Behandling
Avrusning alkohol, Kristiansand
Avrusning fra alkohol bør skje på institusjon når det er fare for alvorlige avrusningsreaksjoner, når du tidligere har hatt delirium tremens (akutt forvirring utløst av alkoholabstinens) eller abstinenskramper. Det anbefales også hvis du har samtidige alvorlige somatiske eller psykiske helseproblemer, andre kompliserende tilstander (som graviditet) og hvis du har avhengighet av flere rusmidler eller blandingsmisbruk.
Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.
Før
Du bør lage deg en oversikt alkoholforbruket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov best mulig. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer for deg, bør du informere din behandler om dette. Det er viktig at du sier ifra hvis du før har hatt episoder med forvirring eller kramper under avrusning, da dette øker faren for at det kan skje igjen. Du vil få behandling for å forebygge dette.
Behandleren din vil ta kontakt med fastlege/henviser, men vi vil at du informerer oss om kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.
Mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med om du sier ifra.
Hvis du lurer på noe, kan du ta kontakt med oss. Trenger du transport til samtale/innleggelse, les mer på pasientreiser.no
Under
I innkallingsbrevet står det informasjon om stad og tidspunkt for oppmøte til innlegging. Nyleg inntak av rusmiddel er inga hindring for å møte til avtalt tidspunkt. Vi kan ta i mot deg i den forma du er.
Når du kjem til avdelinga blir du tatt imot av helsepersonell, og du blir undersøkt av lege. Du blir bedt om å avgi promilletest (blåsetest).
For å førebygge faren for utvikling av Wernickes encefalopati, som kan oppstå som følge av mangel på tiamin (vitamin B), vil du få tilbod om B- vitamininjeksjonar dei første dagane. Vi anbefaler sterkt at du tar imot dette. Vi vil i den første tida måle puls og blodtrykk, og sjekke andre symptom på abstinensar, slik at du kan få rett medisinsk behandling og for å førebygge komplikasjonar.
Viss du er i fare for å utvikle kramper, vil du få medisin som førebygger dette. Nok søvn og mat er viktig for at du skal kome best mogleg gjennom denne fasen. Du opphalder deg på rommet og blir oppfordra til å sove mykje dei første dagane. På generell basis varer denne fasen ca ei veke.
Etter
Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp. Eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.
Vi kommuniserer med fastlege og eventuelle andre som skal følge deg etter innleggelsen. Det kan for eksempel være kommunal oppfølgingstjeneste, legemiddelassistert rehabilitering (LAR), apotek, ruskonsulent, rusteam og lignende. Informasjon som videresendes andre instanser gjøres kun med tillatelse fra deg.
Vi kan være behjelpelig med å formidle kontakt med likemannstiltak og andre tilbud som kan være til støtte for deg etter behandlingen, for eksempel Anonyme alkoholikere (AA), Anonyme narkomane (NA) og lignende.
Kontakt
Bispegra 50C
Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA)
Bispegra 50C
Bispegra 50C
Bispegra 50C, 4632 Kristiansand