Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Behandling

Benamputasjon - rehabilitering

Tilbudet retter seg til barn, unge og voksne som har gjennomgått benamputasjon. Etter en benamputasjon kan det være behov for tverrfaglig og spesialisert rehabilitering der du kan bli kjent med din nye funksjon, få bistand til å oppnå størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter og mestre en ny livssituasjon.

Rehabilitering etter benamputasjon er en prosess som kan vare over lenger tid. Dette er avhengig av både sårtilheling, eventuelle smerter, generell allmenntilstand og om du ønsker å bruke protese eller ikke. En eventuell protese skal tilpasses til den enkelte pasient og kan tas i bruk først fire til åtte uker etter amputasjonen.

Henvisning og vurdering

Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise til rehabiliteringen. Vi kan også tilby en poliklinisk konsultasjon for å sammen med deg vurdere hva som er hensiktsmessige mål og rehabiliteringstiltak. Ved poliklinisk vurdering betales en egenandel.

Henvisningen skal inneholde: 

  1. Pasientens navn, fødselsnummer, korrekt adresse og telefonnummer, navn og telefonnummer til nærmeste pårørende.
  2. Legens navn, adresse og telefonnummer.
  3. Pasientens diagnose og beskrivelse av hvordan plagene påvirker daglig funksjon knyttet til arbeid, utdanning og fritid (fysisk, psykisk, sosialt).
  4. Oppdatert oversikt over legemidler i bruk.
  5. Opplysninger om trygd- og arbeidsstatus.
  6. Vurder hvorvidt pasienten har behov for tolk.
  7. Hvis aktuelt, gi opplysninger om smittestatus som krever isolasjon på sykehus (f.eks. MRSA, ESBL).
  8. Konkretiser problemstillingen som er bakgrunn for henvisning. Hva er pasientens konkrete mål/motivasjon for rehabilitering. Bestilling om opptrening/rehabilitering er ikke tilstrekkelig.
  9. Hvilke tiltak er prøvd ut lokalt i 1. linjetjenesten?
    Hvilken effekt hadde tiltakene?
    Hvilken egenaktivitet/egentrening gjør pasienten i det daglige?
  10. Har pasienten en individuell plan?
  11. Er pasienten vurdert av spesialist? I så fall vedlegges epikrisen.
  12. Har pasienten tidligere mottatt rehabiliteringsopphold/poliklinikk/dagtilbud i spesialisthelsetjenestene (offentlig / privat) for samme tilstand/diagnose? Dersom ja:
    Hva har lokale oppfølgingsopplegg bestått av i etterkant av rehabiliteringsoppholdet? Hva har tilkommet av nytt funksjonstap?

Epikrise fra siste opphold vedlegges. 

Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten
 

Før

Å miste et ben gir ofte en opplevelse av tap. Det er normalt å få en følelsesmessig reaksjon på dette. Personer reagerer på ulike måter og med ulike følelser. Sorg, sinne, skyldfølelse, lettelse og bitterhet er alle naturlige følelser i etterkant av en amputasjon. Det er viktig at du snakker om følelsene dine med dine nærmeste, personalet på sykehuset, rehabiliteringsavdelingen eller fastlege. De ansatte på avdelingen har erfaring med slike reaksjoner og hjelper deg gjerne med å sortere tankene og følelsene dine.

Noen har god erfaring med å snakke med en likemann. En likemann er en som selv har gått gjennom amputasjon, og som har tatt kurs for å kunne dele sine erfaringer med andre amputerte på en konstruktiv måte. De ansatte på avdelingen kan bistå med å formidle kontakt med en likemann.

Det kan hende du får en reaksjon når du kommer hjem til hverdagen. Det som var greit å få til på sykehuset og under opptrening kan være mer utfordrende å få til hjemme. Da bør du snakke med dine pårørende om hvordan du har det og/eller ta kontakt med din fastlege.

Det er to typer smerter som er vanlige etter amputasjon, fantomsmerter og smerter i amputasjonsstumpen.

Fantomsmerter

Fantomsmerter er smerter fra benet som er amputert. Hvordan disse smertene oppleves kan variere fra person til person. Det kan for eksempel føles som prikking, stikking eller verking. Smertene kan komme og gå, og varierer i opplevelse og intensitet.

Fantomsmertene vil som regel avta gradvis over tid. For å lindre smertene kan det hjelpe å bevege seg litt eller å skifte stilling på amputasjonsstumpen. Noen opplever at smertene forsvinner når de begynner å bruke protese. Dersom smertene er meget plagsomme kan du snakke med lege eller sykepleier om eventuelle smertestillende du kan ta.

Smerter i amputasjonsstumpen

En amputasjon er et kirurgisk inngrep som berører mange ulike strukturer i beinet. Det er mye som skal tilhele og gro, og dette gir ofte smerter. Disse smertene avtar etter hvert som såret på amputasjonsstumpen gror.

Ta kontakt med pleiepersonell eller fastlege dersom du har smerter i amputasjonsstumpen som du er usikker på eller bekymret for. Stingene fjernes etter omtrent tre uker.

Forberedelser til rehabiliteringsoppholdet:

Vi ønsker at du tar med deg

  • dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger
  • individuell plan, individuell opplæringsplan eller rehabiliteringsplan, dersom du har dette
  • nødvendig medisinsk utstyr (eventuelt kateter, stomiutstyr)
  • treningstøy, gode sko til aktivitet inne og ute, badetøy og yttertøy tilpasset årstiden
  • nødvendige hjelpemidler

Vi trenger informasjon om

  • du har behov for spesialkost eller tolk. Da må du si ifra om dette i god tid og senest en uke før innleggelse
  • du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol

Medisiner

Oppdatert medisinliste skal medbringes ved innleggelse. Kontakt fastlegen din i forkant av oppholdet slik at han/hun sender deg din medisinliste.

Ta med de medisinene du bruker i dag, i originalforpakning, slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres sykepleier ved innleggelse. Under oppholdet dekkes legemidler av sykehuset og administreres av lege og sykepleier.

Skole

  • Før innleggelsen får barn/ungdom og pårørende tilsendt søknadsskjema for opplæringstiltak under sykehusoppholdet. Skoletimer er en del av barnets/ungdommens timeplan.
  • I henhold til Opplæringsloven § 13-2 har fylkeskommunen plikt til å sørge for grunnskoleopplæring, spesialpedagogisk hjelp og videregående opplæring i institusjoner etter barnevernloven.
  • Skolen for sosialmedisinske institusjoner (SMI-skolen) ivaretar fylkeskommunens ansvar for å gi undervisning til elever i institusjon.

Under

Eit tverrfagleg team samarbeider med deg og dine pårørande i rehabiliteringsprosessen. Teamet blir sett saman av ulike faggrupper etter dine behov. Saman med deg definerer vi dei kortsiktige og langsiktige måla som er viktige for deg. Desse blir dokumentert i rehabiliteringsplanen. Det er jamleg målsettingsmøte for å sikre framgang i prosessen. Du får ein individuelt tilpassa timeplan med terapitimar og aktivitetar/avtalar kvar veke. Pårørande kan gjerne delta på møte dersom du ønsker det. 

Sentrale mål for rehabiliteringa er at du 

  • tileignar deg kunnskap om skaden og følgene av skaden, førebygging av komplikasjonar og moglege seinskadar 
  • oppnår størst mogleg grad av sjølvstende i daglege aktivitetar 
  • tar hand om ernæringsbehov, hud, blære- og tarmfunksjon 
  • mottar rettleiing/rådgiving om behandling og trening, på kort og lang sikt 
  • meistrar ny livssituasjon 
  • eventuelt tilpassing, utprøving av protese samt protesetrening 

Eigeninnsats 

Eigeninnsatsen din i rehabiliteringa er svært viktig. Rehabilitering går føre seg frå du vaknar om morgonen til du legg deg om kvelden. Du trener på å få tilbake funksjonar i dagleglivets aktivitetar, for eksempel personleg hygiene, måltid, påkleding og forflytting. Det kan vere ein utfordring å finne balanse mellom aktivitet/trening og kvile. Teamet vil hjelpe og rettleie deg om dette. 

Utskriving 

Lengda på rehabiliteringsopphald varierer. Det tverrfaglege teamet ditt vil gi deg ei antatt lengde på opphaldet under første målmøte. Den føreslegne lengda på opphaldet vil bli vurdert og kan bli justert undervegs. Teamet samarbeider med oppfølgande instans i heimkommunen din. Når det er medisinsk forsvarleg, blir du oppfordra til å reise heim på permisjon. Det er viktig for den vidare rehabiliteringa å undersøke korleis du fungerer heime. 

I løpet av opphaldet blir det førebudd utskriving og oppfølging. Dette inneber blant ann: 
  • møte med pårørande 
  • ved behov for individuell plan (IP) vil vi varsle kommunens koordinerande eining for habilitering og rehabilitering 
  • samarbeidsmøte med oppfølgande instans ved behov 
  • eventuelle tilpassingar i heimen i samarbeid med heimkommune 
  • vidare rehabilitering i annan institusjon eller kommunal oppfølging blir avklart 
  • utskrivingsmøte med lege og andre sentrale personar i det tverrfaglege teamet 

Involvering av pårørande 

Pårørande er velkomne til å delta aktivt i rehabiliteringsprosessen, der pasienten ønsker det. Deltaking kan bestå av nettverksmøte, samtaler undervegs, tilretteleggingstiltak i heimen samt eventuell deltaking/involvering i spesifikke rehabiliteringstiltak. 

For pårørande som ønsker å overnatte, finst det rom til utleige ved sjukehuset. 

Pårørande kan ved behov og etter kapasitet få tilbod om individuelle støttesamtaler ved klinikken og/eller bistand til å finne eigna tilbod lokalt. Det er også moglegheit for samtale med likeperson for pårørande. 

Lengda på opphaldet 

Kor lenge opphaldet varer, blir individuelt tilpassa etter skadens omfang og følgeverknader og er omtrent 2–4 veker. 

Praktisk informasjon om liner, amputasjonsstump, trening, trykksår og protese: 

Liner er ei silikonstrømpe som blir brukt til å redusere hevelse, forme amputasjonsstumpen og for å feste protesen. Den første tida etter operasjon er amputasjonsstumpen hoven. Kompresjonsbehandling bidrar til å redusere hevelsen. 

Den femte dagen etter operasjon kan du begynne behandling med liner. Først bruker du liner til å forme amputasjonsstumpen. Når stumpen er ferdig forma, bruker du liner for å feste protesen. 

Du begynner med å bruke liner ein time to gonger om dagen, og aukar gradvis til fire timar to gonger om dagen. Du får eit skjema der du og personalet kan registrere når og kor lenge du bruker lineren. Du får ny og mindre liner etter kvart som hevelsen går ned og stumpen formast. 

Korleis tar du på lineren? 
Dersom det er skrift på lineren, skal denne vere opp (oversida av låret). 

Bilde av en som tar på liner


Lineren blir vrengt med innsida ut. 

Bilde av hvordan man tar på liner


Ta tak i lineren og press ut botnen så flat som mogleg. 

Bilde av hvordan man tar på liner
 

Sett lineren på amputasjonsstumpen når botnen er heilt pressa ut. Det er viktig at det ikkje kjem luft mellom amputasjonsstumpen og lineren. 

Bilde av hvordan man tar på liner


Rull lineren oppover beinet og pass på at lineren ikkje blir krøllete. 

Bilde av hvordan man tar på liner


Slik skal lineren sjå ut når du har tatt den på. 

Korleis tar du av lineren? 
  • Lineren blir forsiktig rulla nedover beinet. 
  • Ikkje riv eller dra i lineren. 
Korleis vaskar du lineren? 
  • Lineren skal vaskast med såpe kvar kveld. Skyl den godt med lunkent vatn. Restar av såpe kan gi utslett og sår. Heng lineren til tørk på eit stativ eller legg eit handkle inni lineren. Lineren skal ikkje bli lagt med vranga ut. 
  • Nokre linerar kan bli vaska i vaskemaskin. Undersøk med ortopediingeniøren din om lineren toler dette. 

God hygiene og godt stell av amputasjonsstumpen er viktig for å minimere risikoen for sår og skadar. Når du har fått liner eller protese, er dette ekstra viktig. Dersom du framleis har sting eller sår, skal du følge prosedyre frå sjukehus eller sjukepleiar. 

Stell kvar kveld (når såret er heila): 
  • Inspiser huda på stumpen. Bruk ein spegel for å sjå alle sider. Sjå etter forandringar som raudfarge, blemmer, trykkmerke, gnagsår, hevelse og tørrleik. 
  • Vask stumpen med mild såpe, helst fri for parfyme. Skyl godt. 
  • Tørk godt med handkle. Frotter gjerne huda då dette aukar blodsirkulasjonen. 
  • Smør med mild, helst fuktgivande krem fri for parfyme. Ved tørr hud bruker du feit krem. Bruk aldri fuktgivande krem under lineren. 

Å vere sjølvhjelpen i forflytting er viktig, både med og utan protese. Etter at beinet er amputert, kjem du til å merke at balansen i kroppen er forandra. Kor mykje balansen er påverka, avheng av kor høgt beinet er amputert. 

Trening 
Den første tida etter ein amputasjon kan det vere lett å gløyme at beinet er vekk, og det kan vere lett å falle. Det kan derfor i starten vere lurt å be om hjelp ved forflytting. Når du er på sjukehuset eller på rehabilitering kan dei vise deg korleis du enklast og tryggast forflytter deg. 

Ein sterk muskulatur, spesielt i armar, mage, lår og rygg er viktig. Det gir betre balanse og betre kontroll over eigen 
kropp. God balanse er viktig for å vere trygg i forflytting, både med og utan protese. 

Du vil framover merke at du har to ulike tyngdepunkt. Eit tyngdepunkt utan protese, og eit anna tyngdepunkt med protese. Du vil bli oppfordra til å trene, også i tida før du får protese. Det er tungt å gå med protese, og det krev god styrke og uthald. Høg eigeninnsats i treninga er avgjerande for å oppnå god funksjon. 

For å fungere godt med protese er det viktig med god bevegelegheit og strekk i hofteleddet. Dette gjeld både legg- og låramputerte. For leggamputerte er det også viktig å ta hand om funksjon og bevegelegheit i kneleddet. 

Ei enkel øving for å få god strekk i hofta, er mageleie. Prøv å ligge på magen i 20–30 minutt to gonger om dagen. Dersom dette er vanskeleg, bør du ligge på ryggen og strekke ut i hofteleddet. Det er viktig å komme ut av rullestolen, minst eit par gonger om dagen. 

Å bruke protese krev mykje energi og mykje bruk av ulike musklar. Sett derfor gjerne av noko tid kvar dag til litt avspenning. 

Ulike aktivitetar 
Under opphaldet på rehabiliteringsavdelinga har du moglegheit til å prøve ut aktivitetar du kanskje tenker er utfordrande å få til med protese. Personalet kan rettleie deg og komme med forslag. 

Det er viktig å fortsette med aktivitetar du likar. Etter opphaldet kan du fortsette treninga på ulike måtar. Du kan trene med fysioterapeut i kommunen, gå på treningssenter eller drive med variert fysisk aktivitet på eiga hand. 

Det er lurt å variere treninga, slik at du ikkje går lei. Hugs at både kondisjon og styrketrening er viktig. 

Når du har amputert eit bein, blir du kanskje noko meir stillesittande enn tidlegare. Hud og vev som er utsett for konstant trykk over lengre tid får dårlegare gjennomstrøyming av blod og kan utvikle trykksår. Setet er spesielt utsett. 

Råd for å oppretthalde ein god blodsirkulasjon og motverke utvikling av trykksår: 

  • Reis deg jamleg opp frå stolen i løpet av dagen 
  • Beveg foten på attverande bein opp og ned, kjenn etter at du bruker leggmuskulaturen 
  • Rull fotbladet rundt 
  • Bøy og strekk i kneleddet 
  • Knip i setemusklane, kjenn at du blir løfta litt frå underlaget 
  • Løft deg frå stolsetet 


Tilpassing av protese 
Det å få tilpassa og ta i bruk ein protese tar tid. Før det kan bli tatt mål til ein protese, må amputasjonsstumpen ha minst mogleg hevelse og vere godt forma. Det tar omtrent tre veker. 

Protesetilpassinga blir gjort av ein ortopediingeniør tilknytt ein ortopedisk verkstad. Du står fritt til å velje kva verkstad du vil bruke. 

Det er viktig at du bruker lineren rett før måltakinga, slik at målinga blir så reell som mogleg. Målet blir tatt anten ved skanning av stumpen eller gipsavstøyping. Ut frå dei måla som er tatt, blir det laga ein protese. Denne blir tilpassa og justert undervegs som du prøver den ut. 

Så snart protesen er klar til bruk, startar gongtrening. Dette betyr balansetrening, gangtrening inne og ute, trening i trapp og trening med forskjellige hjelpemiddel. Det er viktig å ta det forsiktig i starten. Amputasjonsstumpen må venne seg til å tole belastninga. Dei første gongene held det med 10–15 minuttars gonge, slik at du unngår sår og irritasjon på amputasjonsstumpen. Etter kvart skal du bruke protesen lenger av gongen. 

Gongmønsteret ditt vil endre seg etter kvart som du blir trygg med protesen, og det gjer at den får auka belastning og krev justering. Du vil ha jamleg kontakt med ortopedisk verkstad i denne perioden. 

Det er også viktig at du blir vant til å bruke protesen når du sit. Pass på at du alltid har støtte under foten/hælen på protesen. Dersom du bruker rullestol, må du passe på at protesen kviler på fotstøtta. Start med å sitte med protesen på i 20–30 minutt og auke gradvis. 

Stell av protese 
  • Protesehylsa blir dagleg tørka med ein fuktig klut. Dette er for å unngå skitt og bakteriar. 
  • Liner og strømper skal ikkje bli oppbevart i protesehylsa. Det kan føre til vekst av bakteriar. 
  • Unngå at protesen blir våt. Ikkje dusj eller bad med den på. Dersom protesen likevel skulle bli våt, så tar du av sko og strømper og tørker alle tinga kvar for seg. 
Protese som ikkje passar 
Protesen skal vere passe i størrelse. Den skal ikkje vere for stor eller for trong – det kan gi sår og blemmer. Amputasjonsstumpen endrar seg i størrelse over tid. Det første året endrar stumpen seg mykje, og det er derfor vanleg at du får laga fleire protesar. 

Størrelsen på stumpen kan også variere noko i løpet av dagen, og generelle vektforandringar kan påverke størrelsen på amputasjonsstumpen. Dersom protesen er for stor, kan du prøve å bruke ein tjukkare stumpsokk eller bruke to sokkar. Kor mange sokkar du har behov for, kan variere gjennom dagen. Dersom du treng meir enn tre tjukke stumpsokkar, er det på tide å justere protesen. Ta då kontakt med ortopedisk verkstad. 

Dersom protesen er for trong, kan du prøve å ha på berre liner og sitte med beinet heva ei stund. Så tar du på protesen igjen. Dersom protesen framleis ikkje passar, skal du ikkje bruke den. 

Det finst ulike slags protesar og ulike slags festemetodar. Det finst også protesar som passar til høghæla sko. Kva som passar deg, og kva moglegheiter som finst, kan du diskutere med ein ortopediingeniør. 

Skotøy 
Vi anbefaler at du vel sko som er stødige og sit godt på foten. Det er viktig både for bruken av protese og for den attverande foten. For mjuke sko kan føre til at du blir meir ustabil, og for harde sko kan gi deg ei hakkete gonge. 

For den attverande foten er det viktig at skoa ikkje gir deg gnagsår. Dette er spesielt viktig for deg som har diabetes, for å unngå fotsår. 

Hælhøgda på skoa bør vere omtrent den høgda du brukte då du fekk tilpassa protesen. 


Etter

Rehabilitering etter amputasjon er en lang prosess som fortsetter også etter at du er skrevet ut fra avdelingen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes etter ditt samtykke til oppfølgende instanser. Fastlegen eller pasientansvarlig lege under oppholdet kan henvise til videre oppfølging.

Etter rehabiliteringsoppholdet vil du få tilbud om poliklinisk oppfølging. Det er fint om du tar med pårørende dit. Poliklinikken gir deg råd og hjelp for videre oppfølging.

Dersom du skal bruke protese vil du trenge oppfølging av ortopedisk verksted resten av livet. De første årene er det vanlig med hyppig justering av protese på grunn av naturlige endringer i vevet i amputasjonsstumpen. Du kan selv ta kontakt med ortopedisk verksted ved behov for justering av protesen.

Momentum, foreningen for arm- og benprotesebrukere.

Tlf. 40 00 43 60
E-post: info@momentum.nu
www.momentum.nu  

Landsforeningen for Amputerte (LFA)

Tlf. 24 10 24 00
E-post: erik@lfa.no
www.lfa.no  

Norges Handikapforbund (NHF)

Tlf. 24 10 24 00
www.nhf.no  


Kontakt

Bispegra 40 Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR)

Kontakt Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering (AFR)

Bispegra 40

Bispegra 40

Bispegra 40, 4632 Kristiansand

Transport

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Vi oppfordrer alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter. Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på lydløs eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00.

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.