer som fører til forstoppelse
Noen barn har en nevromuskulær sykdom, cøliaki eller stoffskiftesykdom. Dette kan av og til føre til forstoppelse. Da vil behandling av den underliggende sykdommen være viktig for å bedre forstoppelsen. Barn som har irritabel tarm-syndrom kan også få forstoppelse. Disse barna vil fortsatt ha magesmerter selv om forstoppelsen blir behandlet.
Symptomer på funksjonell forstoppelse
Ubehandlet FF kan føre til magesmerter, oppblåsthet, dårlig appetitt og lekkasje av avføring (fekal inkontinens). Fekal inkontinens (FI, også kalt enkoprese) oppstår når endetarmen blir overfylt, trykket øker og muskelkontrollen svekkes. Kun små mengder FI vil være psykologisk og sosialt belastende for barn. Behandlingen må i første omgang rettes mot forstoppelsen, samtidig som avføringsmønsteret observeres.
Les mer informasjon om fekal inkontinens
De fleste symptomene forsvinner med riktig behandling. For å bli motivert for behandling er det viktig at barnet og foresatte får god kunnskap om tilstanden.
Vi anbefaler derfor at barnet og foreldrene ser denne videoen sammen (videoen er på engelsk):
Constipation in Children: Understanding and Treating This Common Problem