Nå er vi i gang med rekrutterings- og samhandlingstilskudd i Agder
I forbindelse med Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027, har regjeringen tildelt helsefellesskapene ni millioner årlig til samhandlingen mellom kommuner og sykehuset. Nå får de første prosjektene finansiering fra samhandlingsmidlene.
Signy Svendsen
Publisert 21.02.2025
På møtet 7. februar, vedtok Strategisk samarbeidsutvalg i Agder (SSU) at de første prosjektene skal gå til å forbedre den akuttmedisinske kjeden og forebygging av fall og hoftebrudd.
- Jeg er skikkelig glad for at kommunene og sykehuset har blitt enige om å prioritere disse viktige områdene for å videreutvikle helsetjenestene til Agders befolkning, Vi har felles utfordringer når det gjelder rekruttering og økonomi. Tettere samhandling om løsninger som kan gjøre tjenestene både bedre og mer ressursbesparende er helt nødvendig, sier Nina Mevold, administrerende direktør ved Sørlandet sykehus og leder av Helsefellesskapet Agder.
«Samhandlingsmidlene er ment som et økonomisk virkemiddel som gjør det mulig å få fart på det faktiske samarbeidet om bedre tjenester til pasientene», het det fra den tidligere helseministeren da midlene ble etablert. Et varig rekrutterings- og samhandlingstilskudd skal gjøre det enklere for kommuner og sykehus å samarbeide om felles planlegging, tjenesteutvikling og gode pasientforløp for de prioriterte pasientgruppene gjennom helsefellesskapene.
I år har vi i Agder en dobbel pott med samhandlingsmidler, hele 18 millioner kroner samlet for 2024 og 2025. Vedtaket som ble fattet av SSU, går ut på følgende:
1. Prosjektet ‘Fall og hoftebrudd’ tildeles 1.850 mill. kr for 2025-2026.
2. Prosjektet Akuttmedisinsk kjede tildeles 2.752 884 mill. kr for 2025-2026. Prioriterte områder er knyttet til innføring av Akuttsekker, VR-briller for opplæring og videoløsning mellom legevaktslege og ambulansepersonell.
- Det er viktig at midlene brukes målrettet og gir gevinst. Eksempelvis vil reduksjon i hoftebrudd gi mindre lidelse gjennom forebygging, med store økonomiske gevinster som konsekvens. Det å identifisere og sette inn forebyggende tiltak hos moderat- og høyrisikogruppene for fall og hoftebrudd, er derfor et område som både kommunene og sykehuset kan arbeide mer målrettet med, sier Nina Mevold.
Prosjektet "Akuttmedisinsk kjede" har vist betydelig gevinstpotensial gjennom pilotarbeid utført siden januar 2023. Prosjektets sluttrapport ble presentert for SSU 13. desember i fjor med beskrivelse av gevinster i vanlig drift og samhandlingen mellom kommunene på Agder og sykehuset.
- Det arbeides videre med flere aktuelle prosjekter. Det er godt dokumentert at Agder vil få utfordringer med å bemanne helsetjenestene på mellomlang og lang sikt. Innen noen områder er dette allerede et problem. En arbeidsgruppe har fått i oppdrag å identifisere mulige forbedringsområder i en plan for å beholde og rekruttere helsepersonell i Agder. Her vil det kunne komme prosjekter som trenger finansiering. Også innenfor området «Mennesker som utfordrer samfunnsvernet», kan vi forvente at det vil være behov for finansiering og at tilskuddsmidler for utredninger og tiltak, understreker Mevold.
- Midlene gjør oss i stand til å gjennomføre tiltak som vi tidligere ikke har kunnet finansiere.