AMD er den vanligste årsaken til kraftig synsnedsettelse hos personer over 50 år i Norge. AMD deles inn i tørr og våt variant. Ved den tørre varianten kan man se karakteristiske øyebunnsforandringer i skarpsynsområdet, også kalt den gule flekken eller macula. Dette er dessverre en tilstand man foreløpig ikke har noen god behandling for. I noen tilfeller kan tørr AMD utvikle seg og bli det vi kaller for våt AMD. Dette skjer når det danner seg unormale blodkar som har en tendens til å lekke og skape hevelse i skarpsynsområdet i netthinnen. Som pasient kan du oppleve at linjer ser bøyde ut eller at du får et felt midt i sentralsynet som er grålig eller mørkt. I dag behandles dette med øyeinjeksjoner med et stoff som kalles anti-VEGF (også kalt vekstfaktorhemmer), som gjør at de unormale blodkarene krymper og hevelsen går tilbake.
I et vanlig behandlingsforløp startes det med injeksjoner hver 4. uke. Dersom hevelsen går tilbake, vil vi gradvis øke intervallet mellom injeksjonene. Ofte går dette fint, men noen ganger kommer det tilbakefall av hevelse under behandlingen og vi må ned i intervall igjen en stund. Det ønskelige er å strekke intervallet til det er 12 uker mellom hver injeksjon før vi vil forsøke å avslutte behandlingen. Selv etter behandlingen er avsluttet kan tilbakefall skje, og det kan bli aktuelt å starte opp behandlingen på nytt.
I dag er det uklart hvordan de syke blodkarene kommer tilbake mens man er på behandling eller etter behandlingen er fullført. Hensikten med studiet er å undersøke nærmere selve strukturen på de unormale blodkarene som dannes under eller etter behandling, og sammenlikne dette med slik de så ut tidligere i behandlingsforløpet. Vi vil også å ta blodprøver og prøver av tårevæsken for å undersøke de forskjellige molekylnivåene som kan endres under en slik behandling.
Dette prosjektet kan danne grunnlag for en bedre forståelse av hva som egentlig skjer når man får tilbakefall av sykdommen under behandling. På sikt håper vi at dette kan være med på å gi kunnskap til å kunne utvikle nye og bedre medikamenter.