We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP)

Abup gir spesialisert helsehjelp til barn og unge (0-18 år) med mistanke om moderate til alvorlige psykiske lidelser og deres pårørende. Avdelingen har behandlingstilbud i Arendal, Kristiansand og Lister.

Alle har en psykisk helse

Psykisk helse handler om hvordan tanker og følelser påvirker vår evne til å møte hverdagens utfordringer. Alle har en psykisk helse og den kan noen ganger være god og noen ganger være mindre god. Det er viktig å spørre om hjelp dersom du/dere opplever at din/barnets psykiske helse har negativ utvikling med alvorlige symptomer og nedsatt funksjon.

Hvordan få helsehjelp fra ABUP

Utgangspunktet er at barn og unge skal få helsehjelp/hjelp i kommunen der barn og unge bor. Når helsehjelpen/andre hjelpetiltak (helsestasjon, familiens hus, psykisk helsetjeneste, fastlege, PPT, barnevern, skole, fritidssektor) fra kommunen ikke bidrar til bedre psykisk helse og/eller fungering i hverdagen, kan det søkes helsehjelp fra ABUP. Lege, psykolog og leder av barneverntjenesten kan henvise. Ved henvisning skal det legges med uttalelse fra kommunale tjenester/helsetjenester om tiltak som er forsøkt uten opplevd nytte.

I noen tilfeller er det behov for akutt hjelp og da er det viktig at du/dere raskt tar kontakt med lege/legevakt eller psykolog som vil hjelpe deg/dere med å komme i kontakt med ABUP for akuttvurdering.

Hvordan arbeider ABUP

Inntaksvurdering

Når ABUP har mottatt en henvisning gjør avdelingen en vurdering av behov for helsehjelp fra ABUP. I noen tilfeller vurderer ABUP at hjelpen kan gis fra annen hjelpeinstans. I slike tilfeller vil ABUP prøve å være behjelpelig med å sette deg/dere i kontakt med rette instans, enten ved veiledning i brev eller i samtale/konsultasjon med deg/dere.

Dersom det blir besluttet at ABUP skal gi helsehjelp tas du inn til utredning og/eller behandling.

Utredning

Utredningsfasen kan ha ulik lengde avhengig av hvor omfattende kartlegging som må foretas for å få en forståelse av din psykiske helsetilstand. Utredningen besår av samtale, utfylling av kartleggingsskjema, foreta psykologiske tester, undersøkelser og innhenting av relevant informasjon fra aktuelle samarbeidsinstanser som kan ha informasjon om dine symptomer og funksjon i hverdagen.

Med utgangspunkt i nasjonale anbefalinger har avdelingen utviklet behandlingsforløp som gir veiledning med tanke på hvilke utredninger som bør gjennomføres ved mistenkt lidelse. Utredning som anbefales gjennomgås sammen med deg/dere og fremkommer i en utredningsplan i din journal.

Når utredning er gjennomført gjøres det en vurdering av informasjon som foreligger med tanke på å avklare om du/barnet har en psykisk lidelse som skal følges opp med behandlingstilbud, evt andre tiltak.

Behandling

Dersom det konkluderes med behov for behandling utarbeides det en behandlingsplan sammen med deg/dere med utgangspunkt i etablert pasientforløp.

Behandlingsplanen er en form for kontrakt mellom deg/dere og behandler i ABUP. Behandling er krevende endringsarbeid som er avhengig av engasjement-, motivasjon - og forpliktelse fra deg/dere for å oppnå god effekt av behandlingen.

Det er ikke uvanlig å tenke at behandling i ABUP skal bidra til å fjerne alt ubehag og alle problemer. Det er viktig å vite at behandling ofte handler om å tilegne seg innsikt i seg selv, andre og ulike behov, og gjennom det lære seg bedre strategier for å mestre hverdagen. I de fleste tilfeller vil barn og unge være helt avhengige av at ansvaret for vesentlige endringer/tilpasninger skjer gjennom tiltak i barnets miljø. Ansvaret for endring kan i liten grad baseres på endringer hos barnet alene. Barnet vil ha behov for støtte og involvering av sine nærmeste, andre i nettverket og samfunnet rundt seg, som for eksempel lærer, barnehagelærer, pedagogisk-psykologisk rådgivningstjeneste (PPT), helsesykepleier, fastlege.

Samtalen er den vanligste arbeidsmåten i behandling i ABUP. Vi kan snakke med deg, dine fortsatte eller andre voksne som har betydning for deg i dagliglivet. Vi kan også ha nært samarbeid med andre instanser i kommunen hvor det er naturlig, for eksempel skole, barnehage helsestasjon, familiens hus, barneverntjeneste eller andre. Samarbeid skjer alltid med samtykke fra deg/dine foresatte.

Samtalene kan foregå etter anbefalt behandlingsmetode, individuelt eller i gruppe med nettverk eller andre pasienter med tilsvarende utfordringer.

Søsken som pårørende

Når barn eller unge i familien har utfordringer med psykisk helse vil det ofte påvirke søsken. For å sikre at søsken blir ivaretatt vil det drøftes med deg/dere hvordan søsken best kan ivaretas Søsken kan ha behov for informasjon, bli inkludert i samtaler sammen med deg/dere eller tilbys egen pårørende samtale. Formålet med oppfølging av søsken er at det igangsettes prosesser som setter den henviste, foresatte og søsken i stand til å mestre situasjonen og å forebygge utvikling av problemer.

Avslutning av behandling

Når helsehjelpen kan avsluttes i ABUP, eller fortsette ved at ansvaret overføres til videre oppfølging i kommunal regi, sendes epikrise til henviser. Ved overføring av oppfølging til kommunale instanser tilstrebes det, i samarbeid med deg/dere, å gjennomføre et avsluttende samarbeids-/overføringsmøte med de instanser som skal hjelpe deg/dere videre.

Kort om enkelte pasientrettigheter

Taushetsplikt

Alle som er ansatt i ABUP har taushetsplikt. Foresatte og/eller ungdommen må gi samtykke hvis vi skal samarbeide med andre. Det finnes noen unntak, for eksempel at ABUP har meldeplikt til barnevernet dersom ungdom lider fysisk og/eller psykisk overlast.

Selvstendige pasientrettigheter

Ungdommer som har fylt 16 år har selvstendige pasientrettigheter. Vi kan ikke gi opplysninger til foresatte uten at ungdommen har gitt samtykke til det. Viktige unntak fra dette er dersom vi vurderer at det er alvorlig fare for liv og helse, og dersom informasjon er nødvendig for at foresatte skal kunne oppfylle foreldreansvaret. Vi ser helst at vi får til et samarbeid med både ungdom og foresatte.

Innsynsrett i journal

Pasientene har innsynsrett i sin journal, med noen unntak. For ungdom under 16 år gjelder innsynsretten også foresatte. For ungdom mellom 12 og 16 år kan det gjøres unntak fra å gi foresatte innsyn etter visse kriterier.

Medvirkning

Ungdommen og foresatte har rett til medvirkning ved gjennomføring av utredning/behandling, og alle oppfordres til å involvere seg da behandling skal være meningsfylt for den enkelte og også krever arbeid fra alle involverte.

Individuellplan

Pasienter med langvarige, sammensatte vansker ha rett til å få utarbeidet en individuell plan. Planen skal tydeliggjøre et forpliktende samarbeid mellom pasienten, koordinator og de instanser pasienten mottar tjenester fra.

Kontakt

Postadresse

Postboks 416 Lundsiden, 4604 Kristiansand

Slik finner du fram

Oppmøtested

Se innkalling for oppmøtested.

Egsveien 100, bygg 19

Egsveien 100

Egsveien 100, 4615 Kristiansand

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Kristiansand kan du registrere din parkering via appen Easypark, via automat der du parkerer, eller nettstedet flowbird.

Registrer betaling på nettsted

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand
 

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.


Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering på anviste plasser
Ta kontakt med Servicetorget for å få registrert ditt HC-kort. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Parkering for fødende Kristiansand
Det er gratis parkering for fødende utenfor Kvinneavdelingen ved sykehuset i Kristiansand. Maks parkeringstid er satt til 2 timer.

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

      Vi vil gjerne være din heia-gjeng!

      Hvis du er veldig lei deg veldig lenge, eller har vonde tanker som ikke blir borte, kan det hende du trenger hjelp for å få det bedre. Da kan du få din egen heiagjeng som hjelper deg!
      Se film om Max og hans heia-gjeng
      Max får sin egen heia-gjeng