Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

UiO Campus sør er en suksess

Tre semestre med UiO Campus sør viser tydelig at satsingen har vært vellykket. Nå utvides studietilbudet på Sørlandet.

Publisert 19.12.2024
Et par kvinner som holder en baby
Stina Josefine Karlsen (t.v.) og Mina Sofie Lilleheier (t.h.). Foto: Julie Pihlmann, UiO.

Siden oppstarten høsten 2023 har en gruppe medisinstudenter tatt deler av utdanningen sin ved UiOs første eksterne campus for medisin, UiO Campus sør.  

Inneværende semester ble tilbudet utvidet med oppstarten av undervisning i fagene nevrologi, øre-nese-hals og øye, som utgjør modul 4 på medisinstudiet ved UiO. På nyåret starter undervisningen i modul 5, som består av fagene psykiatri og farmakologi. Planen er videre å utvide antallet studenter i hver modul fra 10 til 15 studenter. Det blir også jobbet med å planlegge oppstart av modul 8 på Sørlandet fra høsten 2026. I medisinstudiets aller siste bolk blir det blant annet undervist i fagene indremedisin og kirurgi. 

Administrerende direktør ved Sørlandet sykehus, Nina Mevold er stolt over tilbudet som er etablert. 

- Mange av våre medarbeidere og gode fagfolk fra kommunene har bidratt aktivt for å få dette tilbudet på plass, både med planleggingsarbeidet på forhånd og gjennomføringen av undervisningen og alt som følger med, sier Mevold.  

- Jeg må også rose studentene som er så gode ambassadører for vårt opplegg at vi var helt i toppen over popularitet da søkertall fra Samordna opptak 2024 viste at UiO Campus sør var tredje mest populære studiet av alle studier i Norge. Og det allerede året etter den offisielle åpningen av den desentraliserte medisinutdanningen, legger hun til.  

Hun får støtte fra en av studentene som mener at de med mindre studentgrupper og flere lærere per student, kan prøve ut nye undervisningsformer og -tilnærminger. Undervisere i sør bruker mesteparten av undervisningstiden til faglige diskusjoner og å gå mer i dybden på stoffet, fremfor tradisjonelle forelesninger. Studentene setter pris på det gode læringsmiljøet.  

– Vi får tilbakemelding hele veien, som vi setter stor pris på. Lærerne er veldig pedagogiske og klinisk rettet når de underviser, sier medisinstudent ved UiO Campus sør, Stina Josefine Karlsen.  

Leder ved UiO Campus sør, Halvor Øygarden, er stolt av laget han leder.  

– Det er krevende å starte opp noe nytt. Man er helt avhengig av å ha med seg et godt lag for å få det til. Hele Campus sør-laget har jobbet hardt for at studentene skal føle seg velkomne og oppleve at vi leverer på løftene våre om god og klinikknær undervisning, sier Øygarden.  

– Jeg tror det blir gøy når vi får gjennomført undervisning i flere moduler og vi kan samles for å dele erfaringer. Da kan vi være med å løfte hverandre som undervisere., sier han.  

UiO Campus sør skal bidra til rekruttering av leger på Sørlandet Satsingen om desentralisert medisinutdanning i sør er viktig av flere årsaker.  

– Desentralisert medisinutdanning skal bidra til at vi utnytter større deler av helsetjenesten til utdanning, sier studiedekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Magnus Løberg, og fortsetter:  

– Eksterne campuser skal også bidra til at det blir lettere å rekruttere leger i de delene av landet som har særlige utfordringer, både ved at studentene blir knyttet til området, og at økt forsknings- og undervisningsaktivitet styrker fagmiljøet.